NEAΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Continental Tire: Ανακαλύπτοντας την πράσινη πτυχή στην Πορτογαλία

Σε ένα ταξίδι στη Λουσάντα, κοντά στο Πόρτο της Πορτογαλίας, επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο της Continental Tire για να δούμε από κοντά πώς ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ελαστικών στην Ευρώπη εφαρμόζει πρακτικές βιωσιμότητας.

Το εργοστάσιο της Continental στη Λουσάντα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990, σε μια έκταση 40.500 τ.μ., με 982 υπαλλήλους και παραγωγή 4.769 ελαστικών τον πρώτο χρόνο.

Έως το 1996, η ετήσια παραγωγή έφτασε τα 5 εκατομμύρια ελαστικά, ενώ το 2022 ξεπέρασε τα 18 εκατομμύρια, απασχολώντας 2.706 εργαζόμενους και επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις σε 314.582 τ.μ.

Η Continental Tire έχει δεσμευτεί να προάγει τη βιωσιμότητα, επιδιώκοντας όχι μόνο την κερδοφορία, αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το 2023 σημείωσε σημαντική πρόοδο με την εξοικονόμηση 150 GWh ετησίως μέσω 160 στοχευμένων πρότζεκτ, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά 22% κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου. Αυτή η εξοικονόμηση αντιστοιχεί στην ετήσια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου 12.500 κατοικίες.

Οι βασικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενισχυμένη θερμομόνωση και την αποδοτικότερη παραγωγή ατμοηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι πρακτικές μείωσαν τις εκπομπές CO2 κατά 31.000 τόνους το 2022.

Σημαντική συμβολή είχε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία παράγουν 27,9 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ η μετατροπή σε φωτισμό LED εξοικονόμησε 9 GWh το ίδιο έτος.

Η εταιρεία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το μέλλον:

  • Μέχρι το 2025, θα καταργήσει πλήρως τη χρήση άνθρακα και μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Μέχρι το 2030, θα ανακτά το 95% των αποβλήτων από την παραγωγή, θα μειώσει τα απόβλητα κατά 20% και την κατανάλωση νερού κατά 50% σε σχέση με το 2020, και θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20% σε σύγκριση με το 2018.
  • Μέχρι το 2040, θα επιτύχει 100% ουδέτερη παραγωγή ελαστικών από άνθρακα.

Το εργοστάσιο της Λουσάντα αποτελεί παράδειγμα αυτής της δέσμευσης, με την παραγωγή 18 εκατομμυρίων ελαστικών ετησίως και τη μετάβαση σε ουδέτερη από CO2 παραγωγική διαδικασία. Χρησιμοποιεί έναν ατμοηλεκτρικό λέβητα τροφοδοτούμενο με πράσινη ενέργεια, αντικαθιστώντας το προηγούμενο σύστημα φυσικού αερίου.

Εκεί κατασκευάζεται και το πιο βιώσιμο ελαστικό της Continental, το UltraContact NXT, το οποίο περιέχει έως και 65% ανανεώσιμα υλικά, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας στη βιωσιμότητα και την καινοτομία. Το εργοστάσιο, που λειτουργεί εδώ και 34 χρόνια, καταλαμβάνει πλέον 389.000 τετραγωνικά μέτρα και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Πορτογαλίας.

Η Continental επενδύει συνεχώς σε ενεργειακά αποδοτικές μεθόδους παραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ πρωτοβουλίες όπως η καμπάνια «Be Energy Efficient» (BEE) έχουν βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και μείωσαν το ενεργειακό κόστος.

Η στρατηγική Vision 2030 της εταιρείας περιλαμβάνει την παραγωγή του 15 εκατομμυριοστού ελαστικού ContiSeal και την πιστοποίηση ISCC PLUS, δείχνοντας την προσήλωση της Continental στην περιβαλλοντική διαχείριση και την τεχνολογική καινοτομία.

Με αυτές τις δράσεις, η Continental Tire επιβεβαιώνει τον ηγετικό της ρόλο στη βιομηχανία ελαστικών, δεσμευόμενη να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να καταστεί κλιματικά ουδέτερη παραγωγή έως το 2040.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!