NEA

Audi, 20 χρόνια τεχνολογία ASF!

20 Jahre Audi Space Frame ? Siegeszug begann auf der IAA

Η γερμανική εταιρία θα γιορτάσει τα 20 χρόνια τεχνολογίας ASF στην έκθεση της Φρανκφούρτης

Audi TechDay LeichtbauΠριν από δύο δεκαετίες η Audi είχε παρουσιάσει στην έκθεση της Φρανκφούρτης και για πρώτη φορά στο κοινό την τεχνολογία ASF ή Audi Space Frame. Μάλιστα, το γεγονός αυτό συμπίπτει με την πρεμιέρα του νέου A8 του οποίου το πλαίσιο ζυγίζει μόλις 231 kg συνδυάζοντας αλουμίνιο με χάλυβα υψηλής αντοχής. Αν δεν υπήρχε το αλουμίνιο (με ειδικό βάρος 2,7 gr/cm3 είναι ελαφρύτερο κατά 2/3 από το ατσάλι) το ίδιο πλαίσιο θα ζύγιζε περίπου 40% περισσότερο.

20 Jahre Audi Space Frame ? Siegeszug begann auf der IAAΤο 1993 το Audi A8 που παρουσιάστηκε ήταν το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με εκτενή χρήση αλουμινίου στο πλαίσιο (αντικαθιστά πάνελ όσο και δομικά στοιχεία, η αρχιτεκτονική ASF ποικίλει ανά μοντέλο) ενώ η εξοικονόμηση βάρους αντισταθμίζει την επιπλέον μάζα της τετρακίνησης. Ενδεικτικά, το νέο Α8 3.0 TFSI Quattro ζυγίζει 1.830 kg και είναι το ελαφρύτερο μοντέλο της κατηγορίας του (με τετρακίνηση).

Αξιοσημείωτο δε είναι πως από το 1994 έχουν κατασκευαστεί περίπου 750.000 αυτοκίνητα με την τεχνολογία ASF όπως το Audi A2 (2000), το Audi TT (2006), το Audi R8 (2008) καθώς και όλες οι γενιές Audi A8. Τελικά αν η τεχνολογία ASF έχει τόσα πλεονεκτήματα γιατί δεν χρησιμοποιείται ευρέως; Για ένα απλό αλλά σημαντικό λόγο: έχει υψηλό κατασκευαστικό κόστος. Για αυτό το αλουμίνιο σαν υλικό χρησιμοποιείται σε υβριδικά χαλύβδινα πλαίσια όπως το νέο Audi A6 ή το Audi A7 Sportback.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!