NEA

Το Citigo-e iV είναι το πρώτο ηλεκτρικό Skoda

Το CITIGOe iV είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της SKODA στα 124 χρόνια ιστορίας της – Έναρξη παραγωγής προς το τέλος του 2019, στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το Citigo-e iV το πρώτο ηλεκτρικό Skoda ευρείας παραγωγής, είναι ένα τετραθέσιο αυτοκίνητο πόλης που κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 61 kW. Το νέο μοντέλο σηματοδοτεί την είσοδο της SKODA στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, 124  χρόνια από την ίδρυση της μάρκας.

Το Citigo-e iV λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, δίχως να εκπέμπει ρύπους στο περιβάλλον. Η μπαταρία ιόντων λιθίου 36,8 kWh προσφέρει αυτονομία έως 265 χιλιόμετρα κατά τον κύκλο WLTP, που σε συνδυασμό με τις compact διαστάσεις καθιστά το CITIGOe iV ιδανικό αυτοκίνητο για τις σύγχρονες πόλεις. Η παραγωγή του φιλικού προς το περιβάλλον μοντέλου θα ξεκινήσει λίγο πριν το τέλος του 2019.

Παρότι το μήκος του αμαξώματος είναι μόλις 3.597 χιλιοστά και το πλάτος 1.645 χιλιοστά, το μικρότερο μοντέλο στη γκάμα της SKODA προσφέρει γενναιόδωρους χώρους για τέσσερις επιβάτες και 250 λίτρα για τις αποσκευές. Ο χώρος αποσκευών μπορεί πολύ εύκολα να εκτοξευθεί στα 923 λίτρα αναδιπλώνοντας τα πίσω καθίσματα.

Το προσθιοκίνητο CITIGOe iV εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 61 kW με μέγιστη ροπή 210 Nm. Για τη διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται 12,5 δευτερόλεπτα ενώ ενδεικτική των δυνατοτήτων του είναι η επιτάχυνση από τα 60 στα 100 χλμ./ώρα η οποία διαρκεί 7,6 δευτερόλεπτα. Η τελική του ταχύτητα είναι 130 χλμ./ώρα.

Αυτονομία 265 χιλιομέτρων και φόρτιση στο 80% σε μόλις 1 ώρα

Την απαιτούμενη για την κίνηση ηλεκτρική ενέργεια παρέχει μια μπαταρία ιόντων λιθίου 60 Ah με ενεργειακή χωρητικότητα 36,8 kWh. Η μπαταρία είναι τοποθετημένη στο δάπεδο και έχει διαστάσεις 1,1×1,7 μέτρα και ύψος μόλις 30 εκατοστά. Αποτελείται από 168 κυψέλες και προσφέρει αυτονομία 265 χιλιομέτρων σύμφωνα με τον κύκλο WLTP. Όταν η μπαταρία αδειάσει μπορεί να φορτίσει στο 80% σε μόλις 1 ώρα με την χρήση καλωδίου φόρτισης CCS (Combined Charging System) σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC)  40 kW.

Με wall-box ισχύος 7,2 kW εναλλασσόμενου ρεύματος AC η μπαταρία μπορεί να φορτίσει στο 80% μέσα σε 4 ώρες και 8 λεπτά ή σε 12 ώρες και 37 λεπτά με χρήση οικιακού ρεύματος 2,3 kW. Τόσο το καλώδιο φόρτισης CCS όσο και το καλώδιο φόρτισης AC περιλαμβάνονται στην έκδοση εξοπλισμού  Style και είναι προαιρετικά στην έκδοση SKODA CITIGOe iV Ambition. Όταν αυτές οι επιλογές φόρτισης δεν είναι διαθέσιμες, η μπαταρία του SKODA CITIGOe iV μπορεί να φορτίσει με την χρήση κοινής οικιακής πρίζας.

Άμεσα αναγνωρίσιμο από τη μάσκα Skoda στο χρώμα του αμαξώματος

Η Skoda προσφέρει το Citigo-e iV αποκλειστικά ως πεντάθυρο στις εκδόσεις εξοπλισμού Ambition και Style. Προκειμένου να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της SKODA και να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Citigo με κινητήρες εσωτερικής καύσης, η εμπρός μάσκα είναι βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος, ενώ και ο προφυλακτήρας έχει επανασχεδιαστεί.

Οι προβολείς ομίχλης και τα LED φώτα ημέρας είναι στάνταρ, ενώ ο φωτισμός κατεύθυνσης προαιρετικός. Τα φλας είναι ενσωματωμένα στους εξωτερικούς καθρέπτες που είναι είτε μαύροι είτε στο χρώμα του αμαξώματος. Όπως πρωτοπαρουσιάστηκε στο ολοκαίνουργιο SCALA, στην πίσω πόρτα υπάρχει πλέον ολογράφως η επωνυμία της εταιρίας ‘SKODA’ ενώ υπάρχει και το λογότυπο Citigo-e iV.

Η παραγωγή του Citigo-e iV είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους ενώ το μοντέλο αναμένεται στην Ελλάδα αρχές του 2020.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!