NEAPINED

Έφαγε άκυρο το Tesla Model 2;

Η Tesla καταργεί τα σχέδια της για την παραγωγή αυτοκινήτων χαμηλού κόστους εν μέσω του σκληρού κινεζικού ανταγωνισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Η πιθανή πρόσφατη απόφαση της Tesla να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ένα ηλεκτρικό χαμηλού κόστους προκάλεσε τριγμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής εν μέσω κλιμακούμενου ανταγωνισμού στην κινεζική αγορά EV.

Σύμφωνα με αναφορές που προέρχονται από το Reuters και επιβεβαιώνονται από εσωτερικές επικοινωνίες εντός της Tesla, η εταιρεία απέσυρε το πολυαναμενόμενο σχέδιο προσιτού αυτοκινήτου, το οποίο αναφέρεται εσωτερικά ως NV91 ή H422.

Το αρχικό όραμα του Musk, έθετε ως προτεραιότητα την κατασκευή πολυτελών μοντέλων για τη χρηματοδότηση της παραγωγής ενός οικογενειακού αυτοκινήτου χαμηλού κόστους. Παρά τις υποσχέσεις προς τους επενδυτές και τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για έναρξη της παραγωγής το δεύτερο εξάμηνο του 2025, το αυτοκίνητο που πιθανότατα να ονομαζόταν Model 2, ναυαγεί.

Αντ΄ αυτού, η Tesla διπλασιάζει την ανάπτυξη αυτοκινούμενων ρομποταξί, αξιοποιώντας την ίδια πλατφόρμα μικρών οχημάτων. Ενώ αυτή η στροφή παρουσιάζει πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, θέτει επίσης σημαντικές μηχανικές προκλήσεις και ρυθμιστικά εμπόδια, που ενδεχομένως καθυστερούν την υλοποίησή της.

Η απόφαση να εγκαταλείψει το Model 2 έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού από τους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίοι έχουν κατακλύσει την αγορά με ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ανταγωνιστικές τιμές, όπου σε ορισμένες αγορές πέφτουν στις 10.000 δολάρια.

Αυτή η επιθετική στάση της αγοράς ανάγκασε την Tesla να επανεκτιμήσει τη στρατηγική της και να δώσει προτεραιότητα σε δρόμους με δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις, όπως η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Η μετατόπιση της εστίασης από ένα προσιτό αυτοκίνητο υπογραμμίζει την αναγνώριση από την Tesla του εξελισσόμενου τοπίου στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Ενώ η τρέχουσα γκάμα της εταιρείας περιλαμβάνει το Model 3, με τιμή περίπου 39.000 δολάρια στις ΗΠΑ, η ακύρωση του Model 2 αφήνει ένα μεγάλο κενό στην γκάμα της Tesla, ιδιαίτερα στη μεσαία κατηγορία τιμών.

Παρά την οπισθοδρόμηση, η Tesla παραμένει προσηλωμένη στο ευρύτερο όραμά της να φέρει επανάσταση στις μεταφορές μέσω της ηλεκτροκίνησης και της αυτονομίας. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας για την ανάπτυξη ρομποτικών και την επίτευξη πλήρους αυτόνομης οδήγησης παραμένει αβέβαιο, δεδομένων των πολυπλοκότητας που συνεπάγεται η κανονιστική έγκριση και η τεχνολογική ανάπτυξη.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!