NEAPINED

Ραντάρ θορύβου θα συλλαμβάνουν τους φασαριόζους οδηγούς

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ηχορύπανση και να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της ΕΕ, η Γερμανία εισήγαγε το πρώτο της ραντάρ θορύβου στο Βερολίνο.

Τα ραντάρ θορύβου έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Οι συσκευές αυτές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην προώθηση πιο ήσυχων δρόμων και στη μείωση της ηχορύπανσης για τους κατοίκους. Τώρα, η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμά τους, καθώς η χώρα επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις εκπομπές θορύβου.

Το ραντάρ, που βρίσκεται στην Kurfürstendamm, έχει στόχο τα οχήματα που συνήθως είναι βελτιωμένα και που διαταράσσουν την ηρεμία των δρόμων της πόλης. Τοποθετημένο στη μεσαία λωρίδα κοντά στην Gedächtniskirche, το ραντάρ θα υποβληθεί σε ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ εβδομάδων.

Εξοπλισμένο με μια κάμερα 180 μοιρών και τέσσερα μικρόφωνα, το ραντάρ θορύβου θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον εντοπισμό των πηγών ήχου. Σε αυτό το στάδιο, το ραντάρ δεν θα καταγράφει δεδομένα οχήματος ή ιδιοκτήτη, ούτε θα ενσωματώνει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου ηγείται αυτού του ερευνητικού έργου, χρησιμοποιώντας το σύστημα Hydre από τη Γαλλία, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε πόλεις όπως το Παρίσι.

Οι δυνατότητες του συστήματος θα βοηθήσουν στην καταστολή από τον υπερβολικό θόρυβο των οχημάτων, όπως ο εντοπισμός του κατά πόσον το όχημα έχει παραβιαστεί ή εάν συμμορφώνεται με τα νόμιμα πρότυπα εκπομπών θορύβου.

Οι ισχύοντες κανονισμοί στη Γερμανία προβλέπουν πρόστιμα ύψους έως και 100 ευρώ για την τοποθέτηση αυτοκινήτων και τον περιττό θόρυβο. Ωστόσο, η επιβολή του νόμου παρεμποδίζεται από την ανάγκη των αστυνομικών οργάνων επιβολής του νόμου να διεξάγουν πολύπλοκες και χρονοβόρες δοκιμές εκπομπής θορύβου.

Τα πορίσματα του έργου αναμένεται να δημοσιευθούν τον Ιούλιο του 2024, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη ρύθμιση και την επιβολή του θορύβου.

Με την εισαγωγή του πρώτου ραντάρ θορύβου στη Γερμανία, το Βερολίνο κάνει ένα σημαντικό βήμα προς πιο ήσυχους και ειρηνικούς δρόμους. Με την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, η πόλη στοχεύει να ενισχύσει την ευημερία των κατοίκων της και να ευθυγραμμιστεί με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις εκπομπές θορύβου.

Η επιτυχής εφαρμογή του ραντάρ θορύβου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτησή του και σε άλλες γερμανικές πόλεις, συμβάλλοντας περαιτέρω σε ένα πιο αρμονικό και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο σύστημα μεταφορών σε ολόκληρη τη χώρα.

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!