NEA

Ειδική άδεια οδήγησης για τα μοντέλα υψηλών επιδόσεων

Η Νότια Αυστραλία έχει αποφασίσει να γίνει πρωτοπόρος στον κόσμο όσον αφορά την ασφάλεια στον οδικό χώρο, θέτοντας σε εφαρμογή μια νέα οδηγία από την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Η απόφαση για τη θέσπιση της άδειας U λήφθηκε μετά από ένα τραγικό ατύχημα που συνέβη με μια Lamborghini Huracan και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 15χρονου πεζού. Αυτό έκανε τις αρχές να αναλάβουν δράση και να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στους δρόμους.

Η οδηγία αυτή απαιτεί από τους οδηγούς των «οχημάτων εξαιρετικά υψηλής ισχύος» να αποκτήσουν μια ειδική άδεια, γνωστή ως «άδεια U». Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους και η μείωση των επικίνδυνων περιστατικών οδήγησης που σχετίζονται με τους οδηγούς supercar.

Η άδεια U θα απαιτείται για όσους θέλουν να οδηγήσουν περίπου 200 σπορ μοντέλα που εμπίπτουν στην κατηγορία των Ι.Χ. υπερυψηλής ισχύος. Αυτά περιλαμβάνουν οχήματα με μικτή μάζα μικρότερη από 4.500 kg και λόγο ισχύος προς βάρος που υπερβαίνει τους 370 ίππους ανά τόνο. Φυσικά, τα λεωφορεία και οι μοτοσικλέτες δεν εμπίπτουν σε αυτήν την απαίτηση.

Για να αποκτήσουν την άδεια U, οι οδηγοί θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους που ενέχονται στον χειρισμό των υψηλής ισχύος οχημάτων και την κατανόηση των χαρακτηριστικών τους. Το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει στους οδηγούς τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να οδηγούν αυτοκίνητα υψηλής ισχύος με ασφάλεια.

Επιπλέον, οι οδηγοί των σπορ μοντέλων θα πρέπει να διατηρούν ενεργοποιημένα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως το ABS, το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και το σύστημα ελέγχου σταθερότητας κατά την οδήγηση σε δημόσιους δρόμους. Η απενεργοποίηση αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα που φτάνουν έως και 3.000 ευρώ.

Αυτά τα μέτρα αποτελούν σημαντικά βήματα για την προώθηση της οδικής ασφάλειας και της υπεύθυνης οδήγησης των supercar στη Νότια Αυστραλία. Είναι μια πρωτοβουλία που αναμένεται να δώσει το παράδειγμα και να επιδράσει θετικά και σε άλλες περιοχές παγκοσμίως, συμβάλλοντας στην προστασία των ανθρώπινων ζωών και της κοινότητας συνολικά.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!