NEA

Στα σκαριά υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων για φυσικά φαινόμενα

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και η υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων για φυσικά φαινόμενα αποτέλεσαν αντικείμενο συνάντησης που είχε, πρόσφατα, αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με την γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση.

Αναλυτικά, οι εκπρόσωποι του επιμελητηρίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του ΕΕΑ στην ηλεκτρονική σελίδα του, ενημέρωσαν τη γενική γραμματέα τα εξής ζητήματα:

  • Την πρόταση του επαγγελματικό επιμελητήριο της Αθήνας και των σωματείων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τη θέσπιση της υποχρέωσης ύπαρξης συμβολαίων αστικής  ευθύνης σε μία σειρά επαγγελμάτων, με στόχο την προστασία του καταναλωτή
  • Το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων που ακόμα δεν έχει λυθεί οριστικά, με εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα να κυκλοφορούν ανασφάλιστα

Για την πρωτοβουλία του επιμελητηρίου, η οποία οδηγεί στην αυτοματοποιημένη με ψηφιακό τρόπο ενημέρωση των μητρώων των ασφαλιστικών διαμεσολοβητών με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ύπαρξη συμβολαίου αστικής ευθύνης και την κάλυψη της ετήσιας υποχρέωσης 15 ορών επανεκπαίδευση.

Επιπλέον, έγινε ανταλλαγή απόψεων για επικείμενο νομοσχέδιο το οποίο αφορά την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων για φυσικά φαινόμενα, με τους εκπροσώπους του επιμελητηρίου, μεταξύ άλλων, να προτείνουν ότι:

  • Α.  Θα έπρεπε το όριο του τζίρου να είναι μικρότερο των  2 εκ ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να είναι προστατευμένες και αντίστοιχα μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών συνεπειών να καλύπτεται από την ασφαλιστική βιομηχανία και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Β. Να διευρυνθεί το ποσοστό έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για τις οικίες στο 30% από το 10%,  ενισχύοντας το σχετικό κίνητρο ώστε ακόμα περισσότερα σπίτια να ασφαλιστούν προς όφελος και τον ιδιοκτητών τους και του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο οικονομικός επόπτης του επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παντελής, έθεσε το ερώτημα εάν δημιουργηθούν νέες οφειλές, μετά την υπαγωγή ενός ενδιαφερόμενου στον Εξωδικαστικό, μπορούν να υπαχθούν σε νέα ρύθμιση και αν αυτή η νέα ρύθμιση μπορεί να ενοποιηθεί με την παλιά.

Επίσης, τι θα ισχύει στην περίπτωση που επιδεινωθούν τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης που έχει υπαχθεί και τηρεί τον Εξωδικαστικό και κυρίως αν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα (π.χ παραπάνω δόσεις).

Στην συνάντηση παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο προγραμμάτων του επιμελητηρίου, Σύρο Κοσκοβόλη, η εμπειρία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που προκύπτει από την συμμετοχή του στο  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Early Warning Europe για την  Έγκαιρη Προειδοποίηση των Επιχειρήσεων  (Early Warning Europe) , με βάση τα αποτελέσματα του οποίου εκδόθηκε η Οδηγία 1023/2019 για την αφερεγγυότητα και την Έγκαιρη Προειδοποίηση που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με  το Νόμο 4738/2020 και από το πρόγραμμα «Ενίσχυση του βαθμού ανθεκτικότητας των Μ.Μ.Ε.» με διακριτικό τίτλο «RescEWE»,  το οποίο  πήρε το  πρώτο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κατηγορία “Investing in Entrepreneurial Skills”.

Τονίστηκε επίσης ότι το ΕΕΑ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού  Δικτύου  Έγκαιρης Προειδοποίησης που έχει αναπτύξει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. με το  έργο «Βελτίωση της διαθεσιμότητας και του εύρους υπηρεσιών για εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες» υπηρεσίες που  εστιάζουν  στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και του εύρους υπηρεσιών για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο, κινητοποιώντας εμπειρογνώμονες και μέντορες σε όλη την Ευρώπη, εκπαιδεύοντάς τους και διασφαλίζοντας ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, ενώ ταυτόχρονα τους συνδέει  με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα παροχή υπηρεσιών σε ΜΜΕ.

Τέλος, τονίστηκε η σημασία της συμβολής του ΕΕΑ στην υλοποίηση του στο  έργο με τίτλο «Λειτουργία Μηχανισμού καθοδήγησης οφειλετών στα πρώτα στάδια της οικονομικής δυσχέρειας-Εκπαίδευση στους Παρόχους Συμβουλευτικών Υπηρεσιών» που χρηματοδοτείται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU μέσω του  Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!