NEAPINED

Πως η Tesla έβγαλε 9 δισεκατομμύρια «βρώμικα» δολάρια

Η επιτυχία της Tesla στην αγορά ρυθμιστικών πιστώσεων παραμένει ισχυρή, με τον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων να συγκεντρώνει -μόνο πέρυσι- έσοδα από πιστώσεις ρύπων ύψους 1,79 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Το γεγονός αυτό ανεβάζει από το 2009 τα σωρευτικά έσοδα της Tesla σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία κερδίζει αυτές τις πιστώσεις ρύπων με την παραγωγή και την πώληση ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα οποία στη συνέχεια πωλούνται σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που αγωνίζονται να ανταποκριθούν στα πρότυπα εκπομπών που έχουν τεθεί από διάφορες αρχές, όπως η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτεία της Καλιφόρνια.

Η επιχείρηση κανονιστικών πιστώσεων ρύπων έχει αποδειχθεί επικερδές εγχείρημα για την Tesla, καθώς δεν επιβαρύνεται σχεδόν καθόλου με πρόσθετο κόστος για την απόκτηση αυτών των πιστώσεων. Ουσιαστικά, οι πωλήσεις ρυθμιστικών πιστώσεων συμβάλλουν σχεδόν αμιγώς με κέρδη στην τελική γραμμή της Tesla.

Παρά τις προηγούμενες προσδοκίες του οικονομικού διευθυντή της Tesla πριν από τρεισήμισι χρόνια ότι αυτή η ροή εσόδων θα μειωνόταν σταδιακά, η εταιρεία παράγει σταθερά σημαντικά έσοδα από τις πιστώσεις, με περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθένα από τα δύο τελευταία έτη.

Ενώ η επιτυχία της Tesla στην αγορά ρυθμιστικών πιστώσεων είναι αδιαμφισβήτητη, αποτέλεσε επίσης πηγή απογοήτευσης για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στελέχη από παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen και η General Motors, έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης της Tesla, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τους αγώνες τους για την επίτευξη των στόχων των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και τη συμμόρφωση με τα πρότυπα εκπομπών ρύπων.

Η Mary Nichols, η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνια, τόνισε αυτό το συναίσθημα το 2017, δηλώνοντας ότι εξοργίζει τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες το γεγονός ότι χρηματοδοτούν την επιτυχία ενός νεοσύστατου όπως η Tesla.

Παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά EV, η κυριαρχία της Tesla στην επιχείρηση ρυθμιστικών πιστώσεων φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για τα EV, με αποτέλεσμα την εξάρτηση από τις ρυθμιστικές πιστώσεις για την αντιστάθμιση των ελλείψεων στις εκπομπές.

Η Volkswagen, η General Motors, η Honda και η Jaguar Land Rover έχουν ζητήσει βοήθεια για την τήρηση των προτύπων εκπομπών τα τελευταία χρόνια.

Καθώς οι κανονισμοί για τις εκπομπές ρύπων γίνονται πιο αυστηροί σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ευρώπη να εφαρμόζει αυστηρότερους στόχους και το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετεί εντολή για οχήματα μηδενικών εκπομπών, η επιχείρηση ρυθμιστικών πιστώσεων της Tesla μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει να ευδοκιμεί.

Η οικονομική ώθηση από τις ρυθμιστικές πιστώσεις παραμένει μια σημαντική πτυχή της ροής εσόδων της Tesla και υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες κατά τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!