ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Protean Electric, ρόδα είναι και γυρίζει!

proteanelectric-0

Όσο περίπλοκη και αν είναι σαν διάταξη, όσο μεγάλο και αν είναι το κατασκευαστικό κόστος, ίσως την εποχή που η ηλεκτροκίνηση θα έχει καθιερωθεί η τεχνολογία hum-motors να εφαρμόζεται ευρέως…

proteanelectric-9Για τους ηλεκτροκινητήρες ενσωματωμένους στους τροχούς (wheel hub-motors) και για τις τροχαναρτήσεις έχουμε μιλήσει στο παρελθόν. Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή: γιατί ο ηλεκτροκινητήρας σε ένα EV να βρίσκεται πάνω στο σασί και όχι μέσα στον τροχό; Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί διάφορα project και ένα από τα πιο πρόσφατα είναι της Protean Electric.

H ίδια εταιρία ψάχνεται γενικότερα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και είχε συμβάλλει στην εξέλιξη του EDAG, ένα concept car που είχε παρουσιαστεί αν θυμάμαι καλά πριν από περίπου τρία χρόνια στην Φρανκφούρτη. Ωστόσο, έχει εμπλακεί και σε άλλα project όπως το 2007 με το Volvo ReCharge, το 2011 με την Brabus κ.α. Τώρα, η εταιρία παρουσίασε αποδοτικότερους κατά 25% ηλεκτροκινητήρες που μπορούν να προσφέρουν έως 1.000 Nm ροπής και 100 kW ισχύος σε κάθε τροχό!

proteanelectric-7Κάθε ηλεκτροκινητήρας ζυγίζει 31 kg και το συνολικό βάρος φτάνει τα 124 kg (ανταγωνιστικό απέναντι σε άλλες μονάδες). Ωστόσο, εδώ τίθεται και το θέμα της οδικής συμπεριφοράς αφού αυξάνεται σημαντικά το αναρτώμενο βάρος. Κατά την επιβράδυνση, η λειτουργία των ηλεκτροκινητήρων αντιστρέφεται και λειτουργούν σαν γεννήτριες επανακτώντας την χαμένη κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Το καλύτερο σας το αφήνουμε για το τέλος αφού σύμφωνα με την Protean Electric η οικονομία καυσίμου μπορεί να φτάσει το 30% (ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας).

Ναι, σωστά διαβάσατε καθώς το σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για ηλεκτροκίνητα αλλά μελλοντικά και για συμβατικά αυτοκίνητα. Το concept είναι η αντικατάσταση των τροχών, η τοποθέτηση μιας μπαταρίας στον χώρο της ρεζέρβας και να περαστούν οι κατάλληλες καλωδιώσεις. Εντάξει, πρακτικά τα πράγματα θα είναι σίγουρα πιο περίπλοκα αλλά αυτό δεν αναιρεί το ωραίο της υπόθεσης…

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!