NEA

BMW ActiveHybrid 5 [green]

P90081503

Η BMW ActiveHybrid 5, αποτελεί ένα ακόμα μοντέλο μαζικής παραγωγής όπου ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και ο ηλεκτροκινητήρας ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την αύξηση της απόδοσης, αλλά και της οδηγικής απόλαυσης BMW.

Η BMW ActiveHybrid 5 συνδυάζει έναν εν σειρά εξακύλινδρο BMW TwinPower Turbo με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο για πρώτη φορά. Η τελευταία γενιά της τεχνολογίας BMW ActiveHybrid προσθέτει μία άριστα ελεγχόμενη  και άκρως αποδοτική διαχείριση ενέργειας. Έτσι η BMW ActiveHybrid 5 καταφέρνει να εξισορροπεί τις επιδόσεις με την κατανάλωση με τρόπο απαράμιλλο στην κατηγορία premium. Το σύστημα κίνησης παράγει συνδυασμένη ισχύ 250 kW/340 PS και τελική ταχύτητα 60 km/h μόνο με ηλεκτροκίνηση, επιταχύνει τη BMW ActiveHybrid 5 από 0 στα 100 km/h σε 5,9 sec περιορίζει τη μέση κατανάλωση μεταξύ 6,4 και 7,0 lt/100 km, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι μόνον 149-163 g/km (τιμές σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών, ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του ελαστικού).

SMS===>BMW ActiveHybrid σειρά 7 & Χ6

Ο εν σειρά εξακύλινδρος BMW TwinPower Turbo 225 kW/306 PS της BMW ActiveHybrid 5 έχει ήδη γίνει διάσημος για την ευστροφία, ελκτική ισχύ και απόδοσή του στη BMW 535i. Ο ηλεκτροκινητήρας παράγει 40 kW/55 PS και τροφοδοτείται με ενέργεια από μία ισχυρή μπαταρία ιόντων λιθίου ενσωματωμένη στο χώρο αποσκευών. Η συνδυασμένη ισχύς μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω οκτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου. Πέραν της ηλεκτρικής λειτουργίας της για οδήγηση μηδενικών ρύπων στην πόλη, η BMW ActiveHybrid 5 προσφέρει τις πιο σπορ επιδόσεις στην κατηγορία της αλλά και διψήφια ποσοστιαία βελτίωση στην κατανάλωση καυσίμου έναντι της BMW 535i.

  • Παγκόσμια πρεμιέρα της BMW ActiveHybrid 5, του ισχυρότερου και αποδοτικότερου πλήρως υβριδικού μοντέλου στην κατηγορία του.
  • Άριστη εξισορρόπηση ισχύος (250 kW/340 PS) και εκπομπών CO2 (149 g/km).
  • Μόνο με ηλεκτροκίνηση: αυτονομία 4 km, τελική ταχύτητα 60 km/h.
  • Coasting mode (ο κινητήρας σβήνει) ενεργό μέχρι τα 160 km/h.
  • Ενεργό, ευφυές σύστημα διαχείρισης ενέργειας.
  • Λειτουργία E-boost για δυναμική επιτάχυνση.
  • Στατικός έλεγχος κλιματισμού στάνταρ.

Αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας BMW ActiveHybrid, το ευφυές σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών ισχύος χρησιμοποιεί μία σειρά καινοτόμων λειτουργιών που εγγυώνται αποδοτική λειτουργία. Η μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίζεται όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει χωρίς γκάζι ή φρενάρει, με τον ηλεκτροκινητήρα να εκτελεί χρέη γεννήτριας που τροφοδοτεί με ενέργεια τη μπαταρία. Αντίθετα, κατά την επιτάχυνση, ο ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιεί τη λειτουργία boost, που ενισχύει το βενζινοκινητήρα παράγοντας μία στιγμιαία ‘έκρηξη’ ισχύος για σπορ οδηγική αίσθηση. Εδώ, αξίζει να αναφερθεί ότι επιβραδύνοντας με ταχύτητες μέχρι 160 km/h στο ECO PRO mode, ο κινητήρας καύσης μπορεί να απενεργοποιείται εντελώς (coasting mode). Το coasting mode συνδυάζει οδηγική άνεση με βέλτιστη αξιοποίηση της κινητικής ενέργειας που έχει ήδη παραχθεί.

SMS===> Τwo mode hybrid: Ένα για τρεις, τρεις για ένα…

Με στόχο τον περιορισμό λειτουργίας στο ρελαντί  – στις διασταυρώσεις ή στο μποτιλιάρισμα – η BMW ActiveHybrid 5 εφοδιάζεται με μία υβριδική λειτουργία start-stop. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά ισχύος της BMW ActiveHybrid 5 είναι συνδεδεμένα με το στάνταρ σύστημα πλοήγησης Professional. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται πρόβλεψη της κυκλοφοριακής κατάστασης, ώστε το σύστημα κίνησης να προετοιμάζεται για μέγιστη απόδοση (το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα των διαθέσιμων δεδομένων πλοήγησης). Όλα τα υβριδικά εξαρτήματα της τεχνολογίας κίνησης και τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας έχουν σχεδιαστεί για χρήση στην BMW ActiveHybrid 5. Έτσι δημιουργείται μία ολοκληρωμένη φιλοσοφία που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις δυνατότητες της τεχνολογίας BMW ActiveHybrid στο δρόμο. Όλα τα νέα υβριδικά εξαρτήματα έχουν προδιαγραφές για εφ’ όρου ζωής διάρκεια.

Η BMW ActiveHybrid 5 συνδυάζει τη σπορ και κομψή σχεδίαση του μοντέλου BMW 5 Sedan με αποκλειστικές πινελιές που δηλώνουν τη τεχνολογία κίνησης. Το λογότυπο “ActiveHybrid 5” στις κολόνες C, η μάσκα BMW με τις γαλβανισμένες γρίλιες και οι απολήξεις εξαγωγής σε ματ χρώμιο κάνουν το εξωτερικό να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας.

Προαιρετικά, διατίθενται ζάντες ελαφρού κράματος Streamline 18-ιντσών που συμβάλλουν στην αεροδυναμική απόδοση. Η BMW ActiveHybrid 5 είναι το μοναδικό μοντέλο της Σειράς 5 που θα διατίθεται με εξωτερική απόχρωση Bluewater metallic, ενώ ξεχωρίζει οπτικά από όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις της Σειράς 5 με λωρίδες στα μαρσπιέ θυρών που φέρουν το λογότυπο “ActiveHybrid 5”, μία αλουμινένια πλάκα στην κεντρική κονσόλα με το ίδιο αναγνωριστικό στοιχείο, ένα αποκλειστικό κάλυμμα κινητήρα και την ορατή επιγραφή ‘ActiveHybrid Power Unit’ στο περίβλημα της μπαταρίας που βρίσκεται στο χώρο αποσκευών.

Η ποικιλία χρωμάτων, ταπετσαριών και εξοπλισμού εσωτερικού είναι η ίδια που διατίθεται για τις υπόλοιπες BMW 5 Sedan. Στη λίστα στάνταρ εξοπλισμού άνεσης προστίθεται, πέρα από το σύστημα πλοήγησης Professional, ένα 4-ζωνικό σύστημα ελέγχου κλιματισμού με στατικό A/C. Μία ευρεία γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού και οι υπηρεσίες BMW ConnectedDrive mobility, και όλος σχεδόν ο προαιρετικός εξοπλισμός που διατίθεται για τη συμβατική BMW Σειρά 5 Sedan, μπορεί να παραγγελθεί για τη BMW ActiveHybrid 5.

Καινοτόμος συνδυασμός: βραβευμένος εν σειρά εξακύλινδρος κινητήρας, νέο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

Είναι η πρώτη φορά που ένας εν σειρά εξακύλινδρος κινητήρας περιλαμβάνεται στο σύστημα BMW ActiveHybrid. Ο βενζινοκινητήρας 3.0 lt παράγει 225 kW/306 PS και μέγιστη ροπή 400 Nm, αυξάνοντας την οδηγική απόλαυση και απόδοση. Η τεχνολογία BMW TwinPower Turbo του εξακύλινδρου κινητήρα, που έχει ήδη κερδίσει για δύο συνεχόμενες χρονιές τη διάκριση του Διεθνούς Κινητήρα της Χρονιάς, υιοθετεί υπερσυμπιεστή twin-scroll, High Precision Direct Injection και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων VALVETRONIC. Ο σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας της BMW ActiveHybrid 5 ενσωματώνεται στο κέλυφος του οκτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου, εξοικονομώντας χώρο. Τη σύνδεση του  ηλεκτροκινητήρα με το κιβώτιο ελέγχει ένας συμπλέκτης, ενώ η θερμοκρασία λειτουργίας ρυθμίζεται από το σύστημα ψύξης του κινητήρα καύσης.

SMS===>BMW Turbosteamer, ανακτώντας την χαμένη ενέργεια!

Το σύστημα ηλεκτροκίνησης παράγει 40 kW/55 PS και η ροπή των 210 Nm είναι διαθέσιμη από στάση. Ο κινητήρας τροφοδοτείται με την ενέργεια μιας πολύ αποδοτικής μπαταρία ιόντων λιθίου, που σχεδιάστηκε ειδικά για τη BMW ActiveHybrid 5. Η μπαταρία είναι αποθηκευμένη σε μία ανθεκτική θήκη μεταξύ των θόλων των τροχών στο χώρο αποσκευών, για μέγιστη προστασία. Αποτελείται από 96 κυψέλες, έχει το δικό της σύστημα ψύξης και προσφέρει ωφέλιμη ενεργειακή χωρητικότητα 675 Wh. Με την τοποθέτηση της μπαταρίας ιόντων λιθίου στο χώρο αποσκευών, ο ωφέλιμος όγκος του μειώνεται στα 375 lt στη BMW ActiveHybrid 5, δηλαδή μείωση 145 lt συγκριτικά με μία συμβατική BMW Σειρά 5 Sedan.

Η BMW ActiveHybrid 5 έχει συμβατική παροχή ισχύος 14 V και μία παροχή υψηλής τάσης 317 V. Αυτές συνδέονται με έναν μετασχηματιστή που διασφαλίζει την επάρκεια της ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε χρήση σε οποιαδήποτε φάση λειτουργίας. Όπως ο ηλεκτροκινητήρας, έτσι και ο συμπιεστής A/C τροφοδοτείται με ισχύ από τη μπαταρία ιόντων λιθίου αποκλειστικά μέσω της παροχής υψηλής τάσης. Έτσι δημιουργείται μία ευχάριστη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό, ακόμα και όταν ο κινητήρας καύσης είναι κλειστός, για παράδειγμα όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο, λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ισχύ ή είναι στο coasting mode. Επιπλέον, η στατική λειτουργία ελέγχου κλιματισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη της καμπίνας πριν τεθεί σε λειτουργία ο κινητήρας.

Ευφυής υβριδική τεχνολογία: υψηλή ακρίβεια για ανώτερη απόδοση.

Με ταχύτητες μέχρι 60 km/h, η BMW ActiveHybrid 5 μπορεί να λειτουργεί ηλεκτρικά παράγοντας μηδενικούς ρύπους στην πόλη. Η μπαταρία ιόντων λιθίου διαθέτει επαρκή ενέργεια για πλήρως ηλεκτρική αυτονομία έως και τεσσάρων χιλιομέτρων με μέση ταχύτητα 35 km/h. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ξεκινά μόνον όταν απαιτείται περισσότερη ισχύς: τότε ενεργοποιείται αυτόματα. Ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει μία λειτουργία ‘boost’ για υποστήριξη του κινητήρα κατά την επιτάχυνση. Η μέγιστη συνδυασμένη ισχύς είναι 250 kW/340 PS, ενώ η ροπή φτάνει τα 450 Nm. Με το συνδυασμό ICE/ηλεκτρικής ισχύος, η BMW ActiveHybrid 5 επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 5,9 sec.

Αποκλειστική Hybrid Auto Start-Stop λειτουργία και coasting mode .

Με την ειδικά σχεδιασμένη λειτουργία Hybrid Auto Start-Stop, το επίπεδο άνεσης παραμένει υψηλό, ακόμα και όταν το όχημα σταματά στην κυκλοφορία για αρκετή ώρα – αφού ο κινητήρας εσωτερικής καύσης σβήσει, ο αυτόματος έλεγχος κλιματισμού απλά τροφοδοτείται από τη μπαταρία ιόντων λιθίου. Όταν ο οδηγός αφήσει το φρένο, ενεργοποιείται μόνον ο ηλεκτροκινητήρας ή ο ηλεκτροκινητήρας και ο βενζινοκινητήρας μαζί, ανάλογα με το τρέχον επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και την απαιτούμενη ισχύ.

SMS===>Vision EfficientDynamics Concept: To όραμα της BMW…

Μία ακόμα καινοτομία που λανσάρεται στην BMW ActiveHybrid 5 βελτιώνει την απόδοση, καθώς απενεργοποιεί τον κινητήρα εσωτερικής καύσης όχι μόνον όταν το όχημα σταματά ή σε συνθήκες πόλης αλλά και στην επιβράδυνση. Στην BMW ActiveHybrid 5, το coasting mode είναι διαθέσιμο με οποιαδήποτε ταχύτητα μέχρι 160 km/h. Το coasting mode απενεργοποιεί το βενζινοκινητήρα και τον αποσυνδέει από τον άξονα μετάδοσης. Στη συνέχεια, η BMW ActiveHybrid 5 εξακολουθεί να κινείται αθόρυβα, με μηδενικούς ρύπους και χωρίς το φρένο του κινητήρα. Η απόδοση βελτιώνεται με τη χρήση ελαστικών μειωμένης αντίστασης κύλισης. Στο coasting mode όλες οι λειτουργίες ασφάλειας και άνεσης παραμένουν ενεργές.

Έξυπνη διαχείριση ενέργειας με πρόβλεψη κυκλοφοριακών συνθηκών.

Τα προηγμένα ηλεκτρονικά ισχύος συντονίζουν τη λειτουργία των δύο κινητήρων σύμφωνα με τις οδηγικές συνθήκες. Στοχεύοντας στην αποδοτικότερη διαχείριση ενέργειας, προστίθεται τώρα μία ενεργή ανάλυση (πρόβλεψη) της οδηγικής κατάστασης. Για το σκοπό αυτό, τα ηλεκτρονικά ισχύος συνδέονται με το στάνταρ σύστημα πλοήγησης Professional, που σημαίνει ότι έχουν δυνατότητα πρόσβασης και ανάλυσης δεδομένων επισημαίνοντας έγκαιρα μία προσεχή αλλαγή σε εξωτερικές συνθήκες ή στις απαιτήσεις του οδηγού. Με βάση αυτή την ανάλυση, το όχημα μπορεί να προετοιμάζεται, έτσι ώστε η διαχείριση όλων των συστημάτων κίνησης και ηλεκτρονικών να γίνεται  με κριτήριο την αποδοτικότερη χρήση της διαθέσιμης ενέργειας.

Παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν τη στρατηγική λειτουργίας των κινητήρων είναι η τοπογραφία του δρόμου και τα όρια ταχύτητας. Για παράδειγμα, αν το σύστημα γνωρίζει ότι μπροστά βρίσκεται μία ανηφορική ευθεία, η ActiveHybrid 5 μπορεί να επενδύσει  όλη την ηλεκτρική ενέργεια της μπαταρίας στην παροχή πρόσθετης κινητήριας ισχύος, αφού η μπαταρία θα επαναφορτιστεί ‘δωρεάν’ στην κατηφόρα που ακολουθεί. Σε μεγαλύτερες κατηφόρες, ο ηλεκτροκινητήρας θα λειτουργεί σαν γεννήτρια για την επαναφόρτιση της μπαταρίας χωρίς απώλεια ταχύτητας. Με την κατάλληλη διαχείριση της στρατηγικής λειτουργίας μπορεί να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή φόρτιση της μπαταρίας όταν το ταξίδι πλησιάζει στο τέλος του, αυξάνοντας επομένως την ηλεκτρική αυτονομία στα τελευταία χιλιόμετρα.

Η λειτουργική κατάσταση των συστημάτων των κινητήρων προβάλλεται στο ταμπλό και στην Οθόνη Ελέγχου (Control Display) της BMW ActiveHybrid 5. Πέρα από την ένδειξη ροής και ανάκτησης ενέργειας, δίπλα στο στροφόμετρο απεικονίζεται επίσης η πρόσθετη ισχύς (‘boost’) που παράγει ο ηλεκτροκινητήρας κατά την επιτάχυνση. Μία οθόνη στη διεπαφή του iDrive προβάλλει ποικίλες πληροφορίες όπως το τρέχον επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και τα ποσοστό συμμετοχής του κινητήρα εσωτερικής καύσης και του ηλεκτροκινητήρα στην παραγωγή ισχύος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Εξαιρετικό υβριδικό μοντέλο, τυπική BMWΣειρά 5: κορυφαία οδική συμπεριφορά, ασφάλεια και άνεση.

Η BMW ActiveHybrid 5 φέρει εμπρός άξονα με διπλά ψαλίδια και πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων, ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης με λειτουργία υποβοήθησης ανάλογη της ταχύτητας Servotronic, σύστημα πέδησης υψηλής απόδοσης και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών. Σύστημα Dynamic Damper Control, με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη απόσβεση διατίθεται προαιρετικά. Το Dynamic Stability Control (DSC), που σταθεροποιεί το όχημα εφαρμόζοντας πίεση πέδησης και μειώνοντας την κινητήρια ισχύ, περιλαμβάνει επίσης λειτουργίες όπως Dynamic Traction Control (DTC), Anti-lock Braking System (ABS), Cornering Brake Control (CBC), Dynamic Brake Control (DBC), Brake Assist, Fading Compensation, Dry Braking και Start-Off Assistant.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά προστασίας της μπαταρίας ιόντων λιθίου και των ηλεκτρονικών ισχύος, ενσωματώνονται στην προηγμένη, ολοκληρωμένη φιλοσοφία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας της BMW Σειράς 5. Σε περίπτωση σύγκρουσης, υψηλής αντοχής δομικά εξαρτήματα και εκτενείς ζώνες παραμόρφωσης προστατεύουν τον κλωβό επιβατών και τα εξαρτήματα του υβριδικού συστήματος από τις δυνάμεις που αναπτύσσονται. Άλλα στάνταρ συστήματα ασφαλείας της BMW ActiveHybrid 5 είναι εμπρός και πλευρικοί αερόσακοι, αερόσακοι οροφής και για τους εμπρός και πίσω επιβάτες, ζώνες ασφαλείας τριών σημείων σε όλα τα καθίσματα, περιοριστές φορτίου και προεντατήρες ζωνών μπροστά και βάσεις παιδικών καθισμάτων ISOFIX πίσω. Επιπλέον, στην BMW ActiveHybrid 5, ο στάνταρ διακόπτης Driving Experience Control προσφέρει εκτός από Sport+, Sport και Comfort (και Comfort+ mode με το προαιρετικό Dynamic Damper Control), και το ECO PRO mode. Το τελευταίο συμβάλλει σε ένα χαλαρωτικό και οικονομικό στυλ οδήγησης, με συχνή χρήση της ηλεκτροκίνησης. Προαιρετικά, αντί του στάνταρ αυτόματου κιβωτίου, διατίθεται ένα σπορ αυτόματο με ταχύτερους χρόνους αλλαγών.

SMS===>BMW i3 & i8, τα πρώτα στοιχεία…

Τα συστήματα BMW ConnectedDrive που διατίθενται προαιρετικά για τη BMW ActiveHybrid 5 περιλαμβάνουν Park Distance Control, κάμερα οπισθοπορείας, Surround View, Adaptive Headlights, High-Beam Assistant, Speed Limit Info, BMW Parking Assistant, Lane Change Warning, Lane Departure Warning, BMW Night Vision με αναγνώριση πεζών και BMW Head-Up Display.

Καινοτόμες τεχνολογίες επιτρέπουν την ενσωμάτωση ενός Apple iPhone, άλλων smartphones και music players, και χρήση των λειτουργιών Real-Time Traffic Information και Apps. Στο στάνταρ 4-ζωνικό σύστημα ελέγχου κλιματισμού και το σύστημα πλοήγησης  Professional μπορούν να προστεθούν προαιρετικά ενεργά καθίσματα, εξαερισμός ενεργών καθισμάτων, Comfort Access, Smart Opener για την πίσω πόρτα, Αυτόματη λειτουργία Soft Close για τις πόρτες, ηλεκτρική ηλιοροφή και κορυφαία συστήματα ήχου και ψυχαγωγίας πίσω επιβατών.

Πηγή: BMW Hellas

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!