NEAPINED

Hyundai Ioniq 5 N: Ηλεκτρικός πύραυλος 650 ίππων

Το Ioniq 5 N είναι το ισχυρότερο αυτοκίνητο παραγωγής που έχει κατασκευάσει η Hyundai και αποκαλύπτεται στο Goodwood Festival of Speed. Προσομοιώνει το 8άρι κιβώτιο και τον ήχο ενός σπορ μοντέλου με δίλιτρο turbo!

Για τους Κορεάτες ένας από τους πολλούς στόχους είναι το Ioniq 5 N να αποτελέσει το πιο οδηγοκεντρικό ηλεκτρικό μοντέλο που έχει υπάρξει μέχρι τώρα. Και για να το πετύχουν εμφώλευσαν διάφορα στοιχεία από τα μοντέλα N με κινητήρα εσωτερικής καύσης στο ηλεκτρικό Ioniq 5 N.

Όπως και το απλό Ioniq 5, έτσι και το N βασίζεται στην πλατφόρμα EGMP της Hyundai και μοιράζεται τα ίδια στοιχεία με το Kia EV6 GT. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αναβαθμίσεις και στοιχεία από τα RM20e, RN22e και N Vision 74.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μια μπαταρία 84 kWh και ισχυρότεροι ηλεκτροκινητήρες εμπρός και πίσω. Ο μπροστινός αποδίδει 166 kW (226 ίππους), ενώ ο πίσω κινητήρας προσφέρει 282 kW (384 ίππους), για μία συνολική απόδοση 448 kW (610 ίππων). Στη λειτουργία Boost, η ισχύς μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 478 kW (650 ίππους), ξεπερνώντας το Kia EV6 GT των 575 ίππων.

Με αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα ισχύος, το Ioniq 5 N επιταχύνει από τα 0 έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,4 δευτερόλεπτα και επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 260 χλμ./ώρα. Ωστόσο, η πραγματική ουσία του Ioniq 5 N βρίσκεται πέρα από τους αριθμούς.

Για την ενίσχυση της ακαμψίας, η δομή του πλαισίου έχει ενισχυθεί με 42 επιπλέον σημεία συγκόλλησης και 2,1 μέτρα πρόσθετων συγκολλητικών υλικών.

Η Hyundai έχει επίσης ενισχύσει την κολόνα του τιμονιού και εισήγαγε το σύστημα N Pedal, το οποίο βελτιώνει την πληροφόρηση κατά τη στροφή και το γκάζι, χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία με το σύστημα αναγεννητικής πέδησης i-Pedal.

Επιπλέον, το σύστημα N Torque Distribution προσφέρει πλήρως μεταβλητή κατανομή ροπής εμπρός και πίσω με 11 ρυθμιζόμενα επίπεδα.

Το N Drift Optimizer με τη λειτουργία Torque Kick Drift επιτρέπει στους οδηγούς να προσομοιώνουν τη δράση κλωτσιάς του συμπλέκτη ενός πισωκίνητου συμβατικού σπορ αυτοκινήτου.

Επιπλέον, το Ioniq 5 N διαθέτει αναβαθμισμένες δυνατότητες πέδησης με εμπρός δίσκους 400 χλστ., δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και πίσω δίσκους 360 χλστ. Στη λειτουργία N Race, οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των ρυθμίσεων «Endurance» και «Sprint», με την πρώτη να μειώνει τη μέγιστη ισχύ για μεγαλύτερες αυτονομίες και τη δεύτερη να δίνει προτεραιότητα στη μέγιστη ισχύ.

Το σύστημα N e-shift προσομοιώνει την εμπειρία της αλλαγής ταχυτήτων στα θερμικά αυτοκίνητα της Hyundai, ελέγχοντας την παραγωγή ροπής του κινητήρα. Από την άλλη πλευρά, το N Active Sound+ χρησιμοποιεί εσωτερικά και εξωτερικά ηχεία για να αναπαράγει τα ηχητικά προφίλ του τετρακύλινδρου turbo κινητήρα 2,0 λίτρων της Hyundai N, του RN22e.


Οπτικά, το Ioniq 5 N παρουσιάζει αρκετές αξιοσημείωτες αλλαγές. Βρίσκεται 20 χλστ. χαμηλότερα στο έδαφος, είναι 50 χλστ. φαρδύτερο και είναι μακρύτερο κατά 80 χλστ. από το βασικό μοντέλο.

Το μπροστινό μέρος διαθέτει επανασχεδιασμένο splitter, εισαγωγές αέρα και αεροκουρτίνες, ενώ το πίσω μέρος παρουσιάζει μια χαρακτηριστική αεροτομή, έντονο διαχύτη, τριγωνικό φως φρένων και υαλοκαθαριστήρα πίσω παραθύρου. Στάνταρ είναι οι σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου 21 ιντσών, με ελαστικά Pirelli P Zero 275/35.

Στο εσωτερικό της καμπίνας, οι σημαντικές διαφορές είναι εμφανείς. Το βλέμμα τραβάει το πλήρως ανανεωμένο τιμόνι, εξοπλισμένο με διάφορα διακόπτες N, συμπεριλαμβανομένου του N Grin Boost.

Τα καθίσματα N bucket και τα βελτιστοποιημένα πεντάλ παρέχουν περαιτέρω βελτιώσεις. Το e-LSD (ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό) στον πίσω άξονα βελτιστοποιεί την απόδοση και τον έλεγχο στις στροφές.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!