Η ταχεία άνοδος των κινεζικών υβριδικών στην ευρωπαϊκή αγορά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Βρυξελλών και Πεκίνου, δύο χρόνια μετά την επιβολή πρόσθετων δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής παραγωγής.
Μέχρι τώρα, στο επίκεντρο της εμπορικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα βρίσκονταν κυρίως τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η εικόνα όμως αλλάζει, καθώς η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών κινεζικών υβριδικών αρχίζει να απασχολεί έντονα τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τους Financial Times και το Reuters, η ΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με το Πεκίνο για έναν εθελοντικό περιορισμό των εξαγωγών υβριδικών αυτοκινήτων προς την ευρωπαϊκή αγορά. Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει η παρουσία των κινεζικών hybrid να περιοριστεί περίπου στο 15% της αγοράς. Πρόκειται για αντικείμενο διαπραγμάτευσης και όχι για απόφαση ή θεσμοθετημένο πλαφόν.
Η εξέλιξη έχει άμεση σχέση με όσα συνέβησαν στην αγορά μετά το 2024. Οι πρόσθετοι δασμοί που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορούν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Τα υβριδικά έμειναν εκτός της συγκεκριμένης διαδικασίας, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονταν στην ευρωπαϊκή έρευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις.
Αυτό άφησε ουσιαστικά ανοιχτή μια διαφορετική δίοδο προς την ευρωπαϊκή αγορά. Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενίσχυσαν τις προτάσεις τους σε hybrid και κυρίως plug-in hybrid μοντέλα, κατηγορία στην οποία έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια αρκετά νέα SUV και crossover.
Η αλλαγή αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι Financial Times, οι εισαγωγές κινεζικών υβριδικών στην ΕΕ έχουν αυξηθεί περισσότερο από δέκα φορές, φτάνοντας περίπου τις 50.000 μονάδες έως τον Ιούλιο του 2026.
Η διαφορά στη φορολογική αντιμετώπιση είναι σημαντική. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα επιβαρύνονται με τον βασικό εισαγωγικό δασμό 10%, ενώ στα αμιγώς ηλεκτρικά κινεζικής παραγωγής προστίθενται οι επιπλέον δασμοί που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έρευνα για τις κρατικές ενισχύσεις.
Οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι δεν θέλουν να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία από την αρχή και γι’ αυτό αναζητούν αρχικά μια συμφωνία με την κινεζική πλευρά. Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, έχει καταστήσει σαφές ότι εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα μέσω των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ μπορεί να εξετάσει άλλα μέτρα.
Το αυτοκίνητο, βέβαια, αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης εμπορικής διαφοράς. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 2025 η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε από την Κίνα προϊόντα αξίας 559,4 δισ. ευρώ, ενώ οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την κινεζική αγορά περιορίστηκαν στα 199,6 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν εμπορικό έλλειμμα περίπου 359,8 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδέει αυτή την ανισορροπία με τη μεγάλη παραγωγική δυναμικότητα της κινεζικής βιομηχανίας και τις πολιτικές στήριξής της. Η Κίνα απορρίπτει αυτή την προσέγγιση και υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κινήσεις έχουν προστατευτικό χαρακτήρα. Οι δύο πλευρές, επομένως, ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις από αρκετά διαφορετικές θέσεις.
Τις συζητήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς έχει αναλάβει ο Επίτροπος Εμπορίου Maroš Šefčovič, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν πρόοδο μέσα στους επόμενους μήνες.
Για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, το ενδιαφέρον βρίσκεται πλέον στο τι θα συμβεί με τα plug-in hybrid κινεζικής προέλευσης, τα οποία αποτελούν ολοένα σημαντικότερο κομμάτι της στρατηγικής αρκετών κατασκευαστών. Αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τα υβριδικά ενδέχεται να αποτελέσουν το επόμενο πεδίο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει να περιορίσει την ταχεία αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα.

