MUST_READNEAPINEDΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τα έχεις τσούξει και οδηγείς; Μάθε τα πρόστιμα

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι μια σοβαρή παράβαση που συνεπάγεται σημαντικά πρόστιμα και νομικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), οι παραβάσεις και τα πρόστιμα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ έχουν διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα ή στην εισπνεόμενη αέρα.

Οι αρχές επιβάλλουν τιμωρίες που αντικατοπτρίζουν τον βαθμό παραβίασης των ορίων αλκοόλ. Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις και τα πρόστιμα σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι:

  • Όταν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι από 0,50 γρ./λτ. έως 0,80 γρ./λτ. (ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα), το πρόστιμο ανέρχεται σε 200 ευρώ, συνοδευόμενο από ακινητοποίηση του οχήματος και αφαίρεση 5 πόντων από το δίπλωμα οδήγησης.
  • Όταν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 0,80 γρ./λτ. και μέχρι 1,10 γρ./λτ. (ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα), το πρόστιμο ανέρχεται σε 700 ευρώ. Επιπλέον, ακολουθεί αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες και αφαίρεση 9 βαθμών από το δίπλωμα οδήγησης.
  • Όταν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 1,10 γρ./λτ. (ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα), το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.200 ευρώ. Επιπλέον, συνεπάγεται φυλάκιση για 2 μήνες, αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.

Επαναλαμβανόμενες παραβάσεις επιφέρουν αυξημένα πρόστιμα και ποινές, καθώς και περιορισμούς στην άδεια οδήγησης για περισσότερο χρόνο.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και να αποφύγουμε την οδήγηση αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. Η ασφάλεια μας και η ασφάλεια των άλλων οδηγών και πεζών  εξαρτάται από την ευθύνη μας στο τιμόνι.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!