NEAPINED

BMW X5 & X6 2023: Πλήρης, υβριδική ανανέωση

Η BMW ανακοίνωσε τις αναβαθμισμένες εκδοχές των SUV της που πέρα από τις αισθητικές παρεμβάσεις έχουν βελτιωμένους -με ήπια υβριδική τεχνολογία 48V- κινητήρες και ένα plug-in υβριδικό σύστημα τελευταίας γενιάς για την BMW X5 xDrive50e.

Η ανανεωμένη γκάμα συστημάτων κίνησης περιλαμβάνει νέους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ένα plug-in υβριδικό σύστημα τελευταίας γενιάς για την BMW X5 xDrive50e και ήπια υβριδική τεχνολογία 48V για όλα τα υπόλοιπα μοντέλα. Πρωταγωνιστικός είναι επίσης ο ρόλος των νέων συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης, και το πλήρως ψηφιακό σύστημα ελέγχου/λειτουργίας iDrive με BMW Curved Display, που βασίζεται στο BMW Operating System 8.

Τα δύο μοντέλα θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του BMW Group στο Spartanburg στις ΗΠΑ, το κέντρο αριστείας για τα μοντέλα BMW X, ενώ το παγκόσμιο λανσάρισμά τους ξεκινά τον Απρίλιο του 2023.

Στο εμπρός τμήμα παρατηρούμε μία ‘φρέσκια’ αισθητική όσον αφορά τους προβολείς και τη μάσκα νεφρών της BMW, ως στοιχεία ταυτότητας της μάρκας. Οι νέες μονάδες προβολέων έχουν πλέον ένα λεπτότερο περίγραμμα 35 χιλιοστών. Οι προβολείς LED Matrix με προσαρμοζόμενο έλεγχο και η αντιθαμβωτική μεγάλη σκάλα BMW Selective Beam, καθώς και τα φώτα M Shadowline, περιλαμβάνονται στη λίστα επιλογών.

Η φωτιζόμενη μάσκα νεφρών BMW Iconic Glow προσφέρεται τώρα ως προαιρετική επιλογή για τις εξακύλινδρες εκδόσεις. Οι κάθετες αεροκουρτίνες και η κάτω εισαγωγή αέρα, με διακοσμητικές λεπτομέρειες σε Pearl-effect Chrome και τριγωνικά ανοίγματα στα εξωτερικά τμήματα, είναι επίσης στοιχεία μιας προχωρημένης αισθητικής.

Το πακέτο M Sport διατίθεται προαιρετικά για τη νέα BMW X5 μεταφέροντας την αίσθηση αποκλειστικού δυναμισμού, όπως ακριβώς λειτουργεί ως στοιχείο του βασικού εξοπλισμού στη νέα BMW X6. Όλες οι εκδόσεις διατίθενται τώρα με M Sport package Pro.

Η ενσωμάτωση του BMW Operating System 8 και της τελευταίας γενιάς του συστήματος ελέγχου /λειτουργίας iDrive προαναγγέλλει επίσης την άφιξη της κυρτής οθόνης BMW Curved Display στο Sports Activity Vehicle και το Sports Activity Coupé. Αποτελείται από μια οθόνη πληροφοριών 12,3 ιντσών πίσω από το τιμόνι και μια οθόνη ελέγχου με διαγώνιο 14,9 ιντσών – και οι δύο βρίσκονται πίσω από μια ενιαία γυάλινη επιφάνεια.

Η λειτουργία αφής της οθόνης ελέγχου έχει επιφέρει σημαντική μείωση του αριθμού των κουμπιών και των διακοπτών προς όφελος του ψηφιακού ελέγχου για πολλές λειτουργίες. Το καινοτόμο cockpit και οι σχετικές αναβαθμίσεις στον πίνακα οργάνων προσδίδουν μια ιδιαίτερα προοδευτική αίσθηση στη σύγχρονη premium ατμόσφαιρα.

Άλλες αξιοσημείωτες προτάσεις από τη λίστα επιλογών είναι το νέο Comfort Package με θέρμανση πάνελ και λειτουργία “thermo” για τις ποτηροθήκες, η πανοραμική γυάλινη ηλιοροφή Sky Lounge που φωτίζεται από μονάδες LED, η χρήση γυαλιού σε επιλεγμένα χειριστήρια, το σύστημα ήχου Bowers & Wilkins Diamond Surround και το πρόσφατα σχεδιασμένο σύστημα Travel & Comfort System.

Η νέα BMW X5 και η νέα BMW X6 μπορούν να παραγγελθούν με έναν οκτακύλινδρο βενζινοκινητήρα, έναν εξακύλινδρο εν σειρά βενζινοκινητήρα και έναν εξακύλινδρο σε σειρά diesel κινητήρα. Όλοι συνδυάζονται πλέον με το επίσης νέο οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport, το οποίο διαθέτει χειριστήρια αλλαγών ταχυτήτων στο τιμόνι. Η ισχύς μεταφέρεται στο δρόμο μέσω του έξυπνου συστήματος τετρακίνησης BMW xDrive.

Όλες οι μονάδες μετάδοσης κίνησης διαθέτουν τώρα ήπια υβριδική τεχνολογία 48V. Η γενικευμένη αυτή εφαρμογή ηλεκτροκίνησης έρχεται με τη μορφή ενός ηλεκτροκινητήρα ενσωματωμένου στο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο εν λόγω ηλεκτροκινητήρας παράγει πρόσθετη ισχύ έως 9 kW/ 12 hp και ροπή 200 Nm, λειτουργώντας ως αρωγός του κινητήρα εσωτερικής καύσης για την επίτευξη ομαλής, δυναμικής οδήγησης σε συνδυασμό με υψηλή αποδοτικότητα.

Η  νέα plug-in υβριδική BMW X5 xDrive 50e προσφέρει περισσότερη ισχύ, αποδοτικότητα και ηλεκτρική αυτονομία. Ένας εξακύλινδρος εν σειρά βενζινοκινητήρας τελευταίας γενιάς και ένας επίσης νέος ηλεκτροκινητήρας συνεργάζονται για την παραγωγή συνολικής ισχύος 490 ίππων και συνδυασμένη ροπή 700 Nm, η οποία είναι αυξημένη κατά 100 Nm. Η ονομαστική ισχύς του βενζινοκινητήρα είναι/313 hp και αντιπροσωπεύει αύξηση 20 kW/27 hp σε σχέση με τη μονάδα που αντικαθιστά.

Ο συμπαγής ηλεκτροκινητήρας που είναι ενσωματωμένος στο οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport αποδίδει ονομαστική ισχύ 145 kW/197 hp (+62 kW/84 hp). Επιπλέον, ένα καινοτόμο σύστημα pre-gearing – που χρησιμοποιείται για την αύξηση της ωφέλιμης ροπής που παράγεται από τον ηλεκτροκινητήρα στα έως και 450 Nm – συμβάλλει στην πιο ‘αιχμηρή’ απόδοση ισχύος. Η BMW X5 xDrive50e επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 4,8 δευτερόλεπτα.

Η ποσότητα της ωφέλιμης ενέργειας που μπορεί να αποθηκευτεί από την μπαταρία υψηλής τάσης η οποία είναι ενσωματωμένη στην περιοχή κάτω από το αμάξωμα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 25% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, φτάνοντας τώρα τα 25,7 kWh. Μια νέα Μονάδα Συνδυασμένης Φόρτισης (Combined Charging Unit) διπλασιάζει τη μέγιστη ισχύ φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) στα 7,4 kW. Η ηλεκτρική αυτονομία της νέας BMW X5 xDrive50e είναι 94-110 χιλιόμετρα στον κύκλο WLTP.

Νέος βενζινοκινητήρας V 8 με τεχνολογία M TwinPower Turbo

Ο νέος βενζινοκινητήρας V8 4,4 λίτρων προέρχεται από τα μοντέλ υψηλών επιδόσεων της BMW M GmbH. Η τεχνολογία M TwinPower Turbo και η πολλαπλή εξαγωγή cross-bank, που αποτελείται από σωλήνες που ενώνονται σε μια άκαμπτη δομή και στις δύο πλευρές του V που σχηματίζουν οι κύλινδροι, εξασφαλίζουν στον κινητήρα μέγιστη ισχύ 390 kW/530 hp, ροπή 750 Nm και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά απόδοσης. Η τελευταία έκδοση του οκτακύλινδρου κινητήρα επιταχύνει τη νέα BMW X5 M60i xDrive και τη νέα BMW X6 M60i xDrive από 0 στα 100 km/h σε 4,3 δευτερόλεπτα.

Εξακύλινδροι εν σειρά κινητήρες τελευταίας γενιάς

Στη νέα BMW X5 xDrive40i ο νέος τρίλιτρος βενζινοκινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 280 kW/380 hp, αυξημένη κατά 35 kW/47 hp σε σχέση με τα απερχόμενα μοντέλα, και μέγιστη ροπή 520 Nm, αυξημένη κατά 70 Nm. Αυτή μπορεί να αυξηθεί έως και στα 540 Nm με τη συμβολή του ήπιου υβριδικού συστήματος. Ο κινητήρας επιταχύνει τόσο τη νέα BMW X5 xDrive40i όσο και τη νέα BMW X6 xDrive40i από τα 0 στα 100 km/h σε 5,4 δευτερόλεπτα.

Ο εξακύλινδρος εν σειρά diesel κινητήρας της BMW X5 xDrive30d επίσης φέρνει αναβαθμίσεις σε πολυάριθμες λεπτομέρειες. Η μονάδα των 3.0 λίτρων διαθέτει τώρα ατσάλινα έμβολα αντί για αλουμινένια, βελτιστοποιημένη διαδικασία διαχωρισμού λαδιού και νέο σύστημα άμεσου ψεκασμού common-rail με ηλεκτρομαγνητικά μπεκ. Ο νέος κινητήρας diesel ενώνει τις δυνάμεις του με το ήπιο υβριδικό σύστημα για να παράγει μέγιστη ισχύ 219 kW/298 hp και μέγιστη ροπή 670 Nm. Αυτό επιτρέπει τόσο στη νέα BMW X5 xDrive30d, όσο και στη νέα BMW X6 xDrive30d να επιταχύνουν από τα 0 στα 100 km/h σε 6,1 δευτερόλεπτα.

Η χρήση προσαρμοζόμενης ανάρτησης (στάνταρ εξοπλισμός), η τροποποίηση των αντιστρεπτικών δοκών ως απόρροια των αλλαγών στην κατανομή του βάρους και η αντίστοιχη ενίσχυσή τους προσδίδουν στη νέα BMW X5 και τη νέα BMW X6 το χαρακτηριστικό μείγμα σπορ ευελιξίας και εξαιρετικής άνεσης για μεγάλες αποστάσεις. Η προσαρμοζόμενη ανάρτηση M, η οποία είναι στάνταρ τόσο στα κορυφαία μοντέλα της γκάμας όσο και στις υπόλοιπες εκδόσεις της νέας BMW X6, παρέχει μια ιδιαίτερα σταθερή σύνδεση με το αμάξωμα.

Η προσαρμοζόμενη αερανάρτηση και στους δύο άξονες και το πακέτο xOffroad προσφέρονται προαιρετικά. Τα κορυφαία μοντέλα της γκάμας εξοπλίζονται στάνταρ με Integral Active Steering. Αυτό διατίθεται προαιρετικά για όλα τα υπόλοιπα μοντέλα ή ως μέρος της προσαρμοζόμενης ανάρτησης M Professional, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα διαφορικό M Sport και ενεργές αντιστρεπτικές δοκούς.

Το ενσωματωμένο σύστημα πέδησης είναι ένα ακόμα στοιχείο της προηγμένης τεχνολογίας του πλαισίου που χρησιμοποιείται εδώ. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης ζάντες ελαφρού κράματος 19 ιντσών για τη νέα BMW X5, 20 ιντσών για τη νέα BMW X6 και 21 ιντσών για την κορυφαία έκδοση κάθε μοντέλου. Ζάντες ελαφρού κράματος έως και 22 ίντσες μπορούν να παραγγέλνονται προαιρετικά.

Πρόσθετα συστήματα για αυτοματοποιημένη οδήγηση και στάθμευση

Η άνεση και η ασφάλεια στη νέα BMW X5 και τη νέα BMW X6 μπορούν να αναβαθμιστούν σε νέα επίπεδα με μια σημαντικά διευρυμένη γκάμα συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης. Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν βελτιωμένες δυνατότητες για το στάνταρ σύστημα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης, το οποίο μπορεί πλέον να μειώσει επίσης τον κίνδυνο σύγκρουσης με ποδηλάτες, πεζούς ή την αντίθετη κυκλοφορία σε μία στροφή του δρόμου. Μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών, είναι η αυτόματη υποβοήθηση ορίου ταχύτητας, η προειδοποίηση εξόδου, η ενεργή πλοήγηση, ο έλεγχος ταχύτητας διαδρομής, η αναγνώριση φωτεινών σηματοδοτών (ανάλογα με την αγορά), ο βοηθός στάσης έκτακτης ανάγκης, ο βοηθός αλλαγής λωρίδας Lane Change Assistant και το Merging Assistant.

Εκτός από την κάμερα υποβοήθησης οπισθοπορείας (Reversing Assist Camera) και τον βοηθό οπισθοπορείας (Reversing Assistant), το στάνταρ σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης (Parking Assistant) περιλαμβάνει τώρα και τις λειτουργίες παρακολούθησης παρέκκλισης από την πορεία και βοηθού ρυμούλκησης (Trailer Assistant). Και το νέο, προαιρετικό Parking Assistant Professional επιτρέπει την αυτοματοποιημένη στάθμευση μέσα και έξω από χώρους, και πλήρεις ελιγμούς σε απόσταση έως και 200 μέτρων που μπορούν να ελέγχονται από το εξωτερικό του αυτοκινήτου μέσω της εφαρμογής My BMW App σε ένα Apple iPhone.

Τελευταία γενιά BMW iDrive, νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Η τεχνολογία BMW iDrive τελευταίας γενιάς που βασίζεται στο BMW Operating System 8, φέρνει τόσο την κυρτή οθόνη BMW Curved Display όσο και μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών στις BMW X5 και BMW X6. Το στάνταρ BMW Live Cockpit Plus περιλαμβάνει επίσης το σύστημα πλοήγησης BMW Maps που βασίζεται στο cloud. Το προαιρετικό BMW Live Cockpit Professional προσφέρει επίσης στους πελάτες το head-up display της BMW και τη λειτουργία Augmented View. Όταν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο, ο οδηγός και ο συνοδηγός μπορούν επίσης να μεταδίδουν περιεχόμενο από το YouTube και να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή Bundesliga in-car (για περιεχόμενο από την κορυφαία κατηγορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου) στην οθόνη ελέγχου.

Το προαιρετικό ψηφιακό κλειδί BMW Digital Key Plus επιτρέπει στους πελάτες να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν τη νέα BMW X5 ή την BMW X6 μέσω ασύρματης τεχνολογίας UWB (ultra-wideband) ενισχυμένης ασφάλειας με συμβατά smartphones, με λειτουργικό σύστημα iOS ή Android. Διατίθενται επίσης βελτιστοποιημένη ενσωμάτωση smartphone, το εξατομικευμένο BMW ID και μια προσωπική eSIM σχεδιασμένη να λειτουργεί με τη νέα τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G. Οι ψηφιακές υπηρεσίες της BMW Charging για την BMW X5 xDrive50e έχουν πλέον ενσωματωθεί στην εφαρμογή My BMW App.

BMW X5 2023

BMW X6 2023

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!