ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πως είναι η οδήγηση με το Chrysler Turbine; [vid]

Την δεκαετία του 1960 η Chrysler είχε εξελίξει μία σειρά από αυτοκίνητα που κινούνταν από αεριοστρόβιλους!

chrysler gas turbine carΣυνολικά κατασκευάστηκαν 55 κουπέ εκ των οποίων τα 50 διατέθηκαν για το κοινό, ενώ σήμερα η Chrysler διατηρεί 2 εναπομείναντα. Στο παραπάνω πολύ ενδιαφέρον βίντεο θα δείτε τον Steve Lehto του Road&Track να οδηγεί ένα από τα δύο Chrysler Turbine. Εδώ να πούμε πως το πρώτο αυτοκίνητο με αεριοστρόβιλο (gas turbine car, με κινητήρα μετάκαυσης ή τζετ) ήταν ένα Plymooth και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στους δρόμους στις 25 Μαρτίου 1954.

Αρχικά απέδιδε 100 ίππους αλλά υπήρξαν διάφορες παραλλαγές, ενώ γενικότερα τα turbine cars ποτέ δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν βασικά προβλήματα όπως ο απίστευτος θόρυβος και οι τεράστιες εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Στο διάστημα 1966-1973 εξελίχθηκε η 6η γενιά αεριοστρόβιλου σε ένα Dodge Coronet η οποία δεν παρουσιάσθηκε ποτέ στο κοινό, ενώ το τελευταίο concept τερματίστηκε το 1978.

Το 2010 η Jaguar είχε παρουσιάσει το εντυπωσιακό πρωτότυπο C-X75 που είχε οδηγήσει και ο Massa πριν από δύο χρόνια. Αλλά μέχρι εκεί… Περισσότερα για τα turbine cars μπορείτε να διαβάστε στο σχετικό μας άρθρο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button