NEA

53.000 ηλιακοί συλλέκτες για την αξιοποίηση της δύναμης του ήλιου

Ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο στο εργοστάσιο της SEAT στο Martorell – Καλύπτει έκταση που ισοδυναμεί με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου και παράγει 17 εκατομμύρια kWh ετησίως.

903 λεπτά ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτή είναι η διάρκεια της ηλιοφάνειας που θα έχει η μεγαλύτερη ημέρα του έτους στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Το φαινόμενο του θερινού ηλιοστασίου σημειώνεται σήμερα 21 Ιουνίου και σηματοδοτεί την έναρξη τριών καλοκαιρινών μηνών με περισσότερο φως και υψηλές θερμοκρασίες. Η Ισπανία και η Νότια Ευρώπη απολαμβάνουν μεταξύ 2.500 και 3.000 ωρών ηλιακής ακτινοβολίας ετησίως, μια σημαντική πηγή ενέργειας που εκμεταλλεύεται η SEAT χάρη σε έναν από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση έκτασης 276.000 τετραγωνικών μέτρων: Με μία συνολική κάλυψη που ισοδυναμεί με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου, η εταιρεία εγκαινίασε συνολικά έξι φωτοβολταϊκούς σταθμούς το 2013 με περισσότερους από 53.000 ηλιακούς συλλέκτες. Η εγκατάσταση αυτή, που βρίσκεται στις στέγες του εργοστασίου και στην περιοχή προσωρινής φύλαξης οχημάτων, έχει παράξει πάνω από 112 εκατομμύρια kWh από την στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία.

– Ενέργεια για να φορτίζει 3.000 κινητά τηλέφωνα κάθε μέρα για ένα ολόκληρο έτος: Περισσότερο από 17 εκατομμύρια kWh παράγονται σε αυτή την εγκατάσταση κάθε χρόνο, αρκετή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών μιας πόλης με 15.000 κατοίκους ή για την φόρτιση 3.000 κινητών τηλεφώνων κάθε μέρα για ένα ολόκληρο έτος. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια επαναχρησιμοποιείται και αντιπροσωπεύει το 6% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται από όλη την εγκατάσταση του εργοστασίου στο Martorell. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή επέτρεψε την παραγωγή 67.000 αυτοκινήτων από τότε που τέθηκε σε λειτουργία.

Παρακολούθηση λειτουργίας της εγκατάστασης μέσω drone: Ένα drone είναι υπεύθυνο για ένα μέρος της συντήρησης αυτής της εγκατάστασης. Πετάει πάνω από όλο το εργοστάσιο μία φορά το μήνα, εξοπλισμένο με οπτικό αισθητήρα και θερμογραφική κάμερα, για να πραγματοποιήσει ανάλυση των πάνελς και να επαληθεύσει τη λειτουργία τους. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 16 πτήσεις ελέγχου σε ύψος 35 μέτρων.

Μία επένδυση για το περιβάλλον: Η εγκατάσταση αυτή βοηθά επίσης στην εξασφάλιση καθαρότερου αέρα, καθώς μειώνει τις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά περίπου 4.000 τόνους. Η μείωση αυτή είναι συγκρίσιμη με το αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να πετύχουν πέντε Central Parks της Νέας Υόρκης μαζί, ένας πράσινος πνεύμονας 17 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στόχος της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων να μειώσει κατά το ήμισυ την κατανάλωση νερού, τις εκπομπές CO2 και τα απόβλητα σε σχέση με το 2010.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Ένα σχόλιο

  1. Φυσικά αν το διαβάσει κανείς ανάποδα, θα βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα. Η ανάποδη ανάγνωση λέει τα εξής: Ακόμα και αν σκεπάσω όλες τις ταράτσες του εργοστασίου μου με φωτοβολτσαικά, αλλά και τις σκεπές των τεράστιων υπαίθριων χώρων μου που παρκαρω τα φρεσκα χιλιαδες αυτοκινητα που παράγω κάθε λεπτό, ακόμα και τότε, το 94% της ενέργειας που καταναλώνω θα πρέπει να το αγοράζω από τη ΔΕΗ. Το υπόλοιπο 6% θα μου το καλύπτει η τεραστίων κόστους εγκατάσταση που έχω κάνει και που δεν θα παρω τα λεφτά μου πίσω ποτέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button