NEAΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σουηδία: Ηλεκτροφόροι δρόμοι για την ασύρματη φόρτιση EV

Πιλοτικά οι ηλεκτροφόροι δρόμοι έχουν τρέξει σε διάφορα πρότζεκτ – Το 2025 θα δοθεί ο πρώτος στην Σουηδία για δημόσια χρήση.

Η Σουηδία υπήρξε πρωτοπόρος στις δοκιμές δρόμων με δυνατότητα διαρκούς φόρτισης και έχει ήδη δοκιμάσει τρεις κορυφαίες λύσεις.  Το 2016 είχε κατασκευάσει ένα τμήμα δρόμου 2 χιλιομέτρων στο Gävle, στην κεντρική Σουηδία, που χρησιμοποιούσε εναέριες ηλεκτρικές γραμμές για φορτίζουν τα βαρέως τύπου οχήματα (π.χ. όπως ένα ηλεκτρικό τρένο ή ένα τραμ).

Αργότερα, ένα τμήμα δρόμου μήκους 1,6 χιλιομέτρων στο Γκότλαντ ηλεκτροδοτήθηκε χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό κύκλωμα κάτω από την άσφαλτο. Το 2018, η Trafikverket παρουσίασε την πρώτη ράγα φόρτισης στον κόσμο σε μια διαδρομή 2 χιλιομέτρων που επέτρεπε στα ηλεκτρικά φορτηγά να φορτίζουν με ένα κινητό βραχίονα.

Ενώ η χρήση εναέριων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι αποκλειστικά για φορτηγά, θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένα πλεονεκτήματα για όσους διαθέτουν ιδιωτικά αυτοκίνητα, εάν εφαρμοστεί ένα επαγωγικό σύστημα φόρτισης υπόγειας φόρτισης.

Αυτή η τεχνολογία λειτουργεί περίπου, όπως η ασύρματη φόρτιση στα κινητά τηλέφωνα. Ένα ηλεκτρικό κύκλωμα είναι ενσωματωμένη κάτω από το δρόμο και τα ηλεκτρικά οχήματα που είναι εξοπλισμένα με ένα ειδικό «πηνίο» επαναφορτίζονται καθώς περνούν από πάνω. Αντίστοιχες υλοποιήσεις έχουν δοκιμαστεί στη Γερμανία και στο Μίσιγκαν.

Πρόσφατα, η Σουηδία ανακοίνωσε πως θα ανοίξει τον πρώτο αυτοκινητόδρομο με επαγωγική φόρτιση στον κόσμο το 2025.

Ο αυτοκινητόδρομος που επιλέχθηκε είναι ο Ε20, που βρίσκεται στο κέντρο των μεγάλων πόλεων της Σουηδίας, της Στοκχόλμης, του Γκέτεμποργκ και του Μάλμε. Θα είναι το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που προβλέπει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα σουηδικών δρόμων να λαμβάνουν δυνατότητα επαγωγικής φόρτισης.

Το ηλεκτρικό οδικό σύστημα (ERS) θα επιτρέψει στα ηλεκτρικά οχήματα να επαναφορτίζονται εν κινήσει, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να διανύονται μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των επισκέψεων σε σταθμούς φόρτισης.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!