BLOGΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αστυπάλαια με νοικιάρικο αμάξι… [blog]

Διακοπές χωρίς νοικιάρικο αυτοκίνητο γίνεται; Δεν γίνεται θα σημειώσουν αυτοί που δεν θέλουν να λερώσουν το καμάρι τους.

Υπάρχουν και αυτοί, που δεν είναι λίγοι, ακολουθούν την τάση των SUV και θέλουν να τα ρίξουν στη μάχη με το χώμα και τα νεροφαγώματα! Εμείς που δεν έχουμε SUV, αλλά ούτε και κανονικό αυτοκίνητο (αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα) επιλέξαμε τη λύση του Suzuki Ignis και κινηθήκαμε και εντός σηματοδοτημένου οδικού δικτύου αλλά και εκτός αυτού, (εννοώντας τον χωματόδρομο που οδηγεί σε απομακρυσμένες παραλίες). Πολύ σωστά ο συνάδελφος Ν.Μ. μας “μαλώνει” όταν στο κείμενο υπάρχει η λέξη εκτός “δρόμου”. Διότι άλλο πράγμα το πραγματικό off-road…

Αφού επισημανθεί, ότι ταξιδιωτικές λεπτομέρειες για το νησί θα δοθούν παρακάτω, να τονιστεί ότι σε μια ημέρα το νησί είναι προσπελάσιμο από άκρη σε άκρη. Ο Ιούνιος είναι ένας ιδανικός μήνας να το επισκεφτείτε με η χωρίς αυτοκίνητο, καθώς οι ροές τουριστών εκκινούν από τον Ιούλιο και φτάνουν τις αρχές Σεπτεμβρίου. Με 1.300 κατοίκους και 23.000 τουρίστες το διάστημα αυτό…οι περιπλανήσεις στο νησί με αυτοκίνητο θα είναι μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Στις 4 ημέρες που διήρκησε η απόδραση μας, το Ignis με τον κινητήρα των 1.242 κυβικών με τα 90 άλογα μας πήγε παντού! Όταν μάλιστα επέμεινα στον υπεύθυνο της επιχείρησης με τα ενοικιαζόμενα για 4×4 με προέτρεψε στη λύση του μικρού Ιάπωνα, τονίζοντας τα εξής: “Είναι ψηλό, είναι οικονομικό, είναι άνετο, είναι όμορφο και καινούριο, θα σε πάει εκεί που θέλεις”. Δεν είχε άδικο. Με δυο άτομα και στο μάξιμουμ ο κλιματισμός, μας πήγε παντού στην Αστυπάλαια αν και προσθιοκίνητο. Οι δυο πολύ όμορφες παραλίες του νησιού Βάτσες και Καμινάκια είναι προσεγγίσιμες μέσω χωματόδρομου χαραγμένου σε πλαγιές βουνού. Δύσκολοι δρόμοι, που διαβαίνονται χωρίς τετρακίνητο όχημα, αλλά με πολύ προσοχή.

Το Ignis χωρίς τετρακίνηση δεν είχε θέμα με δυο άτομα στο αυτοκίνητο. Ωστόσο με 4 άτομα φορτίο, η επιλογή για 4χ4 είναι μονόδρομος στα εδάφη τα χωμάτινα της Αστυπάλαιας. Με άνεση πέρναγε τα νεροφαγώματα, ωστόσο σε έντονο επικλινές έδαφος το “σπινιάρισμα” και το χάσιμο… του τιμονιού μπορεί να τρομάξει τον αδαή. Σε κάθε περίπτωση εμείς το χαρήκαμε, αφού με 15 ευρώ καύσιμο, 30 ευρώ κόστος ενοικίασης την ημέρα, γυρίσαμε όλη την Αστυπάλαια, με ασφάλεια, με καλά επίπεδα άνεσης και γιατί όχι και με στυλ.

Αστυπάλαια : Το νησί της Πεταλούδας

“Η ευτυχία είναι σαν την πεταλούδα…έρχεται από εκεί που δεν την περιμένεις λένε πολλοί”! Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί που θα συναντήσεις την “ευτυχία”, στις πολύ προσιτές παραλίες της, τόσο λόγω μορφολογίες όσο και του εξαιρετικού οδικού δικτύου της, στα σοκάκια της χώρας, στο κάστρο της Αστροπαλιάς που αποτελεί κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, στη γαστρονομία της, αλλά και στους φιλόξενους κατοίκους της.

Για κάποιον που θα πραγματοποιήσει μια σύντομη επίσκεψη στην Αστυπάλαια, οι παραλίες Πέρας Γυαλός, Λιβάδι, Μαλτεζάνας, Αγιος Κωνσταντίνος, Στενό είναι σε απόσταση αναπνοής, από τη χώρα του νησιού. Οσοι τώρα, δεν θέλουν να ταλαιπωρήσουν τα οχήματα τους, οι παραλίες βάτσες και Καμινάκια είναι από αυτές που οι τουριστικοί οδηγοί λένε ότι πρέπει να της κολυμπήσεις. “Η Αστυπάλαια θα έλεγε κανείς δεν έχει μυστικά, στα προσφέρει απλόχερα”, μας εξομολογούνται κάτοικοι του νησιού, που διακρίνονται για τη γλυκύτητα τους.

Πως να ξεχάσεις την κα Τέρψη Γιάνναρη (Αερικό), που δραστηριοποείται στην εστίαση που με τόσο σεβασμό μας μίλησε για το νησί που ζει και επειχειρεί και λεπτό δεν σκέφτηκε να το εγκαταλείψει, παρά τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι του. Οι συνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι συνεχείς, οι υπηρεσίες υγείας νοσοούν. “Ενας παθολόγος για όλες τις δουλειές, σημειώνει κάτοικος του νησιού. Η μαγική εικόνα του καλοκαιριού θαμπώνει στις συνθήκες που απαιτούν άμεση ιατρική δράση”.

Το κάστρο της Αστροπαλιά και το πανηγύρι του 15-Αύγουστου

Το σπουδαιότερο αξιοθέατο της Αστυπάλαια είναι το κάστρο της Αστροπαλιάς, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Σε δέκα λεπτά από τους ανεμόμυλους της χώρας ως τις παρυφές του κάστρου που βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, ο επισκέπτης θα διατρέξει… τους αιώνες που έχουν αφήσει τα σημάδια στις ενετικές καμάρες, στα μπαρουτοκαμπνισμένα σοκάκια πριν καταλήξει στην αυλή της εκκλησίας όπου κάθε 15 Αυγούστου ανήμερα της εορτής της Παναγίας το πλέον ξακουστό πανηγύρι του νησιού προσελκύει όλους τους επισκέπτες που σαν “τσαμπιά” στην κρέμοντα στα θεωρεία…της αυλής. Στο πανηγύρι της προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό, (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια).

Οι Ανεμόμυλοι και η οβάλ βιβλιοθήκη της κας Στέλλας

Στη Χώρα, στην κεντρική πλατεία θα βρείτε τους οχτώ παραδοσιακούς μύλους. Οι περισσότεροι έχουν επισκευαστεί/συντηρηθεί πρόσφατα. Στην καλύτερη κατάσταση βρίσκονται 4-5 από αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται και σήμερα. Ο ένας είναι και το γραφείο του Δήμου για πληροφορίες σχετικά με το νησί, ενώ ένας ακόμη χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις/εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του festival της Αστυπάλαιας. Η ώρα είναι 10 το βράδυ και ο χαμηλός φωτισμός από το εσωτερικό ενός ανεμόμυλου, θα τραβήξει το βλέμματα. Είναι η κα Στέλλα, που με φιλότιμες προσπάθειες υλοποίησε μια υπέροχη οβάλ βιβλιοθήκη, αποτελούμενη από ξενόγλωσσα βιβλία.

“Οι ξένες επισκέπτες του νησιού δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για το υλικό της” σημειώνει η κα Στέλλα. Όσοι βρεθείτε στη Χώρα, αξίζει την επίσκεψη σας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της νήσου, άλλωστε θα το συναντάται κάθε μέρα, περπατώντας στο δρόμο για τον πέρα γιαλό. Στις 4ημέρες που διήρκησε η παραμονή της δημοσιογραφικής μας αποστολής, οι μνήμες μας είναι πλούσιες από στιγμές ευτυχίες κι ας μην συναντήσαμε καμία καλοκαιρινή πεταλούδα.

Η Αστυπάλαια συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων. Στο νησί υπάρχει και αεροδρόμιο με σχετικά καλή σύνδεση με τον αερολιμένα Αθηνών και Ρόδου.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Γνωρίζουμε το γραφείο που σας έδωσε αυτή τη τιμή μιας και θα επισκεφθούμε την Αστυπάλαια τον Αύγουστο?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button