NEA

Ποια είναι τα νέα μοντέλα με την καλύτερη αεροδυναμική;

aero models
Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετά νέα μοντέλα με εξαιρετικά χαμηλούς αεροδυναμικούς συντελεστές…

Η αεροδυναμική, η αλλιώς η αντίσταση που προβάλλει ο αέρας όταν ένα αυτοκίνητο κινείται, είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές για την μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Μάλιστα, μαζί με την αντίσταση κύλισης των ελαστικών, το ποσοστό αυτό φτάνει έως και το 25%, ενώ το υπόλοιπο αφορά σε απώλειες ισχύος, τριβές μετάδοσης κ.α. (διαβάστε εδώ ένα άρθρο για την απόδοση του κινητήρα).

Όπως έχουμε γράψει, από την δεκαετία του 1970 εμφανίζεται η πετρελαϊκή κρίση και οι κατασκευαστές στρέφονται ξανά στην μείωση της κατανάλωσης και την αεροδυναμική μελετώντας και τα οφέλη της μείωσης του σχετικού (αεροδυναμικού) θορύβου. Εκείνη την περίοδο (το 1983 για την ακρίβεια) εμφανίζεται το Audi 100 με Cd 0,30 χάρη στα χωνευτά παράθυρα και το παρμπρίζ κολλημένο απευθείας στο αμάξωμα (δίχως να μεσολαβεί πλαίσιο) και αργότερα (το 1989) το Opel Calibra με 0,26 Cd μέχρι να λανσαριστούν το 1999 τα Honda Insight και Audi A2 με 0,25 Cd.

Σήμερα, η ελκυστική Mercedes-Benz CLA εξακολουθεί να είναι το αυτοκίνητο παραγωγής με τον μικρότερο συντελεστή (Cd 0,22), ενώ με 0,23 ακολουθεί η νέα E-Class, όπως και το νέο Audi A4. Το πλήρως ηλεκτρικό Tesla Model S, το υβριδικό Hyundai Sonata και το ολοκαίνουργιο Toyota Prius έχουν συντελεστή 0,24, ενώ από εκεί και πέρα ο κατάλογος αρχίζει να μακραίνει. Εδώ να πούμε πως ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd λέει μόνο τη μισή αλήθεια για την αντίσταση που προβάλλει ένα αυτοκίνητο όταν κινείται κόντρα στον αέρα. Η άλλη μισή είναι η μετωπική του επιφάνεια η οποία μετριέται σε τετραγωνικά μέτρα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αεροδυναμική και το πώς προκύπτει ο συντελεστής οπισθέλκουσας Cd μπορείτε να διαβάσετε την σχετική μας ανάλυση.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!