NEA

Έρευνα IIHS: Τα SUV είναι κατά 28% ο πιο επικίνδυνος τύπος επιβατικού

Μία πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού ασφαλιστικού ινστιτούτου IIHΣ S καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα SUV έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν θανάτους σε τροχαία.

Η μελέτη είχε ως αντικείμενο την περίοδο 1980-2019 και SUV με ηλικία κατασκευής 1-4 ετών. Στο διάστημα 1989-1992 η πιθανότατα θανάτου σε τροχαίο από ένα SUV ήταν στο 132%, ενώ την περίοδο 2009-2012 μειώθηκε στο 59%. Τα καλά νέα είναι πως το 2013-2016 η κατάσταση βελτιώθηκε στο 28% δείχνοντας την εξέλιξη στην τεχνολογία των SUV.

Τα οποία, ωστόσο, παραμένουν τα πιο επικίνδυνα επιβατικά για τους άλλους οδηγούς αυτοκινήτων σε περίπτωση τροχαίου επειδή έχουν μεγαλύτερη ορμή μάζας/ βάρους και επειδή έχουν υψηλότερες ζώνες παραμόρφωσης και πρόσκρουσης απέναντι σε ένα συμβατικό επιβατικό, ελέω της αυξημένης απόστασης από το έδαφος. Όσο για τα pickup, το ποσοστό επικινδυνότητας βρίσκεται για την περίοδο 2013-2016 στο 159% σημειώνοντας ελάχιστη βελτίωση από το 158% την περίοδο 1989-1992.

Πάντως υπάρχουν και καλά νέα αφού τα SUV, crossover και pickups τα προτιμούν πάνω από το 70% των οδηγών στις ΗΠΑ. Έτσι, το πιο πιθανό είναι να συγκρουστεί κάποιο μεταξύ τους από ότι πριν από δεκαετίες που η αναλογία ήταν μικρότερη με περισσότερα σεντάν. Φυσικά έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο η παθητική όσο και η ενεργητική ασφάλεια.

Η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αφορά στις ΗΠΑ αλλά οδηγεί και σε λογικά συμπεράσματα για την Ευρώπη όπου οι πωλήσεις των «SUV-οειδή» έχουν πλέον ξεπεράσει το ¼.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!