NEAΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έξυπνες ζώνες ασφαλείας για κάθε σωματότυπο

Μία από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της παθητικής ασφάλειας στα αυτοκίνητα αφορά στην εισαγωγή των επαναστατικών ζωνών ασφαλείας, οι οποίες υπόσχονται να αναγνωρίζουν τους επιβάτες και να προσαρμόζονται ανάλογα.

Η γερμανική εταιρία ZF έχει πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα, αναπτύσσοντας ένα προηγμένο σύστημα που βασίζεται σε έναν περιοριστή τάνυσης πολλαπλών σταδίων (MSLL). Αυτή η τεχνολογία υπερβαίνει τις παραδοσιακές ζώνες ασφαλείας που παρέχουν μια γενική προστασία, προσαρμόζοντας δυναμικά την απόκρισή τους στα χαρακτηριστικά κάθε επιβάτη.

Το MSLL δεν απλώς αντιδρά σε μια σύγκρουση, αλλά προσαρμόζει τη συγκράτηση σε διάφορα στάδια της σύγκρουσης, από το αρχικό τράνταγμα μέχρι την ενεργοποίηση του αερόσακου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές κάμερες και αισθητήρες ζωνών ασφαλείας, τα οποία ανιχνεύουν τις κινήσεις και τις διαστάσεις των επιβατών με ακρίβεια.

Για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, η ZF Passive Safety Systems προσφέρει προεντατήρα με περιοριστή τάνυσης πολλαπλών σταδίων (MSLL) που μεταβάλλει τις δυνάμεις συγκράτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα δεν περιορίζεται μόνο στο μέγεθος και το βάρος των επιβατών. Χάρη στην ενσωμάτωση εξωτερικών ραντάρ και καμερών, το MSLL μπορεί να προβλέπει την κατεύθυνση της σύγκρουσης και να προσφέρει προσαρμοσμένη προστασία για κάθε είδος επιβάτη.

Από την προστασία των παιδιών σε χαμηλές ταχύτητες έως τη μείωση των κινδύνων για ηλικιωμένους και βαρύτερους επιβάτες σε υψηλότερες ταχύτητες, το MSLL αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ασφάλεια στα αυτοκίνητα παραγωγής.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!