MUST_READΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι κάνω αν το αυτοκίνητό μου πάρει νερά

Η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια την συχνή εμφάνιση αυξημένων ακραίων καιρικών φαινομένων και το αυτοκίνητό μας μπορεί να πάρει νερά και να πλημμυρίσει με μία έντονη απλή βροχή.

Είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να αντιδράσετε σε αυτήν την κατάσταση. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να προστατεύσετε το αυτοκίνητό σας και τον εαυτό σας:

Μη βάλεις μπροστά τον κινητήρα: Εάν το νερό ανεβαίνει επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της οδήγησης ή εάν βρείτε το αυτοκίνητό σας πλημμυρισμένο, μην προσπαθήσετε να ξεκινήσετε τον κινητήρα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον κινητήρα. Με λίγα λόγια υπάρχει κίνδυνος να πάρει υγρασία το μοτέρ επηρεάζοντας σημαντικά εξαρτήματα. Υγρασία μπορεί να έχουν πάρει ήδη οι καλωδιώσεις, οι αισθητήρες κ.α.

Μη βασίζεστε στα φρένα: Σε περίπτωση πλημμύρας, το σύστημα πέδησης μπορεί να επηρεαστεί. Αποφύγετε άσκοπες προσπάθειες οδήγησης και αφήστε το αυτοκίνητο να παραμείνει ακίνητο. Λογικά δεν υπάρχει πρόβλημα με ένα αυτοκίνητο που έχει δισκόφρενα. Προσοχή, σε αυτά με ταμπούρα. Μετά από έντονη βροχή, μην τραβήξετε έντονα το χειρόφρενο επειδή υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν. Κουμπώστε ταχύτητα και τσιμπήστε ελάχιστα το χειρόφρενο.

Μετακινήστε το όχημα με βοήθεια: Κάθε πλημμυρισμένο όχημα πρέπει να μετακινηθεί σε στεγνό μέρος με τη βοήθεια άλλων ατόμων. Επικοινωνήστε με την οδική ασφάλεια ή τις αρχές για βοήθεια.

Αφαιρέστε το νερό: Αφού εξασφαλίσετε την ασφάλεια σας, πρέπει να αφαιρέσετε το νερό από το αυτοκίνητο. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να απορροφήσετε το νερό και απορροφητικές πετσέτες. Πέρα από καταστάσεις με πλημμύρες, ακόμη και με μία έντονη βροχή μπορεί το αυτοκίνητό σας εσωτερικά να πάρει νερά. Έχετε το νου σας αν παρκάρετε κάτω από πεύκα διότι υπάρχει περίπτωση να βουλώσει ο «νεροχύτης», εκεί που τελειώνει το παρμπρίζ, και ξεκινά το καπό. Ειδικότερα στα παλιότερα αυτοκίνητα απαιτείται έλεγχος από τυχόν ακαθαρσίες που βουλώνουν το νεροχύτη με αποτέλεσμα τα νερά να περνούν στην καμπίνα του αυτοκινήτου.

Βγάλτε ό,τι μπορεί να βγει έξω: Αφαιρέστε πατάκια, καλύμματα καθισμάτων και άλλα αποσπώμενα αξεσουάρ που μπορεί να τραβούν νερό. Επίσης, αφήστε να στεγνώσουν σε στεγνό μέρος.

Στεγνώστε το αυτοκίνητο: Η καμπίνα θα χρειαστεί χρόνο για να στεγνώσει. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας δοχεία με μαγειρική σόδα, αφήνοντας ανοικτά τα παράθυρα, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ή ακόμη και τοποθετώντας αφυγραντήρα στον κλειστό χώρο του αυτοκινήτου.

Αποζημιωθείτε: Εάν έχετε ασφάλιση για ακραία καιρικά φαινόμενα, ενημερώστε την ασφαλιστική σας εταιρεία για τα γεγονότα. Αν δεν είστε βέβαιοι για την κάλυψή σας, επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες. Προσοχή, στις εξαιρέσεις που μπορεί να υπάρχουν στην ασφάλιση, όπως στην περίπτωση παγετού, χαλάζι, για υπόγειο πάρκινγκ κ.α.

Να προσέχετε πάντα και να αντιδράτε με φροντίδα σε ακραίες καταστάσεις καιρού, προστατεύοντας τον εαυτό σας και το αυτοκίνητό σας από ζημιές.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!