NEAPINED

Ποιος και γιατί είχε κρύψει τρία ολοκαίνουργια Tesla Roadster για πάνω από 10 χρόνια;

Τα συγκεκριμένα Roadsters, τα οποία έχουν μηδενικά χιλιόμετρα και ανήκουν στην πρώτη γενιά, αγοράστηκαν από μια πτωχευμένη πλέον κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, που είχε σκοπό να τα αποσυναρμολογήσει και να τα αντιγράψει!

Η Gruber Motors, η εταιρεία που διαμεσολάβησε για την πώληση, διεξήγαγε έρευνες για να διαλευκάνει το μυστήριο γύρω από αυτά τα παρθένα οχήματα. Αποκαλύφθηκε ότι τα τρία Roadsters προορίζονταν αρχικά για αποσυναρμολόγηση από έναν πρώιμο ανταγωνιστή της Tesla. Θα χρησίμευαν ως δοκιμαστικά αυτοκίνητα για την εξέλιξη άλλων ηλεκτρικών. Παραδόξως, κάποιος υπέβαλε προσφορά ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να προσθέσει αυτά τα ιστορικά Roadsters στη συλλογή του.

Σύμφωνα με την Gruber Motors, ο αρχικός αγοραστής των αυτοκινήτων ήταν ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που σχετιζόταν με μια κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία τελικά χρεοκόπησε. Πιστεύεται ότι τα Roadsters αποκτήθηκαν για σκοπούς αντίστροφης μηχανικής, προκειμένου να αποσυναρμολογηθούν και να μελετηθούν.

Την εποχή της παραγωγής τους το 2010, το Tesla Roadster θεωρούνταν ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρικό όχημα, ακόμη και πριν από την κυκλοφορία του Model S, γεγονός που το καθιστούσε ιδιαίτερα πολύτιμο για μια ανερχόμενη εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.

Ενώ το φορτίο αρχικά αποτελούνταν από τέσσερα Roadster με αριθμούς VIN 1107, 1120, 1146 και 1185, μόνο τρία από αυτά είναι σήμερα σε δημοπρασία. Η τύχη του τέταρτου αυτοκινήτου, συγκεκριμένα το σασί του, παραμένει άγνωστη.

Ωστόσο, μια μεταγενέστερη ανακάλυψη από την Gruber Motors αποκάλυψε ένα κοντέινερ που περιείχε πολυάριθμα εξαρτήματα που μπορούν να εντοπιστούν στον αριθμό πλαισίου 1185, συμπεριλαμβανομένων τροχών, ελαστικών, ενός συγκροτήματος πόρτας, συγκροτημάτων προβολέων, εξαρτημάτων αμαξώματος και εξαρτημάτων επένδυσης.

Η σπανιότητα αυτών των Roadsters, σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από αυτά, έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή από πλειοδότες με βαθιές τσέπες. Η τρέχουσα προσφορά των 2 εκατομμυρίων δολαρίων ξεπερνά κατά πολύ την εκτιμώμενη αξία ενός Roadster Sport σε κατάσταση concours, η οποία ανέρχεται στα 151.000 δολάρια σύμφωνα με τη Hagerty.

Η προθεσμία της δημοπρασίας παρατάθηκε έως σήμερα (2 Ιουνίου), παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες στους ενδιαφερόμενους αγοραστές να κάνουν τις προσφορές τους και να αποκτήσουν ενδεχομένως αυτά τα αξιόλογα κομμάτια της ιστορίας της αυτοκίνησης.

Μια μικρή λεπτομέρεια είναι ότι τα κλειδιά για τα Roadster λείπουν προς το παρόν. Τα κλειδιά βρίσκονταν στην κατοχή του αποθανόντος διευθυντή του γραφείου του λιμανιού και δεν μπορούν να εντοπιστούν. Ο πωλητής διαβεβαίωσε ότι θα του δοθούν νέα κλειδιά, αν χρειαστεί.

Tesla Roadster 1ης γενιάς

Το Roadster πρώτης γενιάς ήταν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την Tesla Motors. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2012. Συνολικά κατασκευάστηκαν περίπου 2.450 αυτοκίνητα της πρώτης γενιάς Roadster.

Το Roadster πρώτης γενιάς βασίζονταν στο σασί του Lotus Elise και είχε εντυπωσιακές επιδόσεις. Το αυτοκίνητο ήταν εξοπλισμένο με έναν ηλεκτροκινητήρα που παρήγαγε 248 ίππους και επέτρεπε επιτάχυνση από το 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα. Η μπαταρία του Roadster πρώτης γενιάς είχε μια αυτονομία περίπου 350 χιλιομέτρων.

Το Roadster πρώτης γενιάς σημάδεψε την έναρξη της επανάστασης της ηλεκτροκίνησης στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ήταν ένα σύμβολο της τεχνολογικής καινοτομίας και της βιωσιμότητας. Με την επιτυχία του Roadster, η Tesla απέκτησε την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη που χρειαζόταν για να προχωρήσει στην ανάπτυξη πιο μαζικών μοντέλων, όπως το Model S, το Model X και το Model 3.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!