NEA

H τεχνολογία της νέας Skoda Octavia!

allin_en (1)

Για πρώτη φορά ένα μοντέλο της Skoda εξοπλίζεται με μία σειρά από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ότι αφορά την άνεση και την ασφάλεια!

skoda octavia 2013 tech lights (4)Με στόχο να θέσει νέα στάνταρ στην κατηγορία των οικογενειακών μοντέλων και παράλληλα να διατηρήσει το γνωστό «value for money» που διακρίνει κάθε μοντέλο της Skoda η νέα Octavia θα ξεκινήσει σε μερικές μέρες την εμπορική της πορεία στην ελληνική αγορά. Αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι τιμές πώλησης εκτιμάται πως η έκδοση 1.2 TSI (105 PS) θα ξεκινά κάτω από τις 16.000€ ενώ η 1.6 TDI (105 PS) με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας (99 g/km CO2) κάτω από 18.000€ (τιμές με απόσυρση).

Θα υπάρχουν 3 εκδόσεις εξοπλισμού (Active, Ambition , Elegance) ενώ την γκάμα των κινητήρων θα συμπληρώνουν οι εκδόσεις 1.4TSI (140 PS), 1.8 TSI (180 PS), 2.0 RS (220 PS) και 2.0TDI (150 PS). Τις πρώτες μας οδηγικές εντυπώσεις σας τις έχουμε μεταφέρει ήδη και μέχρι να φτάσει η ώρα της δοκιμής επί ελληνικού εδάφους ας δούμε μερικά από τα tech lights της νέας Octavia.

Οδηγούμε τη νέα Skoda Octavia!

Παθητική ασφάλεια

skoda octavia 2013 tech lights (22)Με τα πρόσφατα 5 αστέρια που απέσπασε από τον Euro NCAP, η νέα Octavia προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο παθητικής ασφάλειας για την καλύτερη δυνατή προστασία τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες καθώς διαθέτει σε όλες τις εκδόσεις 9 αερόσακους (συμπεριλαμβανομένου και του αερόσακου γονάτων οδηγού). Σε σχέση με την προκάτοχό της και με τη συνδρομή της τεχνολογίας «θερμής διαμόρφωσης ατσαλιού» οι μηχανικοί κατάφεραν να βελτιώσουν την δυσκαμψία του πλαισίου κατά 25% . Η εν λόγω αύξηση συντελέστηκε με παράλληλη μείωση του βάρους του αυτοκινήτου κατά 102kg.

Σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων (Multi Collision Braking System).

skoda octavia 2013 tech lights (5)Αναλαμβάνει την αυτόματη ενεργοποίηση φρένων μετά από πρόσκρουση με στόχο την αποφυγή επιπρόσθετων συγκρούσεων και ενεργοποιείται όταν κατά την πρόσκρουση ενεργοποιείται τουλάχιστον ένας  αερόσακος. Μέσω του ESC (Electronic Stability Control), επιβραδύνει το αυτοκίνητο (0,6g) μέχρι να επιτευχθεί ταχύτητα 10 km/h. Ταυτόχρονα, το ESC επεμβαίνει ώστε να διορθώσει την οποιαδήποτε υπερστροφή. Τα φώτα φρένων ανάβουν αυτόματα, ενώ όταν ακινητοποιηθεί πλήρως το αυτοκίνητο αναβοσβήνουν  αυτόματα και τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (αλάρμ).Έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή επιπρόσθετων συγκρούσεων μετά από αυτήν όπου ο οδηγός έχει χάσει προσωρινά τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Σύστημα προφόρτισης κυκλώματος φρένων (Prefill System).

skoda octavia 2013 tech lights (6)Αναλαμβάνει την προετοιμασία του κυκλώματος πέδησης για άμεση ενεργοποίηση πριν από ενδεχόμενη πρόσκρουση όταν ο οδηγός απότομα απελευθερώσει το πεντάλ γκαζιού. Το σύστημα Prefill προετοιμάζει το κύκλωμα πέδησης (από την υδραυλική μονάδα ως και τα τακάκια φρένων) για ακαριαία ενεργοποίηση φρεναρίσματος. Μέσω της ακαριαίας ενεργοποίησης φρεναρίσματος όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ φρένου μειώνεται τόσο ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού όσο και η απόσταση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου.

Σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού (Driver Activity Assistant)

skoda octavia 2013 tech lights (2)Μειώνει την πιθανότητα ατυχήματος που οφείλεται σε μειωμένη ικανότητα οδήγησης του οδηγού λόγω κόπωσης. Ενεργοποιείται από τους αισθητήρες της ηλεκτρομηχανικής υποβοήθησης τιμονιού μεταδίδοντας συνεχώς πληροφορίες για τη συχνότητα και το είδος των   κινήσεων του οδηγού. Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με: α) το συνολικό οδηγικό στυλ του οδηγού στη βάση της προηγούμενης περιόδου β) τα αποθηκευμένα στοιχεία στην κεντρική μονάδα που στοιχειοθετούν μειωμένη ικανότητα/υπνηλία. Όταν στοιχειοθετείται μειωμένη ικανότητα οδήγησης/υπνηλία, τότε ο οδηγός ενημερώνεται από ηχητικό σήμα 5 δευτερολέπτων και στην οθόνη πολλαπλών λειτουργιών (Maxi Dot) απεικονίζεται το μήνυμα «Take a break!». Το αποτέλεσμα είναι η μείωση πιθανότητας σύγκρουσης ή εκτροπής από το δρόμο.

Σύστημα ειδοποίησης εκτροπής λωρίδας (Lane Assistant)

new skoda octavia lane assistantΔιατηρεί αυτόματα την κίνηση του αυτοκινήτου εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του. Ενεργοποιείται όταν ο οδηγός δεν έχει ενεργοποιήσει το φως αλλαγής  πορείας (φλας) και κινείται με ταχύτητα άνω των 65 km/h. Αρχικά το σύστημα  επεμβαίνει στο τιμόνι και ενεργοποιεί ελαφρά  κίνησή του αντίθετη με την πορεία εκτροπής λωρίδας.

Η ένταση της αντίθετης κίνησης του τιμονιού καθώς και αυτή καθ’ εαυτή η λειτουργία του  Lane Assistant ρυθμίζεται από το σύστημα  MIB (multimedia) του αυτοκινήτου. Σε δεύτερη φάση και στην περίπτωση που η λωρίδα κυκλοφορίας ορίζεται και από τις δύο πλευρές με γραμμές (είτε διακοπτόμενες είτε συνεχόμενες), το σύστημα αναλαμβάνει αυτόματα την κίνηση του αυτοκινήτου εντός των γραμμών εφόσον ο οδηγός δεν έχει ενεργοποιήσει το φως αλλαγής πορείας (φλας). Το αποτέλεσμα είναι η ακούσια αλλαγή πορείας και συνεπαγόμενη αποφυγή πρόσκρουσης.

Skoda, αλλάζει… λωρίδα κυκλοφορίας!

Σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης (Traffic Sign Recognition)

skoda octavia 2013 tech lights (7)Επαναλαμβάνει την ύπαρξη οδικής σήμανσης, απεικονίζοντάς την στην Οθόνη Πολλαπλών Λειτουργιών (Maxi Dot). Ενεργοποιείται μέσω της κάμερας πολλαπλών λειτουργιών όπου αναγνωρίζονται οι οδικές σημάνσεις: α) όρια ταχύτητας, β) απαγόρευση προσπέρασης, γ) λήξη προηγούμενων σημάτων.

Η κάμερα πολλαπλών λειτουργιών σαρώνει το χώρο 50 μέτρων μπροστά από το αυτοκίνητο με ταχύτητα 30 καρέ το δευτερόλεπτο και στην περίπτωση ύπαρξης οδικής σήμανσης η εικόνα συγκρίνεται με τα προαποθηκευμένα σήματα της βάσης δεδομένων. Σε περίπτωση ταύτισης, το σήμα απεικονίζεται στην κεντρική οθόνη Πολλαπλών Λειτουργιών (Maxi Dot) και στο συστημα δορυφορικής πλοήγησης (navigation), εφόσον το αυτοκίνητο έχει εξοπλισθεί με αυτό. Το όφελος αφορά στην υπενθύμιση στον οδηγό για ύπαρξη οδικής σήμανσης και, επομένως, αυξημένη ασφάλεια

Σύστημα προστασίας επιβατών (Crew Protect Assistant)

skoda octavia 2013 tech lights (32)Προετοιμάζει το χώρο του οδηγού και του συνοδηγού για πιθανή σύγκρουση. Ενεργοποιείται από την αξιολόγηση των δεδομένων που η κεντρική μονάδα ελέγχου λαμβάνει   από τους διάφορους αισθητήρες και συγκρίνοντάς τα με προκαθορισμένες τιμές και το στυλ οδήγησης του οδηγού. Εμπλέκεται όταν η κεντρική μονάδα αναγνωρίσει: α) φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, β) πλευρική επιτάχυνση αντίστροφη από τη γωνία του τιμονιού γ) μεγάλη ταχύτητα απελευθέρωσης πεντάλ γκαζιού. Τότε τεντώνει τις ζώνες ασφαλείας, κλείνει τα ηλεκτρικά  παράθυρα αφήνοντας περιθώριο 5,5 εκ., κλείνει τελείως την ηλιοροφή, εφόσον αυτή είναι ανοικτή.

Σύστημα προειδοποίησης κινδύνου σύγκρουσης (Front Assistant)

skoda octavia 2013 tech lights (1)Προειδοποιεί για κίνδυνο σύγκρουσης. Είτε επιβραδύνει σημαντικά το αυτοκίνητο για μείωση των συνεπειών από την σύγκρουση (ταχύτητα αυτοκινήτου > 30 km/h), είτε ακινητοποιεί πλήρως το αυτοκίνητο (ταχύτητα αυτοκινήτου < 30km/h). Ενεργοποιείται μέσω ενός αισθητήρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του μπροστινού προφυλακτήρα, πίσω από τις γρίλιες εισαγωγής αέρα. Ο αισθητήρας ελέγχει το χώρο μπροστά από το αυτοκίνητο και με τη χρήση προκαθορισμένων αλγορίθμων αναγνωρίζει αντικείμενα ή αυτοκίνητα που αποτελούν πιθανούς κινδύνους. Στην περίπτωση αυτή και ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου προβαίνει.

Σύστημα έξυπνης υποβοήθησης φώτων (Intelligent Light Assist)

skoda octavia 2013 tech lights (27)Πρόκειται για σύστημα αυτόματης απενεργοποίησης/ενεργοποίησης της μεγάλης σκάλας των φώτων. Ενεργοποιείται κατά την νυκτερινή οδήγηση τοποθετείτε τον διακόπτη φώτων στην θέση AUTO και επιλέγετε την υψηλή σκάλα φώτων. Η ψηλή σκάλα φώτων παραμένει ενεργοποιημένη για ασφαλέστερη και πιο άνετη οδήγηση. Απλά απενεργοποιείται αυτόματα όταν:

  • αναγνωρισθεί ένα αντίθετα διερχόμενο όχημα ή μοτοσυκλέτα
  • αναγνωρισθεί ένα προπορευόμενο όχημα ή μοτοσυκλέτα
  • αναγνωρισθεί επαρκώς φωτιζόμενος χώρος
  • η ταχύτητα αυτοκινήτου μειωθεί κάτω από τα 30km/h
  • αναγνωρισθεί ομίχλη

Το αποτέλεσμα είναι η ασφαλής και άνετη οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μη αστικές περιοχές και αυτοκινητοδρόμους, χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να επέμβει χειροκίνητα στην αλλαγή σκάλας φώτων.

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!