NEAPINED

BYD: Εργοστάσιο στην Τουρκία και επένδυση 1 δισ. δολάρια

Η BYD πρόκειται να προσθέσει την Τουρκία στις χώρες όπου ανοίγει εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας, της Ταϊλάνδης και της Βραζιλίας.

Η Τουρκία σύντομα θα αποκαλύψει μια συμφωνία με τον Κινέζο κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD για την κατασκευή ενός εργοστασίου αξίας 1 δισ. δολαρίων στη δυτική πλευρά της χώρας, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, αναμένεται να ανακοινώσει τη συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην επαρχία Μανίσα, όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια. Πάντως, η BYD και η τουρκική προεδρία αρνήθηκαν να σχολιάσουν επισήμως.

Το νέο εργοστάσιο μπορεί να δώσει στη BYD ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Τουρκία έχει συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Η ΕΕ έχει αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επιβάλλοντας στην BYD μια πρόσθετη χρέωση 17,4% πάνω από το υπάρχον ποσοστό του 10%.

Υπάρχει επίσης μια εγχώρια αγορά που πρέπει να εξυπηρετηθεί, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αντιπροσωπεύουν το 7,5% των πωλήσεων αυτοκινήτων πέρυσι στην Τουρκία, μια χώρα με πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων.

Η Τουρκία δήλωσε στις 5 Ιουλίου ότι αποσύρει τα σχέδια που ανακοινώθηκαν σχεδόν ένα μήνα πριν για την επιβολή πρόσθετου δασμού 40% σε όλα τα οχήματα από την Κίνα, επικαλούμενη προσπάθειες για την ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Αυτή η απόφαση ακολούθησε συνομιλίες μεταξύ του Erdogan και του Κινέζου προέδρου Xi Jinping την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα του Καζακστάν.

Η BYD έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, καθιστώντας την κορυφαία μάρκα αυτοκινήτων της χώρας.

Ο κατασκευαστής με έδρα το Shenzhen έχει δηλώσει ότι θα φέρει τα χαμηλότερης τιμής ηλεκτρικά αυτοκίνητά του στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του hatchback Seagull που οι εκτελεστικοί ελπίζουν να πωλούν για λιγότερο από 20.000 ευρώ.

Η BYD κατασκευάζει το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο επιβατικών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία, το οποίο στοχεύει να ανοίξει πριν το 2026.

Επίσης, εγκαινίασε το πρώτο του εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νοτιοανατολική Ασία στις 4 Ιουλίου, στην Ταϊλάνδη. Η BYD έχει επίσης αναλάβει ένα πρώην εργοστάσιο της Ford στη Βραζιλία και εξετάζει τοποθεσίες για ένα εργοστάσιο στο Μεξικό.

Οι πωλήσεις της BYD αυξήθηκαν σε αριθμό ρεκόρ 982.747 οχημάτων το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένες κατά περισσότερο από 40%, σε σχέση με πέρυσι.

Ενώ οι πωλήσεις της BYD στην Ευρώπη είναι χαμηλές, αυξάνονται γρήγορα και η εταιρεία προωθεί μια μεγάλη εκστρατεία μάρκετινγκ στην περιοχή, παίρνοντας τη θέση της Volkswagen ως κύριος χορηγός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Η BYD πούλησε 12.944 αυτοκίνητα στις αγορές της ΕΕ, της EFTA και του Ηνωμένου Βασιλείου τους πρώτους πέντε μήνες, από 2.120 την ίδια περίοδο το 2023, σύμφωνα με τους ερευνητές της αγοράς Dataforce.

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!