Η ραγδαία εξέλιξη της ρομποτικής φέρνει τα ανθρωποειδή ρομπότ στο επίκεντρο των σχεδίων των αυτοκινητοβιομηχανιών, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα κενά από την έλλειψη εργαζομένων και να αυξήσουν την αποδοτικότητα των εργοστασίων τους.
Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους εργασίας, έχει οδηγήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους προμηθευτές σε μεγαλύτερη εξάρτηση από την αυτοματοποίηση. Παράλληλα, η μέση χρήση παραγωγικής ικανότητας σε εργοστάσια παραμένει κάτω από τον στόχο του 80%, αγγίζοντας περίπου το 70% στη Βόρεια Αμερική για το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της GlobalData.
Σε αυτό το πλαίσιο, ρομπότ που κινούνται και καταλαμβάνουν χώρο όπως οι άνθρωποι, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς σημαντικές αλλαγές στις υφιστάμενες γραμμές παραγωγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της IDTechEx, έως το 2035 ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί περίπου 1,6 εκατομμύρια τέτοια ρομπότ στον κλάδο του αυτοκινήτου.
Η Mercedes έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Τεξανή Apptronik για την ενσωμάτωση ανθρωποειδή ρομπότ στις εγκαταστάσεις της, με την εταιρεία να εκτιμά ότι η παραγωγή τους θα ξεκινήσει γύρω στο 2030. Αντίστοιχα, η BMW συνεργάζεται με την εταιρεία Figure για την εφαρμογή ρομπότ στο εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα, ενώ η Toyota συνεργάζεται με την Boston Dynamics της Hyundai μέσω του Toyota Research Institute.
Η Tesla, από την άλλη πλευρά, έχει επενδύσει μεγάλο μέρος της στρατηγικής της στο Optimus, ένα ανθρωποειδές ρομπότ που, κατά τον Elon Musk, μπορεί να μεταμορφώσει την Tesla σε εταιρεία αξίας 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος προβλέπει χιλιάδες μονάδες έως το τέλος του 2025 και έως 1 εκατομμύριο μέχρι το 2030, τόσο για χρήση σε γραμμές συναρμολόγησης όσο και σε οικιακές εφαρμογές.
Η Schaeffler βλέπει στα ρομπότ μια ευκαιρία επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Ο πρόεδρος του τομέα ρομποτικής της εταιρείας, David Kehr, ανέφερε πως οι τεχνολογίες που εξελίσσει η εταιρεία -ρουλεμάν, κιβώτια, ενεργοποιητές, αισθητήρες- μπορούν να προσαρμοστούν για την παραγωγή ρομποτικών εξαρτημάτων, με σκοπό να ενισχυθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Το κόστος λειτουργίας ενός ρομπότ εκτιμάται σε περίπου 1,20 ευρώ την ώρα, έναντι των περίπου 41 ευρώ ανά εργαζόμενο στον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του 2024. Προς το παρόν, οι κατασκευαστές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς απαιτούνται ακόμη ορισμένες τεχνολογικές «τομές», πριν η παραγωγή ρομπότ φτάσει σε ευρεία κλίμακα.