NEA

Η κινεζική Chery ετοιμάζει εργοστάσιο στην Ισπανία και όχι στην Ελλάδα…

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery Auto ολοκληρώνει συμφωνία για την έναρξη παραγωγής αυτοκινήτων στην Ισπανία, την πρώτη της μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη, δήλωσε η ισπανική κυβέρνηση.

Η συμφωνία προέκυψε αφού μια ισπανική αντιπροσωπεία είχε θετικές συνομιλίες με την Chery αυτή την εβδομάδα στην Κίνα, δήλωσε εκπρόσωπος της EV Motors με έδρα τη Βαρκελώνη.

Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην παραγωγή οχημάτων Chery στο εργοστάσιο που η Nissan έκλεισε το 2021, βοηθώντας έτσι στην ανάκτηση μέρους των 1.600 άμεσων θέσεων εργασίας που χάθηκαν ως αποτέλεσμα.

Το κύριο εργοστάσιο της Nissan στη Βαρκελώνη παραδόθηκε εν μέρει στην ισπανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Silence και στους τοπικούς μηχανικούς ομίλους QEV και EV Motors, οι οποίοι σχεδίαζαν να το μετατρέψουν σε κόμβο ηλεκτρικών οχημάτων.

Η EV Motors απέκτησε τον πλήρη εταιρικό έλεγχο του κόμβου τον Μάρτιο και έπαιξε βασικό ρόλο στις συνομιλίες με την Chery, επειδή θα λειτουργούσε υπό την ομπρέλα του κόμβου.

Η EV Motors σχεδιάζει επίσης να παράγει τα pickup και τα ηλεκτρικά φορτηγά της με την επωνυμία της Ebro, κάτι που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιθανές παραγωγικές και εμπορικές συμφωνίες με την Chery, δήλωσε μια πηγή με γνώση του θέματος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ενδιαφέρον της Chery για το πρώην εργοστάσιο της Nissan ξεκίνησε το 2022, δήλωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Έξι μοντέλα από την Chery

Οι πωλήσεις οχημάτων της Chery αυξήθηκαν κατά 53% σε 1,9 εκατομμύρια το 2023, ανέφερε η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ ο όγκος των εξαγωγών της ήταν 937.148 μονάδες.

Η Chery διαθέτει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη το κόμπακτ crossover Omoda 5, το best seller της στην Κίνα και το κορυφαίο εξαγωγικό της μοντέλο. Το αδελφάκι της ίδιας πλατφόρμας, Jaecoo 7, θα ακολουθήσει αργότερα φέτος.

Το Omoda 5 που εφοδιάζεται με έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων ξεκινάει από κάτω από τις 30.000 ευρώ, ενώ μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση έχει τιμή λίγο κάτω από τις 40.000 ευρώ.

Η ευρωπαϊκή γκάμα της Chery από τις δύο μάρκες θα αυξηθεί σε έξι μοντέλα και πέντε παραλλαγές συστημάτων κίνησης μέχρι το τέλος του 2025, ανέφερε η αυτοκινητοβιομηχανία στην ανακοίνωση της 2ας Απριλίου.

Το σχέδιο EV της Ισπανίας

Η Ισπανία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, ξεκίνησε το 2020 ένα φιλόδοξο σχέδιο για την προσέλκυση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στη χώρα, χρησιμοποιώντας κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακούφιση από την πανδημία. Η Volkswagen και η Renault είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει επενδύσεις από τότε.

Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται εν μέσω ενός επιθετικού πολέμου τιμών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά κατά πόσον οι κινεζικοί κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων επωφελούνται από αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!