Η Ferrari κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για έναν V12 κινητήρα με οβάλ έμβολα, μια τεχνολογία που αρχικά φαίνεται ασυνήθιστη, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μια καινοτόμο λύση για το μέλλον των κινητήρων εσωτερικής καύσης.
Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που ανακαλύφθηκε από το Autoguide, αφορά έναν V12 κινητήρα όπου τα έμβολα δεν είναι κυκλικά αλλά έχουν επιμηκυμένο οβάλ σχήμα. Αν και η ιδέα αυτή δεν είναι νέα -η Honda είχε δοκιμάσει παρόμοια τεχνολογία στα αγωνιστικά της μοτοσικλέτες τη δεκαετία του 1970- η Ferrari την επαναφέρει με μια διαφορετική προσέγγιση.
Στην περίπτωση της Honda, ο στόχος ήταν η καλύτερη πλήρωση των κυλίνδρων με περισσότερες βαλβίδες ανά κύλινδρο (οκτώ στο NR 500), αλλά η τεχνολογία εγκαταλείφθηκε λόγω τεχνικών προκλήσεων, όπως η δύσκολη στεγανοποίηση των ελατηρίων εμβόλου και το αυξημένο βάρος του κινητήρα.
Η Ferrari, ωστόσο, έχει υιοθετήσει μια διαφορετική διάταξη: τα έμβολα είναι τοποθετημένα κάθετα ως προς τον στροφαλοφόρο άξονα, κάτι που επιτρέπει τη μείωση του μήκους του κινητήρα. Επιπλέον, αντί να χρησιμοποιεί δύο μπιέλες ανά κύλινδρο -όπως έκανε η Honda- η Ferrari υιοθετεί μία μπιέλα ανά κύλινδρο, απλοποιώντας τη διάταξη.
Μια ακόμη καινοτομία της Ferrari είναι η χρήση ενός συστήματος “ανισοσκελών μπιελών” (master-slave connecting rods). Σε αυτή τη διάταξη, μία κύρια μπιέλα συνδέεται απευθείας με τον στροφαλοφόρο άξονα, ενώ η δευτερεύουσα μπιέλα αρθρώνεται στην πρώτη, μειώνοντας τον εγκάρσιο διαχωρισμό των κυλίνδρων.
Αυτή η τεχνική, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε αστεροειδείς κινητήρες στην αεροπορία, επιτρέπει την πιο κόμπακτ κατασκευή του V12.
Ο κόμπακτ σχεδιασμός θα μπορούσε να κάνει αυτόν τον V12 ιδανικό για χρήση ως βασικό κινητήρα σε supercars, όπου οι περιορισμοί χώρου είναι μεγάλοι. Παράλληλα, η μικρότερη διάσταση θα μπορούσε να τον καταστήσει ιδανικό για υβριδικές εφαρμογές, συνδυάζοντας τις επιδόσεις ενός ατμοσφαιρικού V12 με ένα ηλεκτρικό σύστημα υποβοήθησης.
Ωστόσο, η κατασκευή ενός κινητήρα με οβάλ έμβολα είναι πολύ πιο περίπλοκη και ακριβή από την παραγωγή ενός συμβατικού V12, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ερώτημα αν η Ferrari θα τον φέρει σε μαζική παραγωγή ή αν πρόκειται απλώς για ένα πειραματικό σχέδιο.