NEA

O Πούτιν κρατικοποίησε μεγάλη εταιρεία με έδρα την Κύπρο

Σε μια πρόσφατη κίνηση που προκάλεσε σοκ στο επιχειρηματικό τοπίο της Ρωσίας, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε τον έλεγχο της Rolf Motors, της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων της χώρας.

Η Rolf, που ιδρύθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Σεργκέι Πετρόφ, υπήρξε πρωτοπόρος στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς εμφανίστηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Κρεμλίνο δικαιολογεί αυτό το πρωτοφανές βήμα επικαλούμενο την εμπορική λογική, υποστηρίζοντας ότι ευθυγραμμίζεται με το ισχύον οικονομικό και νομικό πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο, ο Πετρόφ αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό το αφήγημα, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή καθιστά τη χώρα μη ελκυστική για δυνητικούς επενδυτές.

Η Rolf, η οποία ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Κύπρο, εντάσσεται πλέον στις τάξεις αρκετών περιουσιακών στοιχείων δυτικής ιδιοκτησίας που ελέγχονται προσωρινά από τη Μόσχα φέτος.

Η τάση αυτή, απάντηση στη δέσμευση και τη διακοπή της λειτουργίας των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις δυτικές κυρώσεις, έχει επηρεάσει εξέχουσες οντότητες όπως η δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg και ο γαλλικός γαλακτοκομικός γίγαντας Danone.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσχεση της Rolf σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση ενός υψηλού προφίλ Ρώσου επιχειρηματία που χάνει τον έλεγχο σημαντικής περιουσίας μέσω κρατικής παρέμβασης.

Ζώντας στην Αυστρία, ο Πετρόφ αντιμετωπίζει κατηγορίες από τις ρωσικές αρχές για παράνομη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό – μια κατηγορία που αρνείται σθεναρά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιμένει ότι η δράση του κράτους έχει τις ρίζες της στην οικονομική σκοπιμότητα και στη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, τονίζοντας το διεθνές οικονομικό πλαίσιο.

Ως αιτία της κρατικής παρέμβασης αναφέρεται η ιδιοκτησιακή δομή της Rolf, που περιλαμβάνει υπεράκτια στοιχεία. Νέος διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Alexei Gulyaev, με πρώτη αναπληρώτρια τη Svetlana Vinogradova.

Η Rolf διαβεβαιώνει ότι η προσωρινή κρατική διαχείριση δεν θα διαταράξει τις δραστηριότητές της, ενώ η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης περιουσίας της Ρωσίας, Rosimushchestvo, στοχεύει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων της αντιπροσωπείας.

Ο Πετρόφ, ωστόσο, θεωρεί την κίνηση αυτή επιζήμια για το επενδυτικό τοπίο της Ρωσίας, αμφισβητώντας την προθυμία των επενδυτών, ιδίως από την Ασία, να ασχοληθούν με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Ερμηνεύει την “προσωρινή” διαχείριση ως εκ των πραγμάτων μόνιμη, υπονοώντας απώτερα κίνητρα, όπως η αναδιανομή περιουσιακών στοιχείων με το πρόσχημα της κρατικής παρέμβασης.

Επισημαίνοντας το ενδεχόμενο πολιτικών κινήτρων, ο Petrov υποστηρίζει ότι τέτοιες ενέργειες έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλους, αναφέροντας την αναποτελεσματικότητα του κράτους, ιδίως σε θέματα λιανικής πώλησης.

Ο Petrov, ο οποίος στο παρελθόν είχε επικρίνει τις ενέργειες της Ρωσίας το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, πιστεύει ότι η έρευνα για τον Rolf το 2019 και οι επακόλουθες νομικές ενέργειες έχουν πολιτικά κίνητρα, που ενδεχομένως συνδέονται με τις διαφωνούσες απόψεις του.

Καθώς το έπος εξελίσσεται, η τύχη του Rolf και οι επιπτώσεις στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον στη Ρωσία παραμένουν αβέβαιες, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τη διασταύρωση της πολιτικής και του εμπορίου στη χώρα.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!