NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποια είναι τα 10 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο;

top 10 cars 2013

Η λίστα με τα μοντέλα με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως για το 2013 κρύβει αρκετές εκπλήξεις όσο καλοί και αν είστε στο… στοίχημα!

Όταν λέμε σε όλον τον κόσμο εννοούμε όλες τις αγορές και χώρες, οπότε ξεχάστε για λίγο τι ισχύει στην Ευρώπη. Φυσικά, υπάρχουν αρκετά μοντέλα που τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι αλλά και μερικά που απουσιάζουν παρόλο που θα τα θεωρούσε κανείς «στανταράκι». Οπότε, σύμφωνα με το Forbes, έχουμε και λέμε:

Volkswagen-Polo_BlueGT_2013_1600x1200_wallpaper_12#Volkswagen Polo. To δημοφιλές supermini της VW καταφέρνει να μπει στην 10άδα με κοντά στις 690.000 πωλήσεις. Δίχως αμφιβολία πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία αν σκεφτεί κανείς πως δεν πωλείται στις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου: της Κίνας και της δεύτερης των ΗΠΑ. Ωστόσο, στην Ευρώπη όσο και στη Νότια Αμερική το Polo καταφέρνει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Honda CR-V 2014 new photos caroto (8)9Honda CR-V. Με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας ίσως να μην σας περνούσε ποτέ από το νου πως ένα SUV θα προσπερνούσε ένα αυτοκίνητο πόλης. Όπως και να έχει το Honda CRV είναι το μοναδικό crossover που βρίσκεται στην δεκάδα καθώς σε πολλές αγορές αποτελεί μια συμφέρουσα «μικρομεσαία» επιλογή. Κάπως έτσι εξηγούνται οι 697.955 κάτοχοι του για το 2013.

ford-fiesta_20138Ford Fiesta. Μιας και πωλείται και στις ΗΠΑ, το Fiesta καταφέρνει να υπερκεράσει την επίδοση του Polo, έστω και με μικρή διαφορά. Με όπλο του τον πλούσιο εξοπλισμό αλλά και τον χιλιάρη Ecoboost το supermini της Ford κατάφερε να αποκτηθεί πέρυσι από 705.287 οδηγούς.

vw-new-golf-20137Volkswagen Golf. Όπως και στη περίπτωση του Polo, η 7η γενιά Golf αρκέστηκε στις 720.440 πωλήσεις καθώς δεν διατίθεται στην κινεζική και αμερικανική αγορά. Ωστόσο, τέτοιο καιρό του χρόνου, το γερμανικό μικρομεσαίο αναμένεται να «τερματίσει» αρκετά ψηλότερα και να πλασαριστεί στα σίγουρα στο top 5, μιας και από φέτος θα κυκλοφορεί και στους δρόμους των ΗΠΑ.

Toyota-Camry_2012_136Toyota Camry. Το Camry εξακολουθεί να πουλά σαν ζεστό ψωμί στις ΗΠΑ και για αυτό το λόγο καταφέρνει να βρίσκεται τόσο ψηλά στην λίστα με 728.230 μονάδες. Ουσιαστικά, πρόκειται για το μοναδικό μεσαίο μοντέλο του top 10 που απουσιάζει από την ευρωπαϊκή αγορά μιας και -όπως θα δούμε παρακάτω- υπάρχει άλλη δημοφιλέστερη επιλογή.

chevrolet-cruze_2012_caroto_test_lpg-15Chevrolet Cruze. Στην Ευρώπη -με εξαίρεση την αγορά της Ρωσίας- μπορεί να μην τα πηγαίνει τόσο καλά όσο στην Αμερική. Η μεγάλη ώθηση όμως στις πωλήσεις της Chevrolet και του Cruze έρχεται από την έναρξη των πωλήσεων του μοντέλου στην Κίνα (από το 2009). Το 2013 πωλήθηκαν συνολικά 729.000 Cruze για ένα πραγματικά παγκόσμιο μοντέλο της GM η οποία, εντούτοις, πήρε την απόφαση από το 2015 να αποσύρει την εταιρία με το χρυσό σταυρουδάκι από την γηραιά ήπειρο.

Hyundai-Elantra_Sedan_2014-124Hyundai Elantra. Από την λίστα του top 10 δεν θα μπορούσε να λείψε ένας από τους κατασκευαστές που γνωρίζει πολύ καλά τι εστί value for money. Κάπως έτσι, το Elantra έφτασε τις 866.000 πωλήσεις (τιμή ρεκόρ για το κορεατικό μοντέλο) χάρη στην δυναμική σιλουέτα του και φυσικά την χαμηλή τιμή πώλησής του.

Volkswagen-Jetta_20123VW Jetta. Εμείς το γνωρίζουμε σαν Jetta, σε μερικά σημεία του κόσμου το σεντάν της VW πωλείται ως Bora ή Vento. Κάτι τέτοιο δεν πτοεί το γερμανικό μοντέλο που έφτασε τις 905.869 πωλήσεις ξεπερνώντας ακόμη και ένα best-seller, όπως το Golf! Για αυτό και παράγεται σε «προσφιλή» μέρη όπως στο Μεξικό, την Ινδία και την Κίνα.

2014-Toyota-Corolla-US specs (10)2Toyota Corolla. Στην εν λόγω περίπτωση τα προγνωστικά δεν πέφτουν έξω  με την Corolla να διατηρεί την παράδοση του πιο εμπορικού Toyota όλων των εποχών και με ισχυρή παρουσία σε πολλές αγορές του πλανήτη. Ακόμη και αν οι πωλήσεις ξεπέρασαν οριακά το ένα εκατομμύριο (1.001.141) δεν κατάφερε να κρατήσει τα σκήπτρα του 2012 τα οποία πέρασαν στο…

ford-focus_st_2013_price_gr-131Ford Focus. Ναι, το Focus είναι το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο φτάνοντας τα 1,1 εκατομμύρια! Πρόκειται για μία έκπληξη καθώς όσο πετυχημένο και αν είναι εμπορικά μάλλον λίγοι θα το θεωρούσαν φαβορί. Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε η στρατηγική της Ford όσον αφορά το χτίσιμο ενός παγκόσμιου μοντέλου που μετά από τέτοια επιτυχία στα μάτια της εταιρίας μάλλον θα μοιάζει σαν «παγκόσμιος στρατιώτης»…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!