MUST_READΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιος επινόησε την διπλή σύμπλεξη;

adolphe-kegresse-double-clutch

Τα κιβώτια ταχυτήτων με διπλό συμπλέκτη μπορεί να έγιναν ευρέως γνωστά τα τελευταία μόλις χρόνια. Αν και η ιστορία τους ξεκινά πολλές δεκαετίες πιο πίσω…

porsche le mans 1983Τα κιβώτια με διπλό συμπλέκτη (γνωστά ως Double Clutch Gearbox) ακούστηκαν για πρώτη φορά το 1983 σε αγωνιστικές Porsche. Πολύ πιο πριν όμως την όλη ιδέα είχε σκαρφιστεί ο Adolphe Kégresse. Πόσο νωρίτερα; Περίπου 100 χρόνια!

Alfa Romeo TCT, που πήγε το Selespeed;

IllustrationΓεννημένος στην Γαλλία το 1879, ο Adolphe Kégresse εργάστηκε από το 1905 στην Ρωσία, στις υπηρεσίες του στρατού και του Τσάρου. Ουσιαστικά ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε το πρώτο ημιφορτηγό όπου στον πίσω άξονα υπήρχαν ερπύστριες και στον εμπρός κανονικοί τροχοί (στον βαρύ χειμώνα τοποθετούσαν χιονοπέδιλα, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία).

Γιατί τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη είναι λιγότερο ενεργοβόρα από τα κλασικά αυτόματα;

adolphe-kegresse-double-clutch 2Μετά από 14 χρόνια ο Γάλλος μηχανικός με τεράστια εμπειρία στα στρατιωτικά οχήματα επιστρέφει και εργάζεται για την  Citroen με εμμονή στα συστήματα μετάδοσης. To 1935 κατοχυρώνει ως πατέντα το κιβώτιο Autoserve το οποίο ξεχωρίζει από μια μεγάλη καινοτομία: έχει δύο συμπλέκτες, έναν για τις μονές σχέσεις και έναν για τις ζυγές.

Αναμνήσεις από το μέλλον…

citroen KégresseΤο 1939 o  Kégresse δοκίμασε το σύστημα του σε ένα Citroen Traction Avant. To κιβώτιο λειτούργησε κανονικά αλλά δεν κατάφερε ποτέ να περάσει σε ευρεία παραγωγή καθώς είχε ένα μεγάλο, φτηνότερο και πιο αξιόπιστο για την εποχή αντίπαλο: τα αυτόματα κιβώτια με μετατροπέα ροπής.

Ποιος επινόησε το τούρμπο;

audi s tronic layoutΗ ευφάνταστη πατέντα έμεινε σκονισμένη στο ράφι μέχρι την δεκαετία του 1980 όταν η Porsche χρησιμοποίησε κιβώτια διπλής σύμπλεξης στις 956 και 962 που συμμετείχαν στο Le Mans ενώ και η Audi αργότερα δοκίμασε τέτοιου τύπου κιβώτιο και στο θρυλικό Quattro. Σήμερα, κιβώτια διπλού συμπλέκτη συναντάμε από το VW Polo έως την McLaren P1! Και όλα αυτά χάρη σε έναν αφανή εφευρέτη…

Τα πάντα για την τεχνολογία φωτιστικών σωμάτων!

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!