NEA

Η Alfa Romeo αποκαλύπτει τα μυστικά της οδηγικής απόλαυσης

Οι νέες Giulia και Stelvio αποτελούν σημείο αναφοράς χάρη στο μοναδικό στιλ, την υψηλή τεχνολογία, αλλά και την οδική τους συμπεριφορά.

Το πάθος είναι μια έννοια συνυφασμένη με την Alfa Romeo, αλλά πως αυτή η έκφραση αποτυπώνεται στα μοντέλα της; Για πρώτη φορά, η Alfa Romeo αποκαλύπτει τα τεχνικά «συστατικά» που σε συνδυασμό με το πάθος των μηχανικών της εταιρείας, συνθέτουν την ιδανική συνταγή για την απόλυτη οδηγική απόλαυση.

Στο κέντρο δοκιμών της Alfa Romeo στο Balocco, εξελίσσονται μερικά από τα ποιο προηγμένα αυτοκίνητα στον κόσμο. Οι νέες Giulia και Stelvio, αποτελούν σημείο αναφοράς διαθέτοντας τεχνολογίες αιχμής, από τις κορυφαίες Quadrifoglio, μέχρι και τις βασικές εκδόσεις της γκάμας τους. Εξελίσσοντας λύσεις για τις κορυφαίες εκδόσεις, οι οποίες στη συνέχεια εφαρμόζονται αυτούσιες σε όλα τα μοντέλα της σειράς, η Alfa Romeo, εξασφαλίζει ότι κάθε αυτοκίνητο της έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην απόλυτη οδηγική απόλαυση. Αυτή η φιλοσοφία, η εξασφάλιση κορυφαίων λύσεων ακόμα και για τις βασικές εκδόσεις, χωρίς κανένα συμβιβασμό, αποτελεί μια μοναδική προσέγγιση στο χώρο του αυτοκινήτου.

Η οδήγηση των Giulia και Stelvio προσφέρει μια νέα εμπειρία, όπου η άμεση απόκριση του συστήματος διεύθυνσης, του κιβωτίου, των φρένων και του κινητήρα προσφέρουν υψηλές επιδόσεις, αλλά και διασκέδαση. Παράλληλα η εξελιγμένη ανάρτηση, το χαμηλό βάρος και τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ανεβάζουν το επίπεδο της ενεργητικής ασφάλειας σε νέα επίπεδα. Γύρω από την ειδικά σχεδιασμένη εμπρός και πίσω ανάρτηση (Alfa Link), υπάρχουν μια σειρά συστατικών που συνθέτουν τη μοναδική συνταγή των νέων Giulia και Stelvio. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

Σύστημα τετρακίνησης Q4 και το διαφορικό Q2: Το συγκεκριμένο σύστημα έχει όλα τα πλεονεκτήματα ενός παραδοσιακού συστήματος τετρακίνησης (πρόσφυση, ασφάλεια, κτλ.), προσφέροντας παράλληλα καλή οικονομία καυσίμου, άμεση απόκριση, αλλά και την οδηγική ευχαρίστηση ενός αυτοκινήτου με κίνηση στους πίσω τροχούς. Παράλληλα το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί με το μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης Q2 που είναι διαθέσιμο και στις 2κινητες εκδόσεις. Το Q2 εξασφαλίζει τη μέγιστη πρόσφυση δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του πλαισίου. Την ίδια στιγμή προσφέρει εξαιρετική σταθερότητα, ιδιαίτερα στις υψηλές ταχύτητες, αυξάνοντας σημαντικά την ενεργητική ασφάλεια, ακόμα και κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες. Τέλος και τα δύο συστήματα συμβάλουν στο χαμηλό βάρος του οχήματος, διαθέτοντας σημαντικά μικρότερη μάζα από αντίστοιχες λύσεις

Σύστημα πέδησης IBS (Integrated Brake System): Το ηλεκτρομηχανικό σύστημα πέδησης IBS προσφέρει άμεση απόκριση, με αποτέλεσμα μικρότερες αποστάσεις ακινητοποίησης, αλλά και σημαντικά οφέλη όσον αφορά στη μείωση του βάρους. Το σύστημα εφοδιάζει όλες τις εκδόσεις των Giulia και Stelvio, ενώ προαιρετικά στις εκδόσεις Quadrifoglio συνδυάζεται και με κεραμικούς δίσκους για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή και μικρότερο βάρος.

AlfaTM Active Torque Vectoring: Ακόμα ένα αποκλειστικό σύστημα κορυφαίας τεχνολογίας. Δύο συμπλέκτες στο πίσω διαφορικό δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου της παροχής ροπής σε κάθε τροχό ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο η δύναμη κατανέμεται ιδανικά καθιστώντας το αυτοκίνητο εξαιρετικά σταθερό, αποτρέποντας την έντονη επέμβαση του συστήματος ελέγχου σταθερότητας, ακόμα και όταν το όχημα οδηγείται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το AlfaTM Romeo Active Torque Vectoring, όπως και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα στις Giulia και  Stelvio, ελέγχονται από ένα κεντρικό σύστημα το οποίο δημιούργησε η Alfa Romeo με στόχο να ελέγχει τις σχετικές παραμέτρους και να εξασφαλίζει την ιδανικά συνεργασία όλων των επιμέρους συστημάτων. Με αυτό τον τρόπο η συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά φιλική, προβλέψιμη και ασφαλής. 

Τα παραπάνω συστήματα, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό και τη ρύθμιση της ανάρτησης, τη χρησιμοποίηση ελαφρών υλικών, όπως ο άξονας μετάδοσης από ανθρακονήματα, η ιδανική κατανομή βάρους 50:50 και βέβαια οι δυναμικοί κινητήρες αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι νέες Alfa Romeo, ώστε να προσφέρουν ασφάλεια, άνεση και οδηγική απόλαυση σε κάθε διαδρομή. Εξελίσσοντας εξαρτήματα σε συνεργασία με προμηθευτές με μεγάλη παράδοση στους αγώνες, όπως η Sparco και η Pirelli, η Alfa Romeo εξασφαλίζει ότι κάθε στοιχείο του αυτοκινήτου, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, συμβάλει στην απόλυτη οδηγική εμπειρία.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button