NEA

Το Nissan IMk EV έχει ενδιαφέρον

Η Nissan αποκάλυψε το IMk, ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο που συνδυάζει κομψό σχεδιασμό, τεχνολογίες αιχμής και την  ισχυρή επιτάχυνση ενός EV, σε ένα συμπαγές αμάξωμα, αποτελώντας το “απόλυτο αστικό όχημα”.

Το 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο “υπαινίσσεται” τη νέα κατεύθυνση της σχεδιαστικής γλώσσας της Nissan και πώς συμβάλλει στην ενσάρκωση του  Nissan Intelligent Mobility, του οράματος της εταιρείας  για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τα οχήματα τροφοδοτούνται, οδηγούνται και συνδέονται με την κοινωνία.

Προσανατολισμένοι  σε αυτό το όραμα, οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Nissan εξέτασαν μια κατηγορία οχημάτων που επικρατεί στην Ιαπωνία, καθώς και όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο :  το αυτοκίνητο πόλης. Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών για ευέλικτα χαρακτηριστικά οδήγησης και συνδεσιμότητα που ταιριάζει σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών και τρόπων ζωής, η Nissan θέλησε να δημιουργήσει ένα όχημα  πόλης που θα ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο στην κατηγορία.

Το αποτέλεσμα είναι το πρωτότυπο  IMk. Περισσότερο από ένα αυστηρά λειτουργικό αστικό αυτοκίνητο, είναι ένα κομψό όχημα που μειώνει το άγχος του οδηγού ενώ παράλληλα προσφέρει ενθουσιασμό και εμπιστοσύνη σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα EV. Εξοπλισμένο με τις τελευταίες προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού ProPILOT και με απρόσκοπτες λειτουργίες συνδεσιμότητας, το IMk μας δείχνει πώς τα αστικά οχήματα μπορεί να φαίνονται στο εγγύς μέλλον.

Εξωτερικός σχεδιασμός: ισχυρή παρουσία με επιρροή από το Timeless Japanese Futurism

Η εμφάνιση και οι αναλογίες του IMk αντικατοπτρίζουν μια μινιμαλιστική αισθητική, βασισμένη στη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Nissan, που ονομάζεται Timeless Japanese Futurism. Υιοθετώντας την απλοϊκή φύση του παραδοσιακού Ιαπωνικού σχεδιασμού, το εξωτερικό χαρακτηρίζεται από ρέουσες γραμμές. Τα προσεκτικά εφαρμοζόμενα Ιαπωνικά μοτίβα προσθέτουν μια ιδιαίτερη φινέτσα. “Eμβαπτισμένο” σε ένα σχέδιο χρώματος Akagane, που αντανακλά ένα κοκκινωπό χάλκινο χρώμα, το πρωτότυπο αποτίει φόρο τιμής σε  εκείνους τους τεχνίτες που σχηματοποιούν τον χαλκό, σε λειτουργικά έργα τέχνης.

Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει επιπρόσθετα στοιχεία του “Ιαπωνικού DNA”,  σε όλο το IMk. Η χαρακτηριστική “υπογραφή” V-motion στο μπροστινό τμήμα, σε συνδυασμό με τα φώτα πίσω, δημιουργούν την  εντύπωση ενός ξυλόγλυπτου.

Εσωτερική διακόσμηση: μια φιλόξενη καμπίνα με λειτουργίες υψηλής τεχνολογίας

Η καμπίνα του  Nissan IMk είναι ένας νέος  τύπος “δωματίου” που αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός καφέ ή  σαλονιού. Το κάθισμα σε στυλ καναπέ, με μια πτυχωτή υφή, προωθεί ένα χαλαρωτικό, ευπρόσδεκτο χώρο που δίνει την εντύπωση ότι “πατάει”  πάνω σε ένα σύννεφο. Το ταμπλό και οι πόρτες έχουν επενδυθεί με ελαφριά υλικά, ενισχύοντας  την ζεστή ατμόσφαιρα. Τα ένθετα με χρώμα Akagane,  κατά μήκος του πίνακα οργάνων, στις πόρτες και το τιμόνι,  προσθέτουν φωτεινότητα στο εσωτερικό και μια ξεχωριστή αίσθηση στο όχημα,  ως σύνολο.

Στο κατώτερο τμήμα της κάθε πόρτας γίνεται αντιληπτή η επένδυση με ξύλο, ως “νεύμα” στην Ιαπωνική ξυλουργική τεχνική kigumi, αποπνέοντας μια αίσθηση ηρεμίας. Αυτό το χαρακτηριστικό τονίζεται περισσότερο, χάρη στον ειδικό κρυφό φωτισμό. Το σκουρόχρωμο καφέ πάτωμα με υφασμένα νήματα από μεταλλικές ίνες ενισχύει το άνετο, χαλαρωτικό περιβάλλον.

Εκτός από το κουμπί εκκίνησης και τον επιλογέα, ο λεπτός πίνακας οργάνων του IMk χαρακτηρίζεται από την απουσία φυσικών χειριστηρίων ελέγχου. Η ενεργοποίηση του IMk αποκαλύπτει τα χειριστήρια και τις ρυθμίσεις άνεσης στην καμπίνα με εικονίδια που φωτίζουν το ένθετο Akagane.

Σημαντικές πληροφορίες για την οδήγηση, όπως η ταχύτητα του οχήματος και οι οδηγίες πλοήγησης, εμφανίζονται “midair”,  μέσω μιας οθόνης χωρίς πρίσμα. Οι προσαρμοσμένες πληροφορίες διαβιβάζονται στον οδηγό μέσω ολογραφικών ενδείξεων. Ο φωτισμός του εσωτερικού μιμείται το χρωματικό σχέδιο της οθόνης, ανάλογα με το περιεχόμενο που εμφανίζεται. Όταν χρησιμοποιείται η επιφάνεια αφής και μετακινείται, για παράδειγμα,  το παράθυρο κατά την προβολή ενός χάρτη, εμφανίζεται ένα μοτίβο με τη μορφή ενός σμήνους πουλιών που πετούν. Ένα προσεκτικό μάτι θα παρατηρήσει ακόμη και ένα αχνό μοτίβο των πουλιών κατά μήκος του πρίσματος, υπονοώντας για το πώς αυτή η οθόνη μπορεί να ενεργοποιηθεί.  Αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους που το IMk προσφέρει ένα συναρπαστικό επίπεδο αλληλεπίδρασης και εξατομίκευσης, προσθέτοντας ενθουσιασμό στην οδηγική εμπειρία.

Σύμφωνα με τον Τai, η εσωτερική σχεδίαση του πρωτότυπου εστιάζει στη δημιουργία μιας χαλαρωτικής εμπειρίας με υψηλή τεχνολογία.


Nissan Intelligent Driving: αυτόνομες λειτουργίες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη του οδηγού

Το πρωτότυπο Nissan IMk αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα προς την πλήρως αυτόνομη οδήγηση.  Έρχεται με τις τελευταίες τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς σε ένα ευρύ φάσμα κυκλοφοριακών συνθηκών, από τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας μέχρι τους δρόμους της πόλης και τους χώρους στάθμευσης.

Η λειτουργία  ProPILOT Remote Park με δυνατότητα  ενεργοποίησης μέσω smartphone, έρχεται σε συνδυασμό με την κράτηση χώρου στάθμευσης, όπου το όχημα μπορεί να αναζητήσει αυτόματα χώρο στάθμευσης, όταν ο οδηγός και οι επιβάτες βγουν από το αυτοκίνητο. Όταν το ζητήσετε για να επιβιβαστείτε εκ νέου, με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, το αυτοκίνητο έρχεται σε σας !

Μεταξύ των άλλων αξιοσημείωτων λειτουργιών είναι η τελευταία τεχνολογία υποστήριξης του οδηγού, που βασίζεται σε μια προηγμένη έκδοση του ProPILOT 2.0. Η συγκεκριμένη λειτουργία κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη, πιο ευχάριστη και απολαυστική για τον οδηγό, συνδυάζοντας την οδήγηση με πλοήγηση σε αυτοκινητόδρομο, με την οδήγηση hand-off σε μια λωρίδα κυκλοφορίας.

Nissan Intelligent Power: ομαλή, ισχυρή απόδοση σε ένα μικρό αμάξωμα

Η Nissan είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία EV για περισσότερα από 10 χρόνια. Το Nissan LEAF ήταν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής και εξακολουθεί να είναι το πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως, μέχρι και σήμερα.

Το πρωτότυπο  Nissan IMk βασίζεται σε αυτή την εμπειρία,  προσφέροντας ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα ως  εναλλακτική λύση για τους αγοραστές που επιθυμούν ένα compact αυτοκίνητο, κατάλληλο για την μετακίνηση σε μια μητρόπολη.

Η εξαιρετικά ήσυχη λειτουργία του πρωτότυπου αυτοκινήτου και το χαμηλό κέντρο βάρους,  προσφέρει στους επιβάτες του μια αξεπέραστη εμπειρία οδήγησης. Ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει εξαιρετική επιτάχυνση και υψηλό επίπεδο απόκρισης που είναι αποτελεσματικό στην βεβαρυμμένη  κυκλοφορία, ακόμη και σε απότομες πλαγιές.

Nissan Intelligent Integration: σύνδεση του οδηγού με τον κόσμο

Ακριβώς όπως τα δημοφιλή καφέ προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi για να διατηρούν τους πελάτες συνδεδεμένους, το IMk κρατά τους επιβαίνοντες  συνεχώς online,  με την τελευταία τεχνολογία συνδεσιμότητας.

O οδηγός μπορεί να συνδέσει το αυτοκίνητο με ένα smartphone για να πιστοποιήσει την ταυτότητά του, να εφαρμόσει αυτόματα τις προσωπικές ρυθμίσεις,  όπως τη θέση του καθίσματος, τον εσωτερικό φωτισμό και τον έλεγχο του κλιματισμού, καθώς και να  προγραμματίσει τη διαδρομή του.

Πριν ξεκινήσει το  ταξίδι, το IMk ενημερώνει τον οδηγό για την καλύτερη ώρα αναχώρησης μέσω του smartphone, λαμβάνοντας υπόψη μεταβλητές όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Μετά την άφιξη και αφού σταθμεύσει μόνο του, το όχημα μπορεί να συνδεθεί απρόσκοπτα  σε ένα οικιακό ενεργειακό σύστημα και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια από την μπαταρία του  για να εξισορροπήσει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού, εκμεταλλευόμενο το σύστημα Nissan Energy Share (Vehicle-to-Home).

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν την τεχνολογία Nissan Invisible-to-Visible (I2V). Το I2V έρχεται για  να υποστηρίξει τους οδηγούς,  συγκεντρώνοντας πληροφορίες από αισθητήρες έξω και μέσα από το όχημα, σε συνδυασμό με δεδομένα από το “σύννεφο” (cloud). Αυτό επιτρέπει στο σύστημα όχι μόνο να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και να αντιλαμβάνεται  τι είναι μπροστά,  ακόμα και να δείχνει τι βρίσκεται πίσω από ένα κτίριο ή γύρω από μια γωνία. Για να καταστεί η οδήγηση πιο ευχάριστη, η καθοδήγηση προσφέρεται με έναν διαδραστικό, ανθρώπινο τρόπο,  μέσω των “avatars” που εμφανίζονται εντός του αυτοκινήτου.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button