MUST_READNEAPINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

O καύσωνας επηρεάζει την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ακριβώς όταν νομίζαμε ότι μόνο ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει την μπαταρία, αποδεικνύεται ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο.

Δεν είναι μόνο η επιβαρυμένη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού που μειώνει την αυτονομία. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αυτονομία ορισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τα πορίσματα είναι παρόμοια με άλλες μελέτες που δείχνουν πώς το υπερβολικό ψύχος μειώνει επίσης την αυτονομία. Μία λύση εδώ είναι η αντλία θερμότητας. Ευτυχώς, όμως, φαίνεται ότι η αυτονομία δεν επηρεάζεται τόσο πολύ το καλοκαίρι, εκτός και αν υπάρχει καύσωνας!

Η εταιρεία Recurrent με έδρα το Σιάτλ, μελετά και δοκιμάζει χιλιάδες οχήματα κάθε χρόνο για να αναλύσει τη σχέση μεταξύ των μπαταριών και της αυτονομίας τους. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα της υποδεικνύουν ότι όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να χάσουν σχεδόν το 1/3 της αναφερόμενης αυτονομίας τους.

Αν και η Recurrent δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα μοντέλα, ανέφερε πως ορισμένα είχαν μείωση στην αυτονομία τους κατά 31% όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η Recurrent είναι η ίδια εταιρεία που πέρυσι ανέφερε πως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν παρόμοιο αντίκτυπο. Τα Ford Mustang Mach-E και Volkswagen ID.4 εμφάνισαν μείωση της αυτονομίας τους κατά 30% όταν η θερμοκρασία έπεφτε υπό του μηδενός. Πάντως, οι λιγότερο ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν ελάχιστα την αυτονομία της μπαταρίας.

Σύμφωνα με τον Greg Less από το Εργαστήριο Μπαταριών του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, η μείωση της αυτονομίας σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες οφείλεται στη χημεία των μπαταριών.

«Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, αρχίζει να υπάρχει διάσπαση της παθητικής στρώσης στο ανόδιο η οποία επηρεάζει τον υγρό ηλεκτρολύτη με αποτέλεσμα να μειωθεί η αυτονομία και μακροπρόθεσμα η διάρκεια ζωής της μπαταρίας», αναφέρει.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!