Α

Αυτόνομη οδήγηση

bmw-continental-autonomous-driving (7)Αν για κάθε εξέλιξη υπάρχει και ένα τίμημα τότε στην περίπτωση του αυτοκινήτου αυτό δεν είναι άλλο από την ποιότητα της οδήγησης. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: το σημερινό αυτοκίνητο είναι πιο ασφαλέστερο, αποδοτικότερο και πιο άνετο από ποτέ. Περιορίζοντας, ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος από τα αντανακλαστικά μας σαν οδηγούς με μία υπέρμετρη δόση αυτοπεποίθησης και σιγουριάς σε σχέση με το παρελθόν (βλέπε φαινόμενο Peltzman). Χάρη στο ABS οι τροχοί δεν μπλοκάρουν και η επιβράδυνση είναι πιο σύντομη και ασφαλέστερη. Με άγγελο-φύλακα το σύστημα ESP η ανακάλυψη των ορίων ενός αυτοκινήτου είναι πλέον ελεγχόμενη. Ακόμη και σε αυτοκίνητα πόλης υπάρχει πλέον σύστημα αποφυγής σύγκρουσης ακινητοποιώντας αν χρειαστεί εντελώς το αυτοκίνητο.

Συστήματα μπορούν να διαβάζουν τις διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα και να προειδοποιούν για τυχόν εκούσια απόκλιση, κάμερες αντιλαμβάνονται τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας, προηγμένα ESP προτρέπουν για «ανάποδο» ασκώντας μία μικρή δύναμη στο τιμόνι, αισθητήρες-κάμερες βλέπουν στις τυφλές γωνίες των εξωτερικών καθρεπτών, η μεγάλη σκάλα μπορεί να ενεργοποιείται αυτόματα, προηγμένα cruise control αναλαμβάνουν την διατήρηση σταθερής ταχύτητας και απόστασης ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα αποτελούν συνιστώσες τεχνητής νοημοσύνης που με τον καιρό θα καταλήξουν σε ένα τεχνολογικό πλαίσιο που για πολλούς ειδικούς αποτελεί την κορυφαία πρόκληση για το μελλοντικό αυτοκίνητο: την αυτόνομη οδήγηση!

Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!