ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βελόνες στα άχυρα και στο βάθος …James 2025!

Digital-instrument-panel-Audi-TT-2014 (7)

Η εποχή που στους πίνακες οργάνων οι βελόνες θα είναι σα να ψάχνεις στα άχυρα δεν απέχει και πολύ, ενώ μία πρόγευση από το μέλλον μας δίνει το σύνολο James 2025…

Digital-instrument-panel-Audi-TT-2014 (1)Από το κλασικό ταχύμετρο και στροφόμετρο όλο και περισσότερο μοντέλα θα εξοπλίζονται με επίπεδες οθόνες (ψηφιακός πίνακας) αντί για πίνακες οργάνων. Μάλιστα, ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο όταν είχαμε αναφερθεί στον αργό θάνατο της βελόνας και στον σταδιακό εκτοπισμό των αναλογικών οργάνων. Βλέπετε, η τάση που διαμορφώνεται θέλει τους σχεδιαστές νέων μοντέλων να αντικαθιστούν την λειτουργία των πολλών διακοπτών από οθόνες αφής ενώ παράλληλα προσφέρουν την δυνατότητα της πληροφόρησης από μία εντελώς επίπεδη οθόνη με όμορφα γραφικά και υψηλή ανάλυση. Ένα άλλο στοιχείο που αρέσει στους σχεδιαστές είναι η ελευθερία στο ντιζάιν και η συνδεσιμότητα με τα smartphones και τα tablets.

Audi TT CoupΑνάμεσα στις εταιρίες που επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι μεταξύ άλλων και η Audi -όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο– δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο ταμπλό και στην διαδραστική χρηστικότητά του με τον «χρήστη». Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες στην έκθεση τεχνολογίας CeBit παρουσίασε ένα προχωρημένο concept με την ονομασία James 2025. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία πλατφόρμα που υποστηρίζει την αυτόνομη οδήγηση με τον οδηγό να πατά τα κατάλληλα πλήκτρα για να ενεργοποιήσει τον «αυτόματο».

VW-James-2025-1Όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο το κάτω μέρος του τιμονιού μετακινείται προς τα μέσα και το πάνω τμήμα της στεφάνης μετατοπίζεται και να διαμορφώνεται ένα χειριστήριο που παραπέμπει σε αυτό των αεροσκαφών. Στη συνέχεια εξαφανίζεται ο πίνακας οργάνων και μένει μόνο η οθόνη του infotainment η οποία ελέγχεται με κινήσεις, ενώ εμφανίζονται και ποτηροθήκες. Όταν η ζώνη της αυτόνομης οδήγησης τελειώνει -περίπου 20 sec πριν- εμφανίζεται και πάλι το τιμόνι, ενώ ο οδηγός ειδοποιείται και οπτικά προκειμένου να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Digitale-Instrumente-ValeoΣτο προσεχές μέλλον οι ψηφιακοί πίνακες καθώς και οι νέες πλατφόρμες αναμένεται να μας απασχολήσουν ξανά καθώς η Apple με το CarPlay έχει κηρύξει ένα άτυπο πόλεμο στην Google. Να υπενθυμίσουμε πως το πρώτο μοντέλο με πολυθεματικό ψηφιακό πίνακα οργάνων είναι το Volvo V40, ένα από τα πιο προηγμένα concept είναι αυτό της νέας Mercedes S-Class με τις δύο μεγάλες οθόνες, η Bosch εξελίσσει νέας τεχνολογίας πίνακες με οθόνες OLED, τα συστήματα HUD θα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια του παρμπρίζ, ήδη έχουμε δει μέχρι και κράνος μοτοσικλέτας με γυαλιά Google και η ιστορία συνεχίζεται με νέα κεφάλαια στον ορίζοντα…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!