NEA

Euro NCAP: Πιέζει για την επαναφορά των φυσικών διακοπτών

Από την στιγμή που τα νέα μοντέλα πιάνουν εύκολα τα 5 αστέρια, ο Euro NCAP θα θεσπίσει νέες απαιτήσεις προς τους κατασκευαστές υποχρεώνοντας τους να μειώσουν τους απτικούς διακόπτες και να επαναφέρουν τους φυσικούς.

Όπως είχαμε γράψει πρόσφατα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια των οχημάτων, το Euro NCAP (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων) πρόκειται να αναθεωρήσει τα κριτήρια αξιολόγησής του από το 2026.

Ο Euro NCAP, ο οποίος αποτελεί μία κοινοπραξία από διάφορα ευρωπαϊκά υπουργεία μεταφορών, αυτοκινητιστικές λέσχες και ασφαλιστικές ενώσεις με έδρα τις Βρυξέλλες, στοχεύει στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, ιδίως ως απάντηση στην αυξανόμενη επικράτηση των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού και των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης.

Οι επικείμενες αλλαγές θα ευθυγραμμίσουν τους τέσσερις βασικούς τομείς αξιολόγησης του Euro NCAP -Ασφαλής οδήγηση, Αποφυγή σύγκρουσης, Προστασία από σύγκρουση και Ασφάλεια μετά τη σύγκρουση- με τις τέσσερις διακριτές φάσεις ενός πιθανού ατυχήματος.

Οι προσαρμογές αυτές, που θα ισχύουν από το 2026, σηματοδοτούν μια προσέγγιση για την προσαρμογή στις εξελισσόμενες τεχνολογίες της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επιπλέον, το Euro NCAP θα εφαρμόσει έναν τριετή κύκλο αναθεώρησης για τις επικαιροποιήσεις των κριτηρίων και θα εισαγάγει σταδιακά εικονικές δοκιμές για τη βελτίωση της προστασίας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου.

Μια αξιοσημείωτη αλλαγή στα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνει την εντολή ότι ορισμένες λειτουργίες του οχήματος πρέπει να ενεργοποιούνται αποκλειστικά μέσω φυσικών διακοπτών και κουμπιών και όχι μέσω οθονών αφής, για να εξασφαλίζονται πλήρεις βαθμοί.

Για την πολυπόθητη βαθμολογία ασφάλειας 5 αστέρων, ο Euro NCAP θα απαιτεί τη συμπερίληψη πραγματικών πλήκτρων και διακοπτών για βασικές λειτουργίες.

Οι προσδιορισμένες λειτουργίες περιλαμβάνουν τα φλας, τα φώτα κινδύνου, τους υαλοκαθαριστήρες, την κόρνα και την κλήση έκτακτης ανάγκης SOS, οι οποίες θα πρέπει να διατηρούν κατάλληλα φυσικά χειριστήρια μέχρι το 2026.

 Επιπλέον, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ενθαρρύνονται να επαναφέρουν ξεχωριστά φυσικά χειριστήρια για βασικές λειτουργίες όπως η ρύθμιση των καθισμάτων και των καθρεφτών ή ο εξαερισμός.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη εξάρτηση από τις οθόνες και τις επιφάνειες αφής στα σύγχρονα οχήματα, που ενδεχομένως συμβάλλουν στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού και στην υπερφόρτωση.

Ο Matthew Avery, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Euro NCAP, υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων που σχετίζονται με την απόσπαση της προσοχής, ιδίως σε μοντέλα της Tesla και του ομίλου Volkswagen.

Ο Euro NCAP μετατοπίζει επίσης το επίκεντρο της προσοχής του στην αξιολόγηση και την αξιολόγηση των συστημάτων υποβοήθησης και αυτοματοποιημένης υποστήριξης του οδηγού, της τεχνολογίας παρακολούθησης της εξασθένησης του οδηγού και της γνωστικής απόσπασης της προσοχής, καθώς και των απαιτήσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας υποβοήθησης της ταχύτητας στον πραγματικό κόσμο.

Οι δοκιμές ενεργητικής ασφάλειας θα προσομοιώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα πραγματικά οδικά περιβάλλοντα, εξετάζοντας το σχεδιασμό της διεπαφής ανθρώπου-μηχανής (HMI) για να εξασφαλίσουν ισχυρά και αποτελεσματικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού.

Επιπλέον, η αξιολόγηση της ασφάλειας θα ασχοληθεί με τον κίνδυνο πυρκαγιάς και θερμικής διαφυγής στα ηλεκτρικά οχήματα. Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια των οχημάτων και την πρόσβαση σε δεδομένα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!