ΑΓΩΝΕΣ

GP Αυστραλίας – Προεπισκόπηση: Υψηλές τελικές μέχρι 340 χλμ./ ώρα

Στο τρίτο γύρο της φετινής σεζόν μένει να δούμε αν η Ferrari, η Aston Martin ή η Mercedes καταφέρουν να ανακόψουν την φόρα που έχει πάρει η Red Bull.

Οι δρόμοι του Άλμπερτ Παρκ στρώθηκαν με νέα άσφαλτο πέρυσι κάτι που έχει βελτιώσει την διαθέσιμη πρόσφυση. Η άσφαλτος είναι πιο λεία από άλλες πίστες του πρωταθλήματος, το κράτημα φτάνει σε υψηλά επίπεδα μετά από αρκετά περάσματα και αγώνες υποστήριξης.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις από τα ελαστικά στο Grand Prix της Αυστραλίας είναι περίπου στο μέσο όρο της σεζόν, η τραχύτητα είναι μικρή. Η νέα χάραξη ευνοεί τα προσπεράσματα  ειδικά στο δεύτερο μέρος. Κρίσιμο στοιχείο στο σετάρισμα του μονοθεσίου είναι η ελκτική πρόσφυση που είναι καθοριστική στην έξοδο των στροφών καθώς βοηθάει στο προσπέρασμα αφού οι ευθείες της πίστας δεν είναι μεγάλες.

Το GP Αυστραλίας μετακόμισε από την Αδελαΐδα στη Μελβούρνη το 1996 και παραδοσιακά άνοιγε την αυλαία. Μέχρι το 2019, η σεζόν ξεκινούσε στην Αυστραλία με εξαίρεση δυο χρονιές το 2006 και το 2010, όπου το πρώτο Grand Prix έγινε στο Μπαχρέιν. Το 2020 και το 2021 δεν έγιναν εκεί αγώνες λόγω πανδημίας και ο αγώνας επέστρεψε στο πρόγραμμα πέρυσι τρίτος μετά από δυο αγώνες στη Μέση Ανατολή.

Ο αγώνας είναι εντός έδρας για τον Oscar Piastri. Ο νεαρός οδηγός της McLaren έχει γεννηθεί στη Μελβούρνη όχι μακριά από το Άλμπερτ Παρκ. Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλοι Αυστραλοί οδηγοί στη Formula 1 όπως οι Jack Brabham, Alan Jones, Tim Schenken, Mark Webber και Daniel Ricciardo.

Για το Grand Prix Αυστραλίας η γόμα C2 είναι η P Zero λευκή σκληρή, η C3 είναι η P Zero κίτρινη μέση και η C4 είναι η P Zero κόκκινη μαλακή. Η FIA ανακοίνωσε πως θα υπάρχουν 4 ζώνες DRS στο Άλμπερτ Παρκ. Οπότε φέτος μπορεί να δούμε τις υψηλότερες ταχύτητες που έχουμε δει ποτέ στη Μελβούρνη θεωρητικά θα φτάσουν τα 340 km/h.

Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 31/03
    04:30: FP1
    08:00: FP2
  • Σάββατο 01/04
    04:30: FP3
    08:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Κυριακή 02/04
    08:00: Αγώνας

Mario Isola – Διευθυντής μηχανοκίνητου αθλητισμού: «Κάναμε την ίδια επιλογή γομών που είχαμε κάνει και το 2019 για το Grand Prix της Αυστραλίας. Μετά από δυο χρόνια απουσίας από το πρόγραμμα λόγω πανδημίας, πέρυσι επιλέξαμε γόμες με μεγάλη διαφορά: C2, C3 και την πιο μαλακή C5. Αυτός ο αγώνας είχε στρατηγική μιας αλλαγής, κέρδισε ο οδηγός της Ferrari Charles Leclerc. Όλες οι ομάδες χρησιμοποίησαν τη σκληρή και τη μέση γόμα, η πολύ μαλακή χρησιμοποιήθηκε μόνο στις κατατακτήριες δοκιμές. Αυτό το Σαββατοκύριακο οι ομάδες θα έχουν τις γόμες C2, C3 και C4 στη διάθεσή τους. Οπότε υπάρχουν περισσότερες επιλογές στρατηγικής, τουλάχιστον στα χαρτιά. Περιμένουμε θεαματική βελτίωση του κρατήματος της πίστας, όπως πάντα στη Μελβούρνη. Οι ενεργειακές απαιτήσεις από τα ελαστικά είναι στο μέσο όρο που απαντάται στη σεζόν. Είναι μια γρήγορη πίστα με συνεχή ροή γρήγορων στροφών. Μετά τις περσινές τροποποιήσεις τα προσπεράσματα είναι πιο εύκολα και συνολικά το θέαμα καλύτερο».


Formula 2: Ο οδηγός της Campos Racing, Ralph Boschung προηγείται στη βαθμολογία φτάνοντας στη Μελβούρνη. Τον Ελβετό οδηγό ακολουθεί κατά πόδας ο Théo Pourchaire (ART Grand Prix) αλλά και ο  Ayumu Iwasa (DAMS) που κέρδισε στον αγώνα Sprint στη Τζέντα. Οι τρεις τους έχουν μόνο 3 βαθμούς διαφορά. Η Pirelli επέλεξε την P Zero κίτρινη μέση γόμα και την P Zero κόκκινη μαλακή γόμα για την Formula 2 για την Αυστραλία. Τόσο η Formula 2 όσο και Formula 3 πραγματοποιούν για πρώτη φορά αγώνα στην Αυστραλία.

Formula 3: Ο οδηγός της Trident, Gabriel Bortoleto προηγείται στη βαθμολογία με 26 βαθμούς μετά τον πρώτο αγώνα στο Σακχίρ. Ο Βραζιλιάνος έχει 3 βαθμούς διαφορά από τον έτερο οδηγό της ομάδας, Oliver Goethe. Αντίστοιχα η Trident είναι επικεφαλής στη βαθμολογία του πρωταθλήματος μπροστά από την Prema Racing. Για τους αγώνες F3 στη Μελβούρνη επιλέχθηκε η P Zero λευκή σκληρή γόμα.

Ferrari Challenge: Ο πρώτος αγώνας του Ferrari Challenge Europe 2023 που διεξάγεται με ελαστικά Pirelli, έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Βαλένθια. Συνολικά 47 Ferrari 488 Challenge Evo και 2500 ελαστικά Pirelli βρέθηκαν στην Ισπανική πίστα για τον πρώτο γύρο της 31ης σεζόν του θεσμού. Επόμενος αγώνας στο Μιζάνο στις 21-23/4. Σημαντικός αγώνας στο πρόγραμμα είναι οι 24 Ώρες του Μαν που φέτος κλείνουν 100 χρόνια αλλά και το Ferrari Finals στο Μουτζέλο.

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στην #F1

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στo #WRC

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!