ΔΙΑΦΟΡΑ

Θα καταφέρει η Βρετανία να απαγορεύσει την κυκλοφορία των συμβατικών αυτοκινήτων από το 2040;

Ακολουθήστε το caroto.gr στο Google News για άμεση ενημέρωση

Αν αναρωτιέστε πότε θα έλθει το τέλος του κόσμου και της αυτοκίνησης όπως την ξέραμε, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας (Michael Gove αν ενδιαφέρεστε) αποφάσισε ότι αυτό θα γίνει το 2040.

Αυτό ανακοίνωσε στους πολίτες της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι μετά το όριο αυτό θα πωλούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα απαγορευτούν όλα όσα έχουν κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνη και πετρέλαιο). Μάλιστα οι κανόνες θα είναι τόσο αυστηροί ώστε  ακόμα και τα plug-in υβριδικά (λόγω του ότι έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης) θα απαγορευθούν και αυτά.

Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Βρετανία, ιδίως σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το οποίο συχνά βρίσκεται πάνω από το αποδεκτό όριο σε ότι αφορά την ποσότητα NOx στον αέρα.

Το σχέδιο αυτό της απαγόρευσης των κινητήρων μετά το 2040 εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο που στόχο έχει την βελτίωση της κίνησης των αυτοκινήτων –και άρα των χαμηλότερων εκπομπών ρύπων- όπως για  παράδειγμα την αφαίρεση όλων εμποδίων στο οδόστρωμα (σαμαράκια κ.λπ.) αλλά και τον περιορισμό των κυκλικών πλατειών ώστε να μην μειώνεται η ταχύτητα των αυτοκινήτων δίχως λόγο.

Πάντως τα υπάρχοντα αυτοκίνητα βενζίνης ή πετρελαίου δεν θα απαγορευθούν. Αυτό όμως που θα κάνει η Βρετανική κυβέρνηση είναι να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα «απόσυρσης» για τα παλαιά αυτοκίνητα και την αντικατάστασή τους με νέας τεχνολογίας, δηλαδή ηλεκτρικά.

Όπως και να έχει πάντως πρόκειται για μία σημαντική απόφαση που έρχεται σε συνέχεια μίας αντίστοιχης που πήρε η Γαλλική κυβέρνηση πριν μερικές ημέρες. Τα θέμα είναι αν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε τέτοια ζήτηση ηλεκτρικών μοντέλων και βεβαίως το πώς θα κινηθούν όλες οι άλλες χώρες (ιδίως στον Τρίτο Κόσμο) όπου τέτοιου είδους αλλαγές αφορούν πολύ μεγαλύτερο ορίζοντα. Γιατί ο πλανήτης, όσο και αν το θέλουν οι Βρετανοί, δεν είναι μόνο το Νησί, και τα προβλήματα της ατμόσφαιρας δεν σταματούν στην Μάγχη…

Back to top button