PINEDΔΟΚΙΜΕΣ

Alfa Romeo Junior Ibrida 1.2 136 PS eDCT [test drive]

Σας έλειψαν τα αυτοκίνητα με προσωπικότητα; Σε εμάς αρκετά. Είναι η Alfa Romeo Junior μία τέτοια περίπτωση; Σίγουρα, ναι!

Αν δεν μπορεί μία Alfa Romeo να σε βγάλει από τη ρουτίνα και τη βαρεμάρα της εποχής όσον αφορά τα τετράτροχα με περιορισμένο μπάτζετ, τότε δεν μπορεί κανένα νέο μοντέλο. Κάθε νέα έλευση της ιταλικής φίρμας κουβαλά και μία μικρή ή μεγάλη ενδιαφέρουσα ιστορία. Έτσι και η νεοφερμένη Junior, το μικρότερο μοντέλο στην γκάμα της Alfa Romeo, έχει κάτι να μας πει.

Βασικά, μέχρι και λίγο πριν βγει στην παραγωγή, το όνομα της ήταν Milano, ώσπου πήγε να ξεπεραστεί η απόλυτη κόκκινη γραμμή για του Ιταλούς. Το να αναφέρεται το όνομα της φημισμένης πόλης σε ένα μοντέλο που κατασκευάζεται στην Πολωνία και όχι εντός των τειχών.

Φυσικά, δεν άλλαξε η γραμμή παραγωγής αλλά η ονομασία, και έτσι έχουμε το πιασάρικο Junior, μαζί φυσικά με το συνοδευτικό Ibrida που δείχνει την περίπτωση της υβριδικής τεχνολογίας στο μοντέλο δοκιμής μας.

Η Junior λανσάρεται είτε ως υβριδική με απόδοση 136 ίππους (αυτή που δοκιμάζουμε), είτε ως αμιγώς ηλεκτρική, με τις ισχυρές εκδόσεις να αφορούν τη δεύτερη περίπτωση (Veloce Elettrica 280 ίππων).

Η υβριδική λοιπόν αποτελεί μία περίπτωση ενός compact SUV που σκοπεύει να τραβήξει το κουπί των πωλήσεων και όχι να περάσει το μήνυμα των αγωνιστικών επιδόσεων.

Το αλατοπίπερο εξάλλου το βάζει με την εμφάνιση της, καθώς δεν χρειάζεται και μακροσκελής ανάλυση για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό δημιούργημα.

Το μήκος της δεν ξεπερνά τα 4,173 μέτρα, όντας μικρότερη ακόμα και από το Ford Puma, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να λάμπει σχεδιαστικά και να ξεχωρίζει στις λεπτομέρειες ή καλύτερα… σε όλα της.

Από τον λεπτομερή και εξεζητημένο χρωματισμό της, τα ιδιαίτερα LED και το σμιλεμένο καπό, μέχρι το μεγάλο 3D λογότυπο στο βαθύ «V» της μάσκας, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία κούκλα Ιταλίδα που βαδίζει με αυτοπεποίθηση, είτε σε άλλους αρέσει (στους περισσότερους) είτε όχι.

Στο πίσω μέρος διακρίνεται κάποιου είδους σκαλοπάτι που παραπέμπει ίσως στα SUV της Peugeot με λίγη φαντασία, λεπτομέρεια που κάπου εκεί αρχίζει να μας θυμίζει τον όμιλο Stellantis και την συγγενική σχέση με τα 2008, Opel Mokka και φυσικά Jeep Avenger και Fiat 600.

Από όλα τα παραπάνω βέβαια, η Junior είναι η πιο τολμηρή σχεδιαστικά, με την άνεση βέβαια και τον αέρα που της δίνει η υπογραφή της Alfa Romeo. Ότι και να τολμήσει πάντα το κοινό της θα το «γουστάρει» και θα είναι το κάτι χωριστό σε σχέση με τα SUV της διπλανής πόρτας.

Στο εσωτερικό βέβαια παρατηρούμε ότι η Junior δεν έχει την ίδια ριζοσπαστική προσέγγιση. Κρατάει την οδηγοκεντρική νοοτροπία με την κλίση του ταμπλό, τους κυκλικούς αεραγωγούς και το αντίστοιχο περίγραμμα στον πίνακα οργάνων, ενώ η ιταλική φινέτσα δεν περνά απαρατήρητη στα καθίσματα στο τιμόνι και στην κεντρική κονσόλα.

Παρόλο που τα υλικά είναι τα περισσότερα σκληρά στην υφή τους (τείνει να γίνει κανόνας η χρήση ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών), δεν διακρίνεται καμία έλλειψη ποιότητας όσο περνάς χρόνο στο περιβάλλον της μικρής ντίβας.

Αυτό που παρατηρείς είναι κάποια στοιχεία που λείπουν σε σχέση με τις μεγαλύτερες Alfa, όπως το start button στο τιμόνι ή ο επιλογέας, σημάδια της συγγένειας με τα Opel και τα Peugeot, ενώ και τα paddles πίσω από τιμόνι είναι πιο διακριτικά (ευτυχώς) σε σχέση με τα μεγάλα SUV των Ιταλών.

Το περιβάλλον ωστόσο παραμένει πρακτικό και μοντέρνο, με τους φυσικούς διακόπτες να δίνουν τη λύση για εύκολη προσβασιμότητα και μεγαλύτερη εξοικείωση από τις πρώτες κιόλας στιγμές μέσα στην υβριδική Junior της Alfa Romeo.

Αν και μικρή, πάντως, δεν υστερεί σε διαθέσιμους χώρους, αφού η γνωστή πλατφόρμα CMP2 με τις ανάλογες παρεμβάσεις, προσφέρει άνετη φιλοξενία για τέσσερις επιβάτες, με αέρα για τα γόνατα αλλά και 415 λίτρα στο πορτμπαγκάζ, αρκετά περισσότερα από τα «ξαδερφάκια» που αναφέραμε και προηγουμένως.   

Γενικότερα η φιλοσοφία της Junior είναι να πάει με τα νερά του κοινού. Να του κάνει τα χατίρια, να καλύψει τις ανάγκες και να μη «φωνάζει» με τις ιδιαιτερότητες της.

Αφήνει το όνομα και τη φινέτσα της να… κάνουν τη δουλειά και στην ουσία να φέρει πωλήσεις αναβιώνοντας εποχές Mi.To και Giulietta. Για αυτό και θα δείτε το μικρότερο SUV της Alfa Romeo να είναι ιδιαίτερα λιτό στις διαθέσιμες μη ηλεκτρικές εκδοχές του.

Για την ακρίβεια διατίθεται ως ήπια υβριδικό, με τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1.200 κ.εκ. και απόδοσης 136 ίππων, συνοδευόμενο από αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων διπλού συμπλέκτη.

Μπορεί το υβριδικό 48V σύστημα της Junior να μην είναι το λεγόμενο φουλ hybrid, ωστόσο είναι αρκετά παρεμβατικό και η συνεισφορά του στη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου είναι αισθητή.

Μέσα στην πόλη σε νορμάλ συνθήκες βλέπουμε το οικονομόμετρο να κυμαίνεται από 7,5 μέχρι 8 λίτρα/100 χλμ., ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να υπολογίζετε σίγουρα 1-1,5 λίτρο/100 χλμ. λιγότερο.

Ο ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 21 kW είναι ενσωματωμένος στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και κάνει το έργο της οικονομίας ευκολότερο χωρίς να εμφανίζει εμπλοκές ή μπερδέματα στα ανεβοκατεβάσματα των σχέσεων.

Η συνολική λειτουργία δηλαδή είναι στρωτή χωρίς κομπιάσματα, ενώ στο Dynamic η οδήγηση γίνεται αρκετά πιο ευχάριστη και σβέλτη, με την τρικύλινδρη χροιά να μετατρέπεται σε ηχητικό πλεονέκτημα της σπορ φιλοσοφίας.

Γενικά το σφιχτό στήσιμο της Junior (ημιάκαμπτος πίσω) σε κάνει να θέλεις να οδηγήσεις πιο σβέλτα (0-100 χλμ./ώρα σε 8,9 δευτερόλεπτα) και να λαχταράς μία ακόμη πιο εκρηκτική έκδοση, κάτι που μόνο αμιγώς ηλεκτρική υπόσταση μπορεί να έχει όσον αφορά τη μικρή Alfa.

Ακόμα και έτσι όμως, μόνο χαρούμενος μπορείς να είσαι όταν βυθίζεις το πόδι στο γκάζι και παίζεις με τα paddles σε μία διαδρομή με στροφές ή ακόμη και εκτός ασφάλτου. Μην ξεχνάμε ότι η Junior απέχει 19 εκατοστά από το έδαφος, πράγμα που κάνει τα περάσματα σε κακούς δρόμους ευκολότερα και πιο ασφαλή.

Ok! Θα συμφωνήσουμε ότι μπορούσε να έχει πιο σπορτίφ εργαλεία στη φαρέτρα της με κινητήρες (θερμικούς) πιο ισχυρούς. Θα συμφωνήσουμε ότι θα μπορούσε να είναι πιο πατροπαράδοτη Alfa Romeo με βαρύ τιμόνι και πιο «Alfisti» περιβάλλον. Τα ίδια όμως έλεγαν και για τη Mi.To και έγινε ένα από τα πιο καλοπουλημένα μοντέλα στην ιστορία της φίρμας.

Αυτός είναι ο στόχος και τώρα, με την όμορφη Junior που ζητά λιγότερα από 30 χιλιάρικα, και συγκεκριμένα αυτή την περίοδο 28.500 ευρώ μετά από προωθητική ενέργεια. Όσα περίπου και ένα οποιοδήποτε SUV της κατηγορίας με αυτόματο κιβώτιο, υβριδικό σύστημα και πλούσιο εξοπλισμό. Είναι όμως ένα SUV σαν όλα τα άλλα; Κατά την άποψη μας όχι, αν και δε μένει παρά να δώσει την απάντηση της η ίδια η αγορά.

Περισσότερες δοκιμές μοντέλων ALFA ROMEO

Alfa Romeo Junior Ibrida 1.2 136 PS eDCT – Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.199 cc
Διάμετρος x διαδρομή 75,0 x 90,5 mm
Διάταξη/κύλινδροι εμπρός εγκάρσια/ τρικύλινδρος
Ισχύς 100 kW (136 PS) / 5.500 rpm
Ροπή 230 Nm (23,9 kgm) / 1.750 rpm
Τροφοδοσία Υπερτροφοδοτούμενος με άμεσο ψεκασμό, mild hybrid 48V (ηλεκτρομοτέρ: 21 kW-55 Nm, μπαταρία: 0,89 kWh)
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 8,9 sec
Τελική ταχύτητα 206 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση δοκιμής 7,5 lt/100 km
Τυποποιημένη μεικτή (WLTP) 6,5 lt/100 km
Ρεζερβουάρ 55 lt
Αυτονομία (βάση της κατανάλωσης δοκιμής) 633 km
ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ
Προδιαγραφή Euro 6d
Εκπομπή CO2 109 g/km (WTLP)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο Αυτόματο 6 σχέσεων (διπλού συμπλέκτη)
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης / Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/ δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος ελαστικών, διάσταση Michelin Primacy 4, 225/55 R18
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Διάταξη/υποβοήθηση Κρεμαγέρα με ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος x πλάτος x ύψος
Απόσταση από το έδαφος
4.173 x 1.781 x 1.539 mm
190 mm
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1.535/1.541 mm
Μεταξόνιο 2.557 mm
Χώρος αποσκευών 415-1.280 lt
Απόβαρο 1.380 kg
Τιμή πώλησης βασικής έκδοσης μοντέλου δοκιμής: από 29.900€ (28.500 ευρώ με προωθητική ενέργεια)
Φωτογραφίες: Νίκος Μαρινόπουλος

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

Ένα σχόλιο

  1. πολύ όμορφο αλλα λίγο ψέυτικο μεσα. Ισως χειρότερο από το αδελφάκι 2008. Οι πίσω πόρτες ειδικά είναι “ψέυτικες”. Καλύτερα να κόστιζε 2000 παραπάνω, αλλά τα υλικά μέσα να ήταν λίγο καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!