ΔΟΚΙΜΕΣ

smart fortwo electric drive [first drive]

smart-fortwo_electric_drive_plus_bike_2013-12

Ποιος δεν θα ήθελε ένα ευέλικτο, αθόρυβο αυτοκίνητο με μηδενική εκπομπή ρύπων που αγνοεί τα πρατήρια υγρών καυσίμων;

Αν θεωρείται πως η ηλεκτροκίνηση είναι ότι πρέπει για την πόλη τότε η smart πολύ σοφά ασχολείται με την εξέλιξη της εν λόγω τεχνολογίας εδώ και χρόνια (το πρώτο λανσάροντας τον πρώτο -ηλεκτροκίνητο- fleet στόλο στο Λονδίνο το 1997. Από τότε έχουν υπάρξει πολλές βελτιώσεις ώστε να φτάσουμε στο μοντέλο ευρείας παραγωγής που οδηγικά τολμώ να πω πως είναι πιο ευχάριστο από τις συμβατικές εκδόσεις του fortwo αποτελώντας μία ευχάριστη έκπληξη.

Ηλεκτροτεχνικά

smart-ev-technical-layoutΗ μετάδοση από τον ηλεκτροκινητήρα ισχύος (μέγιστη ισχύς 55 kW και ροπή 130 Nm) πραγματοποιείται μέσω ενός μονοβάθμιου μειωτήρα (κιβώτιο με μονή σχέση) σνομπάροντας το «ρομποτικό» κιβώτιο των συμβατικών εκδόσεων. Με απλά λόγια κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε απόλυτα ομαλή και γραμμική μεταφορά της ισχύος δίχως «κομπιάσματα». Οι ιθύνοντες της εταιρίας μιλούν για πολύ καλύτερο κράτημα λόγω της ενισχυμένης ανάρτησης αλλά και λόγω του χαμηλότερου κέντρου βάρους του αμαξώματος λόγω της τοποθέτησης των μπαταριών στο δάπεδο.

Οι τελευταίες είναι υγρόψυκτες λιθίου-ιόντων, έχουν ενεργειακό φορτίο 17,6 kWh και ζυγίζουν 173 κιλά. Είναι κατασκευασμένες από την Daimler ενώ στις επόμενης γενιάς θα συμμετάσχει και η Tesla. Όσον αφορά την αυτονομία αυτή φτάνει τα 145 χλμ., τιμή άκρως ικανοποιητική για ένα ηλεκτροκίνητο με μήκος 2,7 μέτρα. Τι γίνεται με την επαναφόρτιση; Σε σπιτικό δίκτυο απαιτούνται 7 ώρες (6 σε σταθμό ανεφοδιασμού) ενώ ο χρόνος μειώνεται σε λιγότερο από μία ώρα με ταχυφορτιστή.

SMS=> E-REV, είναι υβριδικό το μέλλον της ηλεκτροκίνησης;

Όσον αφορά στις επιδόσεις η τελική ταχύτητα φτάνει τα 125 χλμ./ώρα ενώ τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε 11,5 δλ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως μιλάμε για ένα αυτοκίνητο με περιορισμένη εμβέλεια που θα κινείται σε αστικό περιβάλλον με το κόστος μίας πλήρης φόρτισης να κυμαίνεται περίπου στα 3,5€ (με γερμανικό… τιμολόγιο). Πάντως, ο τρόπος που επιταχύνει είναι εντυπωσιακά ροπάτος (0-60 χλμ./ώρα σε 4,8 δλ.) όσο «αθόρυβος και καθαρός» θυμίζοντας τα προτερήματα της ηλεκτροκίνησης.

Οικονομοτεχνικά

Το fortwo electric drive θα είναι διαθέσιμο στην χώρα μας τους πρώτους μήνες του 2013. Στην γερμανική αγορά θα πωλείται από τον Οκτώβριο ήδη με τις τιμές πώλησης να ξεκινούν από 15.890€ (18.486€ για το cabrio) στο πρόγραμμα με ενοικίαση της μπαταρίας (leasing) με μηνιαίο πάγιο 65€ και πλήρη υποστήριξη σε περίπτωση βλάβης. Τώρα, αν επιθυμεί κανείς την αγορά του αυτοκινήτου πακέτο με τις μπαταρίες το κόστος ξεκινά από 19.990€ (22.469€ για το cabrio).

SMS=> Mitsubishi iMiEV

smart-fortwo_electric_drive_plus_bike_2013-5Οι gadget-άκηδες θα ενθουσιαστούν με τις εφαρμογές τηλεματικής όπου ο χρήστης smartphone μπορεί να συνδεθεί στην homepage του αυτοκινήτου. Από εκεί μπορεί να ενημερώνεται απομακρυσμένος για διάφορες λειτουργίες όπως την ακτίνα αυτονομίας, την φόρτιση της μπαταρίας, τους κοντινότερους σταθμούς φόρτισης, να ενεργοποιήσει το σύστημα κλιματισμού κ.α.

SMS=> Σφόνδυλοι, υβριδικά και φόρμουλα…

smart edΣτην παρουσίαση του ηλεκτροκίνητου smart είχα την ευκαιρία να… τεστάρω και το ebike! Πρόκειται για ένα εξεζητημένης κατασκευής ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση (ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το μέγεθος της υποβοήθησης) έως τα 25 χλμ./ώρα. Στον πίσω άξονα είναι ενσωματωμένος ηλεκτροκινητήρας (ροπής 35 Nm) ενώ στον κορμό του ποδηλάτου υπάρχει μία προσθαφαιρούμενη μπαταρία λιθίου (423 Wh) που φορτίζει σε 3-5 ώρες και προσφέρει υποβοήθηση για 100 χλμ. (ανάλογα με το επίπεδο υποβοήθησης που έχει επιλεχθεί).

SMS=> Ford E-Bike 

Δημοσιευμένο στο περιοδικό Car&Driver (Ιούλιος, τεύχος 271)

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!