ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νέα τριπλή διάκριση για την Kia στα Red Dot Awards 2019

Η Kia θριάμβευσε και πάλι στα Red Dot Awards, εξασφαλίζοντας τρία βραβεία κύρους στον τομέα της σχεδίασης.

Λίγο καιρό μετά το λανσάρισμα της νέας, τρίτης, γενιάς του Kia Ceed, διαθέσιμη προς πώληση σε όλη την Ευρώπη, και οι τρεις νέες εκδόσεις αμαξώματος βραβεύτηκαν για τη σχεδίασή τους στο σημαντικό θεσμό Red Dot Award.

Ο τριπλός θρίαμβος στον διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό design σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχή χρονιά κατά την οποία η Kia έκανε το χατ-τρικ στα βραβεία σχεδίασης Red Dot, μετά την αντίστοιχη επιτυχία του 2018 κι έχοντας ήδη αποσπάσει τρία βραβεία iF Design, νωρίτερα το 2019.

Το επίτευγμα αυτό τονίζει τη φήμη του Κορεάτη κατασκευαστή στο κορυφαίο design, το οποίο εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία έχει διαμορφωθεί από τον Peter Schreyer, Πρόεδρο Σχεδίασης και επικεφαλής σχεδιαστή της Kia Motors. Η μάρκα κέρδισε το πρώτο της Red Award το 2009, με το Kia Soul. Από τότε, η Kia έχει κερδίσει συνολικά 24 βραβεία Red Dot για τη σχεδίαση των μοντέλων της.

Σχεδιαστικό χατ-τρικ για τη νέα οικογένεια Kia Ceed

Τα τελευταία βραβεία απονεμήθηκαν σε κάθε μία από τις τρεις εκδοχές του νέου Ceed: στο πεντάθυρο Ceed hatchback και το Sportswagon που λανσαρίστηκαν στα μέσα του 2018, καθώς και στο νέο πεντάθυρο shooting brake ProCeed, του οποίου οι πωλήσεις στην Ευρώπη άρχισαν νωρίτερα φέτος.

Στην τρίτη γενιά του Kia Ceed άλλαξε η ορθογραφία του ονόματος του μοντέλου (ήταν Kia cee’d), όχι όμως και η σημασία του. Όπως στην πρώτη γενιά που λανσαρίστηκε το 2007, έτσι και το νέο Ceed είναι ένα compact αυτοκίνητο για την ευρωπαϊκή κοινότητα, με ευρωπαϊκή σχεδίαση (Community of Europe, with European Design). Ένα πραγματικά ευρωπαϊκό αυτοκίνητο, το νέο Ceed σχεδιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Design της Kia στην Φρανκφούρτη, υπό την καθοδήγηση του Peter Schreyer και του Gregory Guillaume, επικεφαλής σχεδίασης στην Ευρώπη. Το κομμάτι της μηχανολογίας και ανάπτυξης ανέλαβε το τμήμα R&D της μάρκας στο Rüsselsheim, ενώ και οι τρεις εκδόσεις αμαξώματος κατασκευάζονται στη Σλοβακία.

Καθαρές γραμμές χαρακτηρίζουν τo design της νέας οικογένειας Ceed, αντλώντας έμπνευση από το νέο fastback sports sedan Kia Stinger– νικητής στα Red Dot Award το 2018. Το πεντάθυρο Ceed hatchback είναι φαρδύτερο και χαμηλότερο από τον προκάτοχό του, με την καμπίνα των επιβατών τοποθετημένη πιο πίσω στο αμάξωμα, στοιχείο που παρέχει πιο sport σχήμα και στήσιμο στο δρόμο. Κοιτώντας το από το πλάι, η τρίτη κολώνα δίνει στην πάνω γραμμή του παράθυρου σχήμα «ημισέληνου».

Το Ceed Sportswagon φέρνει περισσότερη από ποτέ πριν ευρυχωρία στην compact κατηγορία: το τρίτης γενιάς μοντέλο έχει αυξημένο μήκος, προσφέροντας μεγαλύτερο χώρο αποσκευών (625 λίτρα) από τους περισσότερους ανταγωνιστές του, ακόμη και από αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας. Με έξυπνες αναλογίες και δυναμική σχεδίαση, το Ceed Sportswagon είναι πιο sport από τους προκατόχους του.

Το νέο ProCeed φέρει ένα εντελώς νέο design για την Kia και είναι το πρώτο compact shooting brake αυτοκίνητο από mainstream κατασκευαστή. Το ProCeed συνδυάζει την εντυπωσιακή και εκλεπτυσμένη σχεδίαση με τους χώρους και την πολυχρηστικότητα ενός tourer, ξεχωρίζοντας από τις άλλες εκδόσεις του Ceed χάρη στην ξεχωριστή του όψη και τις αναλογίες. Με ύψος μόλις 1,422 μέτρα, είναι το χαμηλότερο μοντέλο στην κατηγορία των οικογενειακών αυτοκινήτων. Το καθοριστικό στοιχείο στο προφίλ του είναι η δυναμική γραμμή της οροφής, η οποία καταλήγει με έντονη κλίση στο πίσω παρμπρίζ. Η διακριτική σχεδίαση είναι ιδιαίτερα ορατή από πίσω, με μία φωτιζόμενη γραμμή να ενώνει τα πίσω φώτα LED, χαρίζοντας στο ProCeed μοναδική φωτεινή υπογραφή.

Τόσο το ProCeed όσο και το Ceed είναι διαθέσιμα στην ισχυρή έκδοση GT, με τον 1.6 T-GDi (turbocharged gasoline direct-injection) ισχύος 150 kW (204 PS). Συνολικά έξι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, χαμηλών ρύπων και σύμφωνοι με τα πρότυπα Euro 6d-TEMP, είναι διαθέσιμοι στην οικογένεια Ceed. Το ευρύ φάσμα τεχνολογιών περιλαμβάνει το προαιρετικό «επιπέδου 2 αυτόνομης οδήγησης» σύστημα Lane Follow Assist, καθώς και θερμαινόμενο παρμπρίζ.

Βραβεία Red Dot: προτάθηκαν πάνω από 5.500 προϊόντα από 55 χώρες

Από την ίδρυσή τους το 1955 από το Κέντρο Σχεδίασης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τα Red Dot Awards έχουν γίνει ένας από τους πλέον έγκυρους παγκοσμίως, διαγωνισμούς design. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 40 ειδικούς και ανεξάρτητους σχεδιαστές, καθηγητές σχεδίασης και δημοσιογράφους, από όλον τον κόσμο.

Τα Red Dot Awards αφορούν τρεις κατηγορίες (Σχεδίαση Προϊόντος, Σχεδίαση Επικοινωνίας και Σχεδίαση Concept) και τα υποψήφια προϊόντα κρίνονται σε τομείς όπως η καινοτομία, η ποιότητα, η λειτουργικότητα και η οικολογική συμβατότητα. Το 2019 εταιρείες από 55 χώρες υπέβαλαν περισσότερα από 5.500 προϊόντα στο διαγωνισμό.

Η επίσημη παρουσίαση των νικητών στα Red Dot Awards θα λάβει χώρα στις 8 Ιουλίου 2019 στο Essen της Γερμανίας, στο Θέατρο Aalto, ένα κτίριο όπερας που έχει σχεδιαστεί από τον Alvar Aalto.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!