NEA

Το Fiat 500 EV θα έχει και κινητήρες βενζίνης

Η παγκόσμια επιβράδυνση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων οδηγεί τη Stellantis σε αναθεώρηση των πλάνων της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Stellantis θα προχωρήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2026 στην παραγωγή μίας ήπια υβριδικής έκδοσης του μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου 500e στο εργοστάσιο της Mirafiori στο Τορίνο, Ιταλία,.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από συνάντηση του CEO της Stellantis, Carlos Tavares, στο Τορίνο με εκπροσώπους των συνδικάτων, οι οποίοι ζητούσαν από την εταιρεία να ενισχύσει την παραγωγή στην έδρα της Fiat με ένα νέο μοντέλο υψηλού όγκου και χαμηλότερου κόστους.

Το εργοστάσιο παράγει ήδη το μοντέλο 500e, αλλά η παγκόσμια επιβράδυνση των πωλήσεων BEV έχει οδηγήσει τη Stellantis σε σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών παραγωγής, με αποτέλεσμα τις παρατεταμένες περιόδους αναστολής εργασίας για τους εργαζομένους του εργοστασίου.

«Ο Carlos Tavares υπενθύμισε τη σημασία της προσφοράς προσιτών και υψηλής ποιότητας αυτοκινήτων για τους Ιταλούς πελάτες,» ανέφερε η Stellantis σε μια δήλωση.

Σύμφωνα με το Automotive News Europe, η Stellantis στοχεύει σε συνολική ετήσια παραγωγή 200.000 μοντέλων 500, συμπεριλαμβανομένων 125.000 υβριδικών, σε σύγκριση με λιγότερα από 80.000 ηλεκτρικά μοντέλα πέρυσι.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η εξέλιξη προσιτών αυτοκινήτων εξαρτάται επίσης από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, η ανάπτυξη ενός δικτύου φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και οι μακροπρόθεσμες επιδοτήσεις για τις αγορές αυτοκινήτων.

Η κίνηση αυτή μπορεί να βοηθήσει την Stellantis να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία έχει συχνά επικρίνει κυρίως το γαλλικό σχήμα για τη μείωση της παραγωγής της στη χώρα και για την κατασκευή ορισμένων μοντέλων Fiat και Alfa Romeo στο εξωτερικό.

Η Stellantis -η μόνη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας- και η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκονται σε συνομιλίες για ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της παραγωγής του Ομίλου στη χώρα σε 1 εκατομμύριο οχήματα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας (από περίπου 750.000 που ήταν πέρυσι).

«Η κοινή φιλοδοξία με την ιταλική κυβέρνηση να φτάσουμε τα ένα εκατομμύριο οχήματα που παράγονται στην Ιταλία έως το 2030 θα χρειαστεί ένα υποστηρικτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που αυτή τη στιγμή επηρεάζεται από αβεβαιότητες ηλεκτροκίνησης και έντονο ανταγωνισμό με νέους εισερχόμενους στην αγορά,» δήλωσε η αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Ferdinando Uliano, ο Γενικός Γραμματέας της Ιταλικής Ένωσης Μεταλλουργών (της FIM-Cisl ή Federazione Italiana Metalmeccanici), , δήλωσε ότι η Stellantis τους είπε ότι η παραγωγή του υβριδικού 500e θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2026, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους στοχευμένους αριθμούς παραγωγής.

Η Stellantis ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατασκευάσει μια υβριδική έκδοση του Jeep Compass SUV στο εργοστάσιο του Melfi στη νότια Ιταλία. Σύμφωνα με πηγές, η υβριδική έκδοση θα είναι η τρίτη επιλογή κινητήρα για την επόμενη γενιά Compass που θα κυκλοφορήσει ως πλήρως ηλεκτρική και plug-in υβριδική το 2026.

Το επόμενο Compass θα κατασκευαστεί στο Melfi και θα μοιράζεται τη νέα πλατφόρμα STLA Medium της Stellantis με τέσσερα άλλα κόμπακτ ηλεκτρικά μοντέλα, δύο για την DS Automobiles, ένα για την Opel και ένα για την Lancia, όλα θα κατασκευάζονται στο Melfi.

Η Stellantis ανέφερε επίσης ότι η παραγωγή του υβριδικού Fiat Panda, που κατασκευάζεται στο Pomigliano κοντά στη Νάπολη, μπορεί να επεκταθεί. Ο Uliano της FIM-Cisl δήλωσε ότι το τρέχον μοντέλο Panda, που παρουσιάστηκε το 2011, θα μπορούσε να συνεχίσει να κατασκευάζεται έως το 2029, ανάλογα με τις εξελίξεις στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!