ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Opel, παραγωγή με τη συμβολή ηλιακής ενέργειας

opel-solar-poduc

Η Opel θέτει σε λειτουργία μία εκτενή μονάδα φωτοβολταϊκών οροφής στο Rüsselsheim o οποίος με μέγιστη ισχύ 8.15 MW είναι από τις μεγαλύτερες μονάδες ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη

Η Opel συνεχίζει την εκστρατεία της για τη χρήση ηλιακής ενέργειας και θέτει σε λειτουργία μία από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές μονάδες φωτοβολταϊκών οροφής μέγιστης ισχύος 8,15 MW. Μαζί με τα εργοστάσια της Opel σε Kaiserslautern (Γερμανία) και Zaragoza (Ισπανία), η μονάδα του Rüsselsheim αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού δικτύου του είδους που παράγει 19,1 εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο μέσω ηλιακής ενέργειας. Αυτό μπορεί να ικανοποιεί τις ετήσιες ανάγκες ισχύος 5.800 νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για τη παραγωγή ανανεώσιμου ηλεκτρισμού, η Opel και η WattnerAG of Cologne (επενδυτής) συμπεριέλαβε μία πρόσθετη σειρά φωτοβολταϊκών πάνελ του Rüsselsheim στο δημόσιο δίκτυο. Η κυψέλη στην οροφή του κτιρίου Κ40 προσφέρει μέγιστη ισχύ 1.4 MWp. Περαιτέρω ηλιακές κυψέλες με μέγιστη ισχύ 2,2 MW και 3,1 MW έχουν ήδη εγκατασταθεί στις οροφές των κτιρίων M55 και K65. Σε αυτό το στάδιο εξέλιξης, το σύστημα φωτοβολταϊκών οροφής του Rüsselsheim παράγει τώρα την προγραμματισμένη συνολική ισχύ των 8,15 MW. Ο σταθμός ηλιακής ενέργειας στην οροφή του κτιρίου Κ170 των 1,45MW λειτουργεί από το 2010.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ του Rüsselsheim

opel-solar-panels-factoryΚαλύπτουν μία επιφάνεια 225.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή το μέγεθος 32 γηπέδων ποδοσφαίρου. Η μονάδα του Rüsselsheim μπορεί να παράγει μέσω του ήλιου περίπου 7,3 εκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), που μεταφράζεται σε μείωση εκπομπών CO2 περίπου 3.150 τόνων το χρόνο. Η ηλιακή ενέργεια τροφοδοτείται στο δίκτυο του εργοστασίου και χρησιμοποιείται απευθείας στην παραγωγή οχημάτων. H πλεονάζουσα ενέργεια επιστρέφει στο δημόσιο δίκτυο που ελέγχεται από τις δημοτικές υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας του Mainz. Με ετήσια παραγωγή 19,1 εκατομμύρια κιλοβατωρών ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, θα αποφεύγονται περίπου 8.200 τόνοι εκπομπών CO2. Η εταιρία μελετά επίσης την παραγωγή τέτοιων μονάδων και για άλλα εργοστάσια Opel στην Ευρώπη.

«Για την Opel, η περιβαλλοντική προστασία είναι σημαντική υποχρέωση. Οι καινοτόμες και περιβαλλοντικές τεχνολογίες δεν αφορούν μόνο τα οχήματά μας. Η παραγωγή μας είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον. Με τη νέα μονάδα ηλιακής ενέργειας του Rüsselsheim συμβάλλουμε στην προστασία των φυσικών πόρων και μειώνουμε περαιτέρω τις εκπομπές CO2» σχολιάζει η Anja Kleyboldt, Opel Director Logistics Strategy Projects. «Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας κοντά στο μέρος όπου αυτή χρησιμοποιείται έχει μεγάλη σημασία για την Wattner. Σχεδόν κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει κάτι τέτοιο τόσο αποτελεσματικά όσο η Opel» λέει σχετικά ο Ulrich Uhlenhut, CEO της Wattner AG CEO.

Το Opel Ampera – Ευρωπαϊκό ‘Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2012’ και το ηλεκτρικό sedan με τις καλύτερες πωλήσεις με μερίδιο αγοράς πάνω από 20% το πρώτο εξάμηνο του 2012 – αντλεί ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην έδρα της Opel στο Rüsselsheim. Το Σεπτέμβριο του 2009, ένα κινητό κάτοπτρο εγκαταστάθηκε μπροστά από το κτίριο της Adam Opel στο Rüsselsheim. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που περιστρέφεται σε δύο άξονες ώστε να δείχνει πάντα προς την κατεύθυνση του ήλιου, διασφαλίζοντας επομένως μέγιστη απόδοση. Η ηλιακή ενέργεια που παράγεται από αυτό το σύστημα επιστρέφει στο ηλεκτρικό δίκτυο του κεντρικού κτιρίου της Adam Opel το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί δύο σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το στόλο των Ampera.

Πηγή: GM Opel Hellas

Κωνσταντίνος Ζωγλοπίτης

Ο άνθρωπος που σφίγγει τα χαληνάρια κάθε φορά που το καρότο χαλαρώνει. Πνεύμα και ηθική!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button