NEA

Που θα γίνει η μοναδική κατασκευή εναέριου ποδηλατοδρόμου στην Αθήνα;

Το όραμα της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μητροπολιτικού Πάρκου με βάση τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις σε επίπεδο αειφορικού σχεδιασμού, λειτουργικότητας, άθλησης και αναψυχής, παρουσίασε  ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Στο νέο σχεδιασμό συμπράττουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ το πλάνο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε θα τεθεί σε δίμηνη διαβούλευση προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτές είναι οι οκτώ ζώνες παρέμβασης:

1. ΖΩΝΗ ΚΑΝΑΛΙΟΥ – ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ

Η ζώνη αυτή, περιλαμβάνει όλον τον επιμήκη άξονα του καναλιού, από την πύλη της Νότιας Φυλής έως και την μεγάλη πλατεία που ήταν το παραμελημένο σιντριβάνι. Εκατέρωθεν του καναλιού ο άξονας μετατρέπεται στον κύριο «εμπορικό» δρόμο του πάρκου με χρήσεις εμπορικές και εστίασης , ενώ σύγχρονος αστικός εξοπλισμός πλαισιώνει την πορεία.

Από τη δυτική πλευρά του καναλιού δημιουργείται μια υπαίθρια αγορά, ενώ στην ανατολική πλευρά του καναλιού  κατασκευάζονται κτήρια-pavillions είτε ως χώροι παιχνιδιού, είτε ως εμπορικές χρήσεις είτε ως βοηθητικές χρήσεις.

2. ΖΩΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ – ΖΩΝΗ ΤΡΕΝΟΥ

Στην περιοχή βρίσκεται η έκταση με τις καλλιέργειες φιστικιάς, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Εναλλακτικά, προκειμένου να μην επηρεαστεί η υφιστάμενη χλωρίδα, προτείνεται η κατασκευή εναέριου ποδηλατοδρόμου, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα μπορούσε να διασχίζει υπέργεια, τη ζώνη με τις καλλιέργειες φιστικιάς και να διατρέχει την περιοχή δίπλα στο κανάλι μέχρι την κεντρική πλατεία. Οι υπάρχουσες γραμμές του τρένου, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, από κατασκευής Πάρκου, αξιοποιούνται και ένα τουριστικό τρένο ψυχαγωγίας, αρχίζει, μετά από περίπου τριάντα χρόνια, την λειτουργία του.

3. ΖΩΝΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ

Στα πλαίσια της αρχής της προσβασιμότητας για όλους, τα υφιστάμενα δάπεδα θεωρούνται ακατάλληλα για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών, δρομέων και ποδηλάτων. Προτείνεται η αντικατάστασή τους από σύγχρονα υλικά, όπου η βόλτα όλων των πληθυσμιακών ομάδων, θα γίνεται εύκολα και ανεμπόδιστα.

4. ΖΩΝΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΟΓΚΟΥ

Δίπλα στη δυτική είσοδο, επί Της Λ. Φυλής, σήμερα βρίσκεται το μεγάλο κτηριακό συγκρότημα του Πάρκου, ανενεργό και ανεκμετάλλευτο. Η μετατροπή του σε ένα πολυδύναμο χώρο αναψυχής, εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών δράσεων, είναι επιβεβλημένη.

5. ΖΩΝΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Η βόρεια πλευρά του πάρκου, με την πλούσια χλωρίδα, μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο εξερεύνησης, των μικρών και μεγάλων επισκεπτών, με μονοπάτια και περιπατητικές διαδρομές. Ανάμεσα σε αυτές τις διαδρομές, θα κρύβονται κρυμμένες  πασσαλόπηκτες κατασκευές, στηριζόμενες σε ψηλά μεταλλικά “πόδια” που θα προσομοιάζουν με υψίκορμα δέντρα, προτείνεται η κατασκευή του μοναδικού στην Ελλάδα ξενοδοχείου δεντρόσπιτων.

6. ΖΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

Στην καρδιά του πάρκου, κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η ζώνη των ιστορικών, διατηρητέων κτηρίων της Οθωνικής Αυλής. Η αξιοποίηση τους και η μετατροπή της Οθωνικής αυλής σε κέντρο τέχνης και εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την ιστορία του τόπου, είναι ο στόχος μας.

7. ΖΩΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Στον χώρο μπροστά από το υπαίθριο θέατρο του Πάρκου, η μεγάλη έκταση που φιλοξενεί κατά καιρούς πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, παραμένει κέντρο πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων περιβαλλοντικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση και ίσως και επέκταση του υπαίθριου θεάτρου, κρίνεται απαραίτητη.

8. ΖΩΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

Νοτιοδυτικά του Πάρκου, πλησίον της νότιας εισόδου από την Λ. Φυλής, προτείνεται η διαμόρφωση μεγάλης έκτασης καλλιεργειών και βοτανικού κήπου , όπου σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και σχολεία, θα μπορούν οι μαθητές και οι φοιτητές, να εντρυφήσουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Παράλληλα, στο σημείο αυτό, θα δύναται κανείς να εμπορευτεί ποικιλία φυτών και προϊόντων.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!