MUST_READNEAPINEDΧΡΗΣΤΙΚΑ

Για ποιο λόγο τα φλας είναι πορτοκαλί;

Από την εποχή που η τεχνολογία εισέβαλε στον χώρο των αυτοκινήτων, πολλά έχουν αλλάξει, αλλά κάποια πράγματα έχουν παραμείνει αμετάβλητα.

Ένα από αυτά είναι το κόκκινο φως των στοπ ή το πορτοκαλοκίτρινο των φλας. Μήπως έχετε αναρωτηθεί γιατί τα φώτα που μας προειδοποιούν για την αλλαγή κατεύθυνσης, διατηρούν αναλλοίωτο το χρώμα τους εδώ και δεκαετίες;

Παρά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο αυτοκίνητο, η πορτοκαλοκίτρινη απόχρωση των φλας παραμένει. Αρχικά, υπήρχαν αντιδράσεις στην Αμερική, με ορισμένους να θεωρούν το κόκκινο ως το πιο κατάλληλο χρώμα. Τελικά, όμως, το πορτοκαλί καθιερώθηκε ως το μοναδικό χρώμα των φλας, καθώς επικράτησαν τα διεθνή πρότυπα.

Μια από τις αιτίες που καθιστούν το πορτοκαλί ιδανικό χρώμα για τα φλας είναι ότι ανήκει στο φάσμα του ερυθρού, κάτι που επιτρέπει στον ανθρώπινο εγκέφαλο να το αναγνωρίζει πιο γρήγορα από άλλα χρώματα. Η υψηλή φωτεινότητα του το καθιστά ορατό από μεγάλες αποστάσεις, ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτισμού. Επιπρόσθετα διαφοροποιούνται από τα κόκκινα στοπ.

Έρευνες δείχνουν ότι η επιλογή του πορτοκαλί χρώματος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια. Μία μελέτη του Εθνικού Οργανισμού για την Ασφάλεια Αυτοκινητοδρόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι η χρήση πορτοκαλί φλας μειώνει κατά 28% την πιθανότητα εμπλοκής σε ατυχήματα, σε σύγκριση με τα οχήματα που χρησιμοποιούν φλας κόκκινης απόχρωσης.

Πέρα από την επιστημονική εξήγηση, η μοναδικότητα του πορτοκαλί χρώματος συμβάλλει στην ευκολότερη αναγνώριση των φλας και τον αμεσότερο συσχετισμό τους με τις κινήσεις του οδηγού. Τα φλας πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά και συνεχόμενα για να διασφαλιστεί  η ασφάλεια στον δρόμο, καθώς η μη χρήση ή η βλάβη τους επιφέρει πρόστιμο.

Συνοψίζοντας, το πορτοκαλί χρώμα των φλας στα αυτοκίνητα επιλέχθηκε γιατί είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, εντοπίζεται εύκολα από μεγάλες αποστάσεις. Τα φλας είναι ένας σημαντικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των οδηγών, οπότε η σωστή και συνεχής χρήση τους αποτελεί μέρος της οδικής ασφάλειας.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!