NEA

To Toyota FCV όπως θα κυκλοφορήσει στους δρόμους.

H ιαπωνική εταιρία έδωσε στην δημοσιότητα τις φωτογραφίες του πρώτου της fuel cell μοντέλου μαζικής παραγωγής…

Toyota FCV hydrogen ready production 2015 (2)To μεγάλο στοίχημα της Toyota ονομάζεται FCV και θα κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία τον Απρίλιο στην τιμή των περίπου 52.000 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα λανσαριστεί μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση για την τιμή πώλησης στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς αυτή θα διαμορφωθεί και από πιθανές επιδοτήσεις ανά χώρα.

Toyota FCV hydrogen ready production 2015 (22)Το FCV είναι το πρώτο μοντέλο της Toyota που θα μπει στη μαζική παραγωγή μετά από την πλήρη εξέλιξη των ενεργειακών κυψελών της εταιρίας από το 1992. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αντί για κινητήρα έχει ενεργειακές κυψέλες (fuel cells με ενεργειακή πυκνότητα 3 kW/lt) και αντί για βενζίνη ή ντίζελ για καύσιμο έχει υδρογόνο. Εκλύει μονάχα υδρατμούς, έχει μέγιστη αυτονομία περίπου στα 700 km και η ισχύς του είναι περίπου στα 136 PS.

Toyota FCV hydrogen ready production 2015 (5)Εδώ να πούμε πως πριν από μερικές εβδομάδες η Toyota επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας που την θέλουν να μην επενδύει στα ηλεκτρικά μπαταριοκίνητα καθώς δεν ανανέωσε την συνεργασία της με την Tesla (βέβαια ο Elon Musk έχει αντίθετη άποψη αποκαλώντας τα fuel cell ως «bullshit»!). Σε συνομιλία μας με τους ειδικούς της εταιρίας δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το FCV κάνοντας λόγο πως θα αφήσει εποχή ανάλογη με του Prius. Αν αναφέρονται για μέρη όπως το Τόκιο ή η Καλιφόρνια ίσως και να ισχύει κάτι τέτοιο.

Toyota FCV hydrogen ready production 2015 (1)Διότι σε άλλα μέρη, όπως τα δικά μας, κομματάκι δύσκολο μιας και δεν υπάρχει καν υποτυπώδη υποδομή για υδρογόνο (εδώ, μόλις αρχίσαμε να γνωρίζουμε την αεριοκίνηση!). Αναθεωρώντας εν μέρει προηγούμενη άποψη μου, ενδεχομένως το Toyota FCV μετά το μεγάλο ντου να ακολουθήσει τον δρόμο προς την αφάνεια, όπως το εξίσου αξιόλογο Honda FCX το οποίο είχαμε οδηγήσει πριν από χρόνια. Έτσι, και αλλιώς πετρέλαιο έχουμε ακόμη έως το 2067, κάτι ξέρουν εκεί στα υπουργεία στο «Αμέρικα»…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!