NEA

Πόσα ηλεκτρικά οχήματα πουλήθηκαν στην ΕΕ τον Νοέμβριο;

Έντεκα μήνες μετά το 2023, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά σημαντικό 15,7%, φτάνοντας σχεδόν τα δέκα εκατομμύρια μονάδες στην ΕΕ.

Με εξαίρεση την Ουγγαρία, όλες οι αγορές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του ενδεκαμήνου. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές συνέβαλαν σημαντικά σε αυτήν την τάση: Ιταλία (+20%), Ισπανία (+17,3%), Γαλλία (+16,2%) και Γερμανία (+11,4%).  

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τον Νοέμβριο του 2023, οι ταξινομήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 16,4%, φτάνοντας συνολικά τις 144.378 μονάδες. Αρκετές αγορές συνέβαλαν σε αυτή την ανάπτυξη με διψήφια και τριψήφια ποσοστιαία κέρδη.

Μάλιστα το Βέλγιο  κινήθηκε με άνοδο 150,2% και είναι πλέον η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά σε όγκο. Ωστόσο, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία σημείωσαν κάμψη στη Γερμανία, αφού μειώθηκαν κατά 22,5%. Η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη μετά την κατάργηση της κρατικής επιδότησης.

Παρόλα αυτά, ο όγκος πωλήσεων  από το έτος μέχρι σήμερα έφτασε σχεδόν τα 1,4 εκατομμύρια μονάδες, αντικατοπτρίζοντας σημαντική αύξηση 48,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 14,2% της αγοράς αυτοκινήτου της ΕΕ σε αυτήν την περίοδο.

Τον Νοέμβριο, οι νέες ταξινομήσεις υβριδικών-ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 28,7%, λόγω της διψήφιας ανάπτυξης στις τρεις μεγαλύτερες αγορές: Γερμανία (+38,4%), Γαλλία (+35,8%) και Ιταλία (+30,2%).

Αυτό οδήγησε σε σωρευτική αύξηση 29,9%, φτάνοντας σχεδόν τα 2,5 εκατομμύρια μονάδες που πωλήθηκαν τον Νοέμβριο – πάνω από το ένα τέταρτο του μεριδίου αγοράς της ΕΕ.

Αντίθετα, οι πωλήσεις plug-in υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 22,1% στις 72.002 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Παρά τις αξιοσημείωτες αυξήσεις στο Βέλγιο (+43,8%) και τη Γαλλία (+17,8%), αυτά τα κέρδη ήταν ανεπαρκή για να αντισταθμίσουν τη σημαντική πτώση της Γερμανίας (-59,3%). Κατά συνέπεια, το μερίδιο αγοράς των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων μειώθηκε από 11,1% πέρυσι σε 8,1% τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ

Τον Νοέμβριο του 2023, η αγορά βενζινοκίνητων αυτοκινήτων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 4,2%, παρά τη συνεχή μείωση του μεριδίου αγοράς, το οποίο διαμορφώθηκε σε 32,7% τον περασμένο μήνα. 

Αντίθετα, η αγορά αυτοκινήτων ντίζελ της ΕΕ συνέχισε την πτωτική της τάση τον Νοέμβριο, συρρικνώνοντας κατά 10,3%.  Τον Νοέμβριο, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν μερίδιο αγοράς 12,2%, από 14,5% τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!