Οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ανέκοψαν την επέλαση των κατασκευαστών από την Κίνα. Αντίθετα, οι plug-in hybrid εκδόσεις εξελίσσονται στο νέο τους «όπλο», κερδίζοντας ήδη πάνω από το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής αγοράς PHEV.
Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2024 να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα, πολλοί εκτίμησαν ότι η δυναμική των κινεζικών εταιρειών θα επιβραδυνθεί αισθητά. Δύο χρόνια αργότερα, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Οι κινεζικοί όμιλοι δεν εγκατέλειψαν την ευρωπαϊκή αγορά. Απλώς άλλαξαν στρατηγική.
Το νέο τους «όπλο» είναι τα plug-in hybrid (PHEV), μια κατηγορία που μέχρι στιγμής δεν υπόκειται στους ίδιους αυξημένους δασμούς με τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς, τον Ιούνιο του 2026 οι κινεζικές μάρκες κατείχαν ήδη το 34% των ταξινομήσεων PHEV στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, περισσότερα από ένα στα τρία plug-in hybrid που πωλήθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο προέρχονταν από Κινέζους κατασκευαστές.
Η συνολική παρουσία των κινεζικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζει επίσης να ενισχύεται. Το μερίδιό τους στο σύνολο των νέων ταξινομήσεων ανέρχεται πλέον περίπου στο 11%, ενώ στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα φτάνει το 15%. Αν συνυπολογιστούν όλα τα υβριδικά μοντέλα, είτε πρόκειται για full hybrid είτε για plug-in hybrid, οι κινεζικές μάρκες πλησιάζουν πλέον το 25% της συγκεκριμένης αγοράς.
Πίσω από αυτή την άνοδο βρίσκονται κυρίως εταιρείες όπως η BYD, η Chery και η Geely, οι οποίες έχουν επενδύσει σημαντικά στις plug-in hybrid τεχνολογίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γερμανική αγορά, όπου η BYD αναδείχθηκε τον Μάιο του 2026 η κορυφαία μάρκα στα PHEV. Μέσα σε έναν μήνα ταξινόμησε 4.290 plug-in hybrid αυτοκίνητα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά αφορούσαν το Atto 2 DM-i.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. Οι πρόσθετοι δασμοί που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυμαίνονται περίπου από 7,8% έως 35,3%, επιπλέον του βασικού εισαγωγικού δασμού 10%. Αντίθετα, τα plug-in hybrid που εισάγονται από την Κίνα επιβαρύνονται σήμερα μόνο με τον βασικό δασμό 10%, γεγονός που τα καθιστά σημαντικά πιο ανταγωνιστικά από πλευράς κόστους.
Η στρατηγική αυτή επέτρεψε στους κινεζικούς ομίλους να συνεχίσουν την επέκτασή τους στην Ευρώπη χωρίς να επηρεαστούν στον ίδιο βαθμό από τα προστατευτικά μέτρα των Βρυξελλών. Παράλληλα, οι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι αρκετοί Ευρωπαίοι καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν τα plug-in hybrid, καθώς συνδυάζουν ηλεκτρική κίνηση στις καθημερινές μετακινήσεις με τη δυνατότητα μεγάλων ταξιδιών χωρίς άγχος για τη φόρτιση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πλέον στενά την εξέλιξη αυτή και εξετάζει την επέκταση των πρόσθετων δασμών και στα κινεζικά plug-in hybrid. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο θα ακολουθεί την ίδια λογική με εκείνο των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με διαφοροποιημένους συντελεστές ανάλογα με τον κατασκευαστή και τον βαθμό συνεργασίας του με τις ευρωπαϊκές αρχές κατά τη διάρκεια της σχετικής έρευνας.
Την ίδια στιγμή, οι κινεζικοί όμιλοι προετοιμάζονται ήδη για το επόμενο βήμα. Αντί να βασίζονται αποκλειστικά στις εισαγωγές, επενδύουν στην παραγωγή μέσα στην Ευρώπη ώστε να περιορίσουν την επίδραση των μελλοντικών δασμών.
Η BYD έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγική της παρουσία στην Ουγγαρία, ενώ ένας ακόμη μεγάλος κινεζικός όμιλος προχωρά στη δημιουργία εργοστασίου στη βόρεια Ισπανία. Παράλληλα, εταιρείες όπως οι Chery, Geely, Dongfeng και Leapmotor αξιοποιούν ήδη υφιστάμενες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις ή συνεργασίες παραγωγής, αποκτώντας σταδιακά τοπική βιομηχανική βάση.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου εισέρχεται σε μια νέα φάση. Οι δασμοί μπορεί να επιβράδυναν την εξάπλωση των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όμως δεν ανέκοψαν τη στρατηγική των κατασκευαστών από την Κίνα. Αντίθετα, οι plug-in hybrid εκδόσεις εξελίσσονται σε έναν αποτελεσματικό τρόπο διατήρησης και ενίσχυσης της παρουσίας τους στην Ευρώπη, ενώ η δημιουργία εργοστασίων εντός της ΕΕ δείχνει ότι οι κινεζικές εταιρείες σχεδιάζουν να παραμείνουν για πολλά χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά.

