Μιχάλης Κατωπόδης

O Orwell και η αυτόνομη οδήγηση [blog]

Η δυστοπία που περιέγραφε ο ταλαντούχος λογοτέχνης στο 1984 φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Είναι όμως αυτό απαραίτητα κακό;

Η ιστορία με το «μεγάλο αδερφό» είναι λίγο έως πολύ γνωστή σε όλους. Και ανεξαρτήτως του αν σας έχει απασχολήσει σε φιλοσοφικό επίπεδο ή απλά την αγνοείτε, δεν παύει να υφίσταται. Θα πρέπει κάποιος να μας παρακολουθεί; Και αν ναι, για ποιο λόγο; Σε τέτοιου είδους ερωτήματα δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, αφού τίποτα στη ζωή δεν είναι απλά μαύρο ή άσπρο.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις έδωσε η δήλωση του chief executive της Intel, ότι τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα θα μπορούσαν να έχουν διττό ρόλο. Πέρα από το κομμάτι της μετακίνησης, χρησιμοποιώντας τους οπτικούς αισθητήρες και τις δυνατότητες διασύνδεσης, εύκολα θα λειτουργούσαν και ως κάμερες ασφαλείας. Για την ακρίβεια ο Brian Krzanich δήλωσε στο CNBC το εξής, «πάντα λέω πως τα αυτοκίνητα που βρίσκονται εκεί έξω θα μπορούσαν να βλέπουν, οπότε την επόμενη φορά που θα υπάρξει κάποιο Amber alert, όπου θα αναζητούν κάποια συγκεκριμένη πινακίδα κυκλοφορίας, τα ίδια τα αυτοκίνητα θα την έβρισκαν αρκετά γρήγορα».

Ο ίδιος, βέβαια, έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να μπουν περιορισμοί σε αυτό. Για παράδειγμα, τα δεδομένα θα πρέπει να μεταφέρονται μέσω ασφαλών διαύλων επικοινωνίας και να είναι κωδικοποιημένα, ώστε σε κάθε περίπτωση να αξιοποιείται μόνο το αποτέλεσμα της αναζήτησης και όχι περαιτέρω στοιχεία για το πιο αυτοκίνητο μετέφερε την πληροφορία, που βρισκόταν αυτό, τι ώρα, με ποιον οδηγό κ.λπ.

Όλα αυτά, πιθανά, χτυπούν κάποια καμπανάκια στα αυτιά σας. Και, θέλετε δεν θέλετε, το ποτάμι της εξέλιξης δύσκολα αλλάζει κατεύθυνση. Είτε μιλάμε για επίσημες εφαρμογές των αυτοκινητοβιομηχανιών, που θα τεθούν τα επόμενα χρόνια σε λειτουργία, είτε για «σκιώδεις» υπηρεσίες που θα αποκτούν πρόσβαση σε διάφορα στοιχεία, χωρίς την έγκρισή μας, το αποτέλεσμα είναι μάλλον τετελεσμένο. Σε ο,τι αφορά στην κίνηση στους δρόμους, δεν ήταν το 1984, θα μπορεί όμως να είναι το 2024 που θα επαληθευτεί ο Orwell. Όσο για αυτούς που δηλώνουν αντίθετοι με τις εξελίξεις, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους για τα χρόνια που έρχονται θα είναι η ηθική και η δεοντολογία των Αρχών και όχι κάποιες μυστικές οργανώσεις αντίστασης.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!